Tempeh

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DanaJ
1136 příspěvků 28.11.05 11:56
Tempeh

Co je to přesně Tempeh? Víte


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 28.11.05 12:02
Tempeh

Že by toto: http://ecesty.cz/…k_tempeh.htm

Zdraví Ivo

 
manek  28.11.05 12:04
a info jest

zde

 
Ivo
1045 příspěvků 28.11.05 12:12
Ještě jednou...

Až následně jsem pochopil, že otázka zněla jinak…

http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?…

 
DanaJ
1136 příspěvků 28.11.05 15:31
Tempeh...

..našla u Jonáše /> Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový produkt, který se používá jako náhrada masa. Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae. Výsledkem fermentace je sójový sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní.
Tempeh je ceněn především pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti bakterií. Díky snadné stravitelnosti je vhodný zejména pro děti a sportovce, ale i pro pacienty s trávícími problém,y pro rekonvalescenty. Je ideální náhradou masa, varec a sýrů. Na rozdíl od většiny bílkovin neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotičný. Pro svůj obsah 157 kalorií ve 100 gramech jej můžeme zařadit do všech redukčních diet.
Tempeh lze vařit, dusit i zapékat. Možné je použití i do pomazánek, ale vždy až po krátkém tepelném zpracování. Doporučuji vyzkoušet tempehový špíz, pikantní specialitku, kdy na špejle navlékáme plátky tempehu, cibuli, Hokkaido a mrkev, podléváme směsí oleje, sójové omáčky a česneku.

 
DanaJ
1136 příspěvků 28.11.05 15:43
Ivo...

…jé teď jsem koukla na Tvé odkazy a našli jsme skoro to samé.

Když koukám na ty obrázky, tak teda ten tempeh je ošklivej.

 
Carl_Jung
13 příspěvků 29.11.05 21:32
Odpoved je vsude kolem nas...

Technologie je uzasna vec - staci treba slovo Tempeh dat do Googleu, Atlasu, Seznamu ci Centrumu a vyjede mnoho odkazu…

Tak treba: Tempe(h) - indonéský sójový sýr. Stejně jako tofu patří tempeh k tradičním výrobků Dálného východu, například je tradičním indonéským jídlem.
Na výrobu tempehu se přišlo zajímavým způsobem a to tak, že lidé si uchovávali a balili sójové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou se zjistilo, že sójové boby jsou prorostlé určitou plísní. Intuitivně poznali, že tato plíseň bude blahodárně přispívat výživě člověka. Udělali kuličky z uvařených sójových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byly prvopočátky výroby tempehu. Později to dělali tak, že měli speciální přístřešek se slámou a sláma podporovala proces zrání plísně nebo zase někde používali dostupnější banánové listy. Tempeh musí mít při výrobě dostatek vzduchu, což právě sláma umožňuje.

Jde v podstatě o fermentovaný sýr prorostlý „ušlechtilou“ bílou plísní. Při jeho přípravě jsou sójové boby hnětením stlačovány na kompaktní a na proteiny bohatou vrstvu - placku. Právě stlačení a tím koncentrace jinak v bobech rozptýlených látek pak umožňuje jejich fermentaci. V praxi se fermentace odehrává na banánových listech po dobu několika dní, až do „zakouřené“ či „oříškové“ chutě.
Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechna vitamíny řady B, včetně vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak ušlechtilá plíseň dýchá. Některá plíseň, když dýchá, tak vytváří aflatoxin, který je nesmírně jedovatý a působí na vznik rakoviny jater. Je to stejné jako u plísňových sýrů. Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12.

Při kuchyňské přípravě může být tempeh marinován, po nakrájení smažen, nebo se přidává jako koření (sambal korek) do polévek, špaget a hlavních chodů apod.
Tempe(h) je možno nakoupit i u nás. Podle etikety na koupeném balíčku je výrobce Oldřich Plšek v Mysločovicích, jako dovozce a distributor je zde uvedena firma Alfa Bio s.r.o. v Bánské Bystrici. Tempeh je možno nakoupit např. v prodejně racionální výživy na Masarykově nádraží v Praze a jistě i jinde v podobných prodejnách. Známým distributorem tofu, včetně spousty jiných zajímavých výrobků ze sóji je firma Sunfood s.r.o. Dobruška Milana Dvořáka. Tato firma zřejmě tempeh i vyrábí.

Tempeh můžeme zařadit pro výživu malých dětí, dospělých, nemocných či dříve narozených, a také u vrcholových sportovců.
Tempeh máme skladovat při teplotě od 1°C do 4°C, doporučuji však co nejdříve (do 2 dnů) tepelně upravit a konzumovat. Na balíčku je udán doba trvanlivosti maximálně 10 dnů. Při uchovávání bílého tempehu je důležité, aby neležely plátky na sobě, ale byly uloženy vertikálně, protože u horizontálního uložení vzniká větší tlak. Čím větší je tlak během skladování, tím víc se ztrácí plíseň a vitamín B12. Bílý tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Smažený či uzený tempeh je pro použití za studena i za tepla (velmi dobrý je například ohřátý v páře).

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.11.05 07:11
Carl...

…dík za velmi podrobné informace. A ty´s ho někdy jedl? Jaký je?

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.11.05 07:14
Carl...

…a k tomu vyhledávání. Neměla jsem zrovna čas serforat na netu a chtěla jsem pokecat spíš tady, tak jsem se zeptala. Nějaký problém?

 
Carl_Jung
13 příspěvků 30.11.05 09:28
DanaJ - ne, pohodicka

Jedl jsem to v Australii v Indoneské restauraci, sdalo se mi to obdobne k tofu. Premyslim, jestli by to nemeli nahore na hrade, jak je ta Indoneska restika.

 
sylvik
12 příspěvků 30.11.05 19:40
...

ahojky mrkni na www.sunfood.cz jsou tam i recepty.tempeh je mňamka


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz