dieta s omezením tuků

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sregina
6 příspěvků 19.10.05 10:28
dieta s omezením tuků

Potože několik členů naší rodiny musí dodržovat dietu s omezením tuků - po cévní příhodě, cholesterol - změnili jsme styl života a já se nově „učím vařit“. Prosím kdo máte zkušenosti, poraďte mi nějaké recepy a různé fígle v kuchyni. Zatím vařím hlavně zeleninu, bezmasé pokrmy, někdy ryby, králíka a zvěřinu. Ale velice těžko hledám recepty s omezením vajec, smetany apod. Je zatím pro mne těžké nasytit rodinu, která byla zvyklá jíst jinak. Děkuji.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník milda02
50 příspěvků 19.10.05 15:52
dieta.....

Je to trochu k věci a trochu mimo. Už během roku se objevil v některém z příspěvků pojem EMULIPS, což má být přípravek - potravinový doplněk, který působí jako emulgátor tuku, dále jako antioxydant atd. Tedy jako přípravek na hubnutí a srovnání některých problémů se zažíváním. Máte, prosím, někdo zkušenost nebo ohlas na tento prostředek?

 
un_fou
15 příspěvků 19.10.05 19:42
tuky

zdravím ;o)
jsem na zcela beztukové dietě půl roku…
pro omezení cholesterolu - olej olivový
sýr - dá se sehnat 20% tuku v sušině, které je 50% takže vlastně desetiprocentní… taveňák i jen sedmiprocentní
báječný jsou syrečky, Ty jsou z odtučňáku, mají jen 2% tuku, jestli Vám nevadí smrádek, á se s nima dělat hafo věcí vč. třeba zapékání.
z uzenin uzený krutí či kuřecí prsa mají do 7%, zapomeňte na vysočinu…
jogurty i mlíko existujou wodtučněný

můžu poskytnou pár receptů na pečení s minimem tuku, zájem? ;o)
hodně zdraví
 m.

 
Pink
109 příspěvků 19.10.05 20:55
...

Já se naučila vařit bez tuku, když měl syn jaterní dietu. Koupila jsem si kuchařku (sešitové vydání, koluje po známých jejichž děti onemocněli inf.mononukleozou). Zjistila jsem že na teflonové pánvi lze nasucho opéct maso, přidat cibulku, zalít vodou a okořenit dle chuti a fantazie. Jedla to nakonec celá rodina.

 
kamilio
551 příspěvků 19.10.05 21:20
diety

Také jsem již 11-tý rok po srdeční příhodě. Takže hlavně musíš rozlišit omezení tuků a snížení cholesterolu. Pozor, je v tom rozdíl. 1. Nesmíš naprosto striktně vynechat tuky. 2. Musíš omezit tmavá masa a uzeniny, ale o to více používat bílé maso. 3. Tzv. nízkotučná jídla obsahují mnohem více škodlivin než normální jídla. 4. Pozor na tmavězelenou zeleninu - zvyšuje srážlivost krve! Atd…
A hlavně poraď se s nějakým odborníkem a ne s teoretikem!

 
sregina
6 příspěvků 20.10.05 13:42
...

Zvýšený cholesterol se týká mne osobně. Od poloviny září jsem začala s dietou a aktivně studovala a hledala potraviny, které ho snižují. Od té doby jsem neplánovaně zhubla 6 kg - bez hladovění, narozdíl od minulých redukčních diet. Byla jsem pochválena za sníženou hodnotu tlaku. Snažím se zařazovat alespoň 1 týdně luštěniny a 1 týdně ryby, už měsíc jsem neměla máslo, ale to je asi chyba, že? K úpravě pokrmů používám olej na pomazání teflonové pánve, ale rada Pinka je lepší. Také ostatním Vaše příspěvky mi daly množství podnětů, které použiji, protože cévní příhoda v naší rodině přidělala další starosti, aby i ostatním chutnalo a jedli dietně.

 
sregina
6 příspěvků 20.10.05 13:48
...

ještě prosím un_fou o nějaké ty recepty. Děkuji.

