Potože několik členů naší rodiny musí dodržovat dietu s omezením tuků - po cévní příhodě, cholesterol - změnili jsme styl života a já se nově „učím vařit“. Prosím kdo máte zkušenosti, poraďte mi nějaké recepy a různé fígle v kuchyni. Zatím vařím hlavně zeleninu, bezmasé pokrmy, někdy ryby, králíka a zvěřinu. Ale velice těžko hledám recepty s omezením vajec, smetany apod. Je zatím pro mne těžké nasytit rodinu, která byla zvyklá jíst jinak. Děkuji.
dieta s omezením tuků
Je to trochu k věci a trochu mimo. Už během roku se objevil v některém z příspěvků pojem EMULIPS, což má být přípravek - potravinový doplněk, který působí jako emulgátor tuku, dále jako antioxydant atd. Tedy jako přípravek na hubnutí a srovnání některých problémů se zažíváním. Máte, prosím, někdo zkušenost nebo ohlas na tento prostředek?
zdravím ;o)
jsem na zcela beztukové dietě půl roku…
pro omezení cholesterolu - olej olivový
sýr - dá se sehnat 20% tuku v sušině, které je 50% takže vlastně
desetiprocentní… taveňák i jen sedmiprocentní
báječný jsou syrečky, Ty jsou z odtučňáku, mají jen 2% tuku, jestli
Vám nevadí smrádek, á se s nima dělat hafo věcí vč. třeba
zapékání.
z uzenin uzený krutí či kuřecí prsa mají do 7%, zapomeňte na
vysočinu…
jogurty i mlíko existujou wodtučněný
můžu poskytnou pár receptů na pečení s minimem tuku, zájem? ;o)
hodně zdraví
m.
Já se naučila vařit bez tuku, když měl syn jaterní dietu. Koupila jsem si kuchařku (sešitové vydání, koluje po známých jejichž děti onemocněli inf.mononukleozou). Zjistila jsem že na teflonové pánvi lze nasucho opéct maso, přidat cibulku, zalít vodou a okořenit dle chuti a fantazie. Jedla to nakonec celá rodina.
Také jsem již 11-tý rok po srdeční příhodě. Takže hlavně musíš
rozlišit omezení tuků a snížení cholesterolu. Pozor, je v tom rozdíl.
1. Nesmíš naprosto striktně vynechat tuky. 2. Musíš omezit tmavá masa a
uzeniny, ale o to více používat bílé maso. 3. Tzv. nízkotučná jídla
obsahují mnohem více škodlivin než normální jídla. 4. Pozor na
tmavězelenou zeleninu - zvyšuje srážlivost krve! Atd…
A hlavně poraď se s nějakým odborníkem a ne s teoretikem!
Zvýšený cholesterol se týká mne osobně. Od poloviny září jsem začala s dietou a aktivně studovala a hledala potraviny, které ho snižují. Od té doby jsem neplánovaně zhubla 6 kg - bez hladovění, narozdíl od minulých redukčních diet. Byla jsem pochválena za sníženou hodnotu tlaku. Snažím se zařazovat alespoň 1 týdně luštěniny a 1 týdně ryby, už měsíc jsem neměla máslo, ale to je asi chyba, že? K úpravě pokrmů používám olej na pomazání teflonové pánve, ale rada Pinka je lepší. Také ostatním Vaše příspěvky mi daly množství podnětů, které použiji, protože cévní příhoda v naší rodině přidělala další starosti, aby i ostatním chutnalo a jedli dietně.
Milá Sregino, jet rok a půl, kdy se tento problém týkal mého manžela,
myslím - vysoký tlak, vysoké hodnoty cholesterolu, vysoké hodnoty tuků
atd., odbourali jsme máslo, paštiky, tučné vepřové maso atd. Ryby máme
3× týdně, bez olivového oleje se neobejdeme, do zeleniny chodím nakupovat
6× týdně, snažíme se jíst 5× denně v malých dávkách, svíčkovou si
dáme 1× za 3 měsíce, zrovna tak vepřo,knedlo, zelo a podobné pochutiny.
Když má chuť na čokoládu tak si dá 2 čtverečky.
za 1 a půl roku zhubnul 13 kg, tlak má už v nižsích hodnotách,
cholesterol atd. v normálu.
Určitě se to povede, když se chce a držím palečky tobě i celé
tvé rodině
Recepty dodám, musím si je přepsat do počítače, jen bacha na totální
omezení tuků, jsou potřeba, můžou nastat probléma - po půlroce beztukový
diety klesá c těle hladina vitamínů rozpustných v tucích - hlavně K -
v reakci klesne počet krevních destiček (třeba u mě až na třetinu
nejnižší povolený hranice), tudíž srážlivost… bacha na to ;o)
a nesmí Vám úplně vypadnout cholesterol, moje dietní sestra mě sprdla, že
ho mám na hranici podvýživy ;o)))
Seženu, držet se
m.
že jsem si na dovču koupila časopis Dieta (formát A5-sympatický sešitek), kde jsou vlastně také receptíky a příklady jídelníčků třeba na celý týden s omezeným přísunem tuků.
Na zníženie príjmu tukov sa u nás už dávno používa okrem iných aj taká finta - suchá, zápražka (jíška). Mne už to príde samozrejmé, ale v poslednej dobe zisťujem, že o tom veľa ľudí ešte nepočulo… tak to tu možno niekomu príde vhod. Suchá zápražka síce nedokáže úplne dokonale nahradiť chuť zápražky pripravenej na masle alebo masti (sádle), ale funguje úplne rovnako a s jej pomocou sa dá „zdiétniť“ veľa tradičných jedál. Takže sa v rámci diéty človek nemusí hneď všetkého obľúbeného vzdať.
Zápražku nasucho nie je ťažké pripraviť. Základom je kastról/panvica s hrubším dnom, ktorý zohrejeme, nasypeme hladkú múku (množstvo podľa potreby) a neustále miešame, až kým múka nedosiahne bledoružovú farbu a bude krásne voňať. potom odstavíme z ohňa a ešte chvíľu miešame, kým trocha neschladne. Pozor! bez tuku má múka tendenciu zhorieť za pár sekúnd, takže nepoužívame príliš prudký oheň a miešame naozaj dôkladne.
Nasledujúci krok je oproti klasickej zápražke trocha náročnejší, lebo suchá zápražka sa horšie rozmiešava vo vode. Preto zalejeme vodou, resp. inou tekutinou (vývar, mlieko… podľa toho, čo varíme) až mierne ochladenú múku. Dôkladne rozmiešame metlou, vrátime na sporák a za stáleho miešania povaríme. Ďalej používame ako normálnu zápražku. Pred pridaním do pripravovaného pokrmu môžeme ešte pre istotu precediť, aby sme odstránili prípadné hrudky. Na zjemnenie chuti do hotového jedla možno tesne pred podávaním pridať lyžicu kvalitného oleja alebo malý kúsok surového masla.
Zápražka slúži na zahustenie pokrmov, túto funkciu by však splnila aj samotná múka. Čaro zápražky spočíva v tom, že sa múka najprv osmaží, čím získa špecifickú chuť, farbu a vôňu… a v tom to práve je. Totiž, múka chutí aj vonia podobne, či ju opečieme na tuku alebo len nasucho.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
