Co je to přesně Tempeh? Víte
Tempeh
..našla u Jonáše /> Tempeh je v Japonsku,
Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový produkt,
který se používá jako náhrada masa. Připravuje se z uvařených,
rozmačkaných a do bloků slisovaných sójových bobů s přídavkem
bakteriální kultury Bakteri rhyzopus oryzae. Výsledkem fermentace je sójový
sýr se šedomodrou ušlechtilou plísní.
Tempeh je ceněn především pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin,
vápníku, fosforu, železa a vitamínu B12, jenž vzniká díky činnosti
bakterií. Díky snadné stravitelnosti je vhodný zejména pro děti a
sportovce, ale i pro pacienty s trávícími problém,y pro rekonvalescenty.
Je ideální náhradou masa, varec a sýrů. Na rozdíl od většiny bílkovin
neobsahuje žádný cholesterol a je nízkotičný. Pro svůj obsah
157 kalorií ve 100 gramech jej můžeme zařadit do všech redukčních
diet.
Tempeh lze vařit, dusit i zapékat. Možné je použití i do pomazánek, ale
vždy až po krátkém tepelném zpracování. Doporučuji vyzkoušet tempehový
špíz, pikantní specialitku, kdy na špejle navlékáme plátky tempehu,
cibuli, Hokkaido a mrkev, podléváme směsí oleje, sójové omáčky a
česneku.
…jé teď jsem koukla na Tvé odkazy a našli jsme skoro to samé.
Když koukám na ty obrázky, tak teda ten tempeh je ošklivej.
Technologie je uzasna vec - staci treba slovo Tempeh dat do Googleu, Atlasu, Seznamu ci Centrumu a vyjede mnoho odkazu…
Tak treba: Tempe(h) - indonéský sójový sýr. Stejně jako tofu patří
tempeh k tradičním výrobků Dálného východu, například je tradičním
indonéským jídlem.
Na výrobu tempehu se přišlo zajímavým způsobem a to tak, že lidé si
uchovávali a balili sójové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou
se zjistilo, že sójové boby jsou prorostlé určitou plísní. Intuitivně
poznali, že tato plíseň bude blahodárně přispívat výživě člověka.
Udělali kuličky z uvařených sójových bobů, zamotali je do listu a
nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byly prvopočátky výroby
tempehu. Později to dělali tak, že měli speciální přístřešek se
slámou a sláma podporovala proces zrání plísně nebo zase někde
používali dostupnější banánové listy. Tempeh musí mít při výrobě
dostatek vzduchu, což právě sláma umožňuje.
Jde v podstatě o fermentovaný sýr prorostlý „ušlechtilou“ bílou
plísní. Při jeho přípravě jsou sójové boby hnětením stlačovány na
kompaktní a na proteiny bohatou vrstvu - placku. Právě stlačení a tím
koncentrace jinak v bobech rozptýlených látek pak umožňuje jejich
fermentaci. V praxi se fermentace odehrává na banánových listech po dobu
několika dní, až do „zakouřené“ či „oříškové“ chutě.
Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechna vitamíny řady B, včetně
vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak ušlechtilá plíseň
dýchá. Některá plíseň, když dýchá, tak vytváří aflatoxin, který je
nesmírně jedovatý a působí na vznik rakoviny jater. Je to stejné jako
u plísňových sýrů. Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší,
tím je v tempehu více B12.
Při kuchyňské přípravě může být tempeh marinován, po nakrájení
smažen, nebo se přidává jako koření (sambal korek) do polévek, špaget a
hlavních chodů apod.
Tempe(h) je možno nakoupit i u nás. Podle etikety na koupeném balíčku je
výrobce Oldřich Plšek v Mysločovicích, jako dovozce a distributor je zde
uvedena firma Alfa Bio s.r.o. v Bánské Bystrici. Tempeh je možno nakoupit
např. v prodejně racionální výživy na Masarykově nádraží v Praze a
jistě i jinde v podobných prodejnách. Známým distributorem tofu, včetně
spousty jiných zajímavých výrobků ze sóji je firma Sunfood s.r.o.
Dobruška Milana Dvořáka. Tato firma zřejmě tempeh i vyrábí.
Tempeh můžeme zařadit pro výživu malých dětí, dospělých, nemocných
či dříve narozených, a také u vrcholových sportovců.
Tempeh máme skladovat při teplotě od 1°C do 4°C, doporučuji však co
nejdříve (do 2 dnů) tepelně upravit a konzumovat. Na balíčku je udán
doba trvanlivosti maximálně 10 dnů. Při uchovávání bílého tempehu je
důležité, aby neležely plátky na sobě, ale byly uloženy vertikálně,
protože u horizontálního uložení vzniká větší tlak. Čím větší je
tlak během skladování, tím víc se ztrácí plíseň a vitamín B12. Bílý
tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Smažený či
uzený tempeh je pro použití za studena i za tepla (velmi dobrý je
například ohřátý v páře).
…a k tomu vyhledávání. Neměla jsem zrovna čas serforat na netu a chtěla jsem pokecat spíš tady, tak jsem se zeptala. Nějaký problém?
Jedl jsem to v Australii v Indoneské restauraci, sdalo se mi to obdobne k tofu. Premyslim, jestli by to nemeli nahore na hrade, jak je ta Indoneska restika.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