 
buturenka
311 příspěvků 21.10.05 11:15
to sregina

Milá Sregino, jet rok a půl, kdy se tento problém týkal mého manžela, myslím - vysoký tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, vysoké hodnoty tuků atd., odbourali jsme máslo, paštiky, tučné vepřové maso atd. Ryby máme 3× týdně, bez olivového oleje se neobejdeme, do zeleniny chodím nakupovat 6× týdně, snažíme se jíst 5× denně v malých dávkách, svíčkovou si dáme 1× za 3 měsíce, zrovna tak vepřo,knedlo, zelo a podobné pochutiny. Když má chuť na čokoládu tak si dá 2 čtverečky.
za 1 a půl roku zhubnul 13 kg, tlak má už v nižsích hodnotách, cholesterol atd. v normálu.
Určitě se to povede, když se chce a držím palečky tobě i celé tvé rodině

 
un_fou
15 příspěvků 25.10.05 20:31
ju

Recepty dodám, musím si je přepsat do počítače, jen bacha na totální omezení tuků, jsou potřeba, můžou nastat probléma - po půlroce beztukový diety klesá c těle hladina vitamínů rozpustných v tucích - hlavně K - v reakci klesne počet krevních destiček (třeba u mě až na třetinu nejnižší povolený hranice), tudíž srážlivost… bacha na to ;o)
a nesmí Vám úplně vypadnout cholesterol, moje dietní sestra mě sprdla, že ho mám na hranici podvýživy ;o)))
Seženu, držet se
 m.

 
Pink
109 příspěvků 26.10.05 20:20
Ještě mě napadlo,

že jsem si na dovču koupila časopis Dieta (formát A5-sympatický sešitek), kde jsou vlastně také receptíky a příklady jídelníčků třeba na celý týden s omezeným přísunem tuků.

 
xgoni
63 příspěvků 29.11.05 23:00
diétna zápražka (jíška)

Na zníženie príjmu tukov sa u nás už dávno používa okrem iných aj taká finta - suchá, zápražka (jíška). Mne už to príde samozrejmé, ale v poslednej dobe zisťujem, že o tom veľa ľudí ešte nepočulo… tak to tu možno niekomu príde vhod. Suchá zápražka síce nedokáže úplne dokonale nahradiť chuť zápražky pripravenej na masle alebo masti (sádle), ale funguje úplne rovnako a s jej pomocou sa dá „zdiétniť“ veľa tradičných jedál. Takže sa v rámci diéty človek nemusí hneď všetkého obľúbeného vzdať.

Zápražku nasucho nie je ťažké pripraviť. Základom je kastról/panvica s hrubším dnom, ktorý zohrejeme, nasypeme hladkú múku (množstvo podľa potreby) a neustále miešame, až kým múka nedosiahne bledoružovú farbu a bude krásne voňať. potom odstavíme z ohňa a ešte chvíľu miešame, kým trocha neschladne. Pozor! bez tuku má múka tendenciu zhorieť za pár sekúnd, takže nepoužívame príliš prudký oheň a miešame naozaj dôkladne.

Nasledujúci krok je oproti klasickej zápražke trocha náročnejší, lebo suchá zápražka sa horšie rozmiešava vo vode. Preto zalejeme vodou, resp. inou tekutinou (vývar, mlieko… podľa toho, čo varíme) až mierne ochladenú múku. Dôkladne rozmiešame metlou, vrátime na sporák a za stáleho miešania povaríme. Ďalej používame ako normálnu zápražku. Pred pridaním do pripravovaného pokrmu môžeme ešte pre istotu precediť, aby sme odstránili prípadné hrudky. Na zjemnenie chuti do hotového jedla možno tesne pred podávaním pridať lyžicu kvalitného oleja alebo malý kúsok surového masla.

Zápražka slúži na zahustenie pokrmov, túto funkciu by však splnila aj samotná múka. Čaro zápražky spočíva v tom, že sa múka najprv osmaží, čím získa špecifickú chuť, farbu a vôňu… a v tom to práve je. Totiž, múka chutí aj vonia podobne, či ju opečieme na tuku alebo len nasucho.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz