Syrečky v Řecku

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Dana Scully
32 příspěvků 10.02.11 21:41
Syrecky v Recku

Ahoj, od rijna bydlim v Athenach a i kdyz si tu nemohu vynachvalit zdejsi kuchyni a ingredience (zejmena cerstvou a kvalitni zeleninu a morske plody a ryby), tak mi tu nektere typicky ceske veci chybi, treba prave syrecky…Nenajde se nekdo, kdo v Recku dlouhodobe bydlel a dovedl by poradit jak a kde neco na ten zpusob (je mi jasne, ze losticke tvaruzky tady nesezenu) najit? Dekuji za kazdou radu a napad!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 01:20
výroba syrečků

Podívej se semhle: Výroba syrečků po domácku a ještě sem: Tvarohové homolky.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 05:12
Syrečky

ještě jeden nápad bych měl. V Německu se vyrábí sýr, v originále se jmenuje Harz käse, česky je to harcký sýr, a jsou to - syrečky. Není to jako z Loštic, ale je to proklatě blízko. Já je tady v Americku dostanu, v evropských obchodech, ale jsou příšerně drahé. Podívej se kolem, jdi po čuchu :lol:

 
Dana Scully
32 příspěvků 11.02.11 11:22

MIchale, dekuji mnohokrat za odkaz, domaci syrecky urcite vyzkousim, ten recept zni bajecne. Nemecky syr - napada me, ze jsem tu videla v sousedstvi Lidl, coz je (alepon myslim) nemecky supermarket a ejich zbozi je napric evropou vsude pomerne shodne, mozna ze tam by nejakou verzi Harz kase mit mohli…?

 
Manana
1515 příspěvků 11.02.11 11:44
Syrečky

Harziger Käse mohu jen doporučit, ten si na svých cestách přes blízký Freyung nebo Grafenau vždycky nezapomenu koupit, a někdy ho mívají i nás v Lidlu, kde taky mají Limburger, ten je trochu do romadůrova.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 15:23
Já si dokonce

nejsem jist, zda byly dřív syrečky nebo Harziger Käse. Někde v předválečné literatuře jsem narazil na zmínku, jak si ho dávali v české hospodě. :-P
Limburák se tu naštěstí vyrábí, ve Wiskonsinu, kde je dodnes spousta malých Švýcarských výroben sýrů.
A tak jezdíme po městě křížem krážem, sem pro německý chléb, támhle pro kořen celeru, támhle pro sýr, onamhle pro…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 16:02
Našel jsem

ještě jedno jméno, Mainzer Käse, ono je to vlastně totéž, jen to výrobce musel pojmenovat jinak. Původem je také z Něměcka. Tyhle si můžu nechat poslat z Chicaga, z českého obchodu. Mimochodem, 20 deka syrečků stojí $ 4.80! Tady je obrázek.

 
Dana Scully
32 příspěvků 14.02.11 12:09

Tak Lidl zklamal, nemecke syry zadne. Tvaroh jsem tu v obchodech taky nevidela, takze jsem zakoupila biomleko, ktere by melo byt snad bez chemie a jde se na vec :think:

 
di
2451 příspěvků 14.02.11 13:31

Dano, ohledně receptů na tvaroh a syrečky zkuste mrknout i na tuhle stránku: http://conovehonakopci.cz/ - po chvilce hledání tam najdete, co potřebujete.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.02.11 15:21
Na kopci

podíval jsem se tam a musím ppoděkovat za link. Nádherné a hlavně poučné. Určitě zkusím vyrobit máslo, bez chemie!

 
lostice
1 příspěvek 09.06.11 16:29
tvarůžky

Milá paní Dano,
těší mě, že jste i v Řecku dostala chuť na Olomoucké tvarůžky (nebo jak se říká v Čechách syrečky. Ohlas na váš blog je pro mně příjemným překvapením. Méně mě těší některé zcela chybné nebo zkreslené informace, které se v reakcích na váš dotaz objevily. Pokusím se pár věcných informací doplnit.
Olomoucké tvarůžky jsou kyselý pod mazem zrající sýr, jehož název je od 25. 8. 2011 v EU chráněn jako Chráněné zeměpisné označení (PGI - Protected Geographical Indication). Jde o samostatný druh sýru. Není to ekvivalent harckých sýru (Harzer Käse) vyráběných z Německu. Harcké sýry patří sice do stejné kategorie, ale vyrábějí se jiným postupem. Sýry typu Romadur, Limburger apod. patří do kategorie sladkých sýrů a vyrábějí se přímo srážením mléka.
Podmínky výroby Olomouckých tvarůžků jsou v domácnosti prakticky neuskutečnitelné. Je třeba mít netučnou surovinu (tvaroh) určité konsistence, potřebné ušlechtilé kultury atd.
Kdysi jsme Olomoucké tvarůžky dodávali do Řecka, konkrétně řeckým navrátilcům z ČR do Soluně.
Pokud by se vám podařilo objevit zájemce o jejich prodej v Athénách, dejte mi vědět. Posílání malého množství je problémem, protože pro jejich dopravu a skladování je předepsána teplota 4 - 8 st.C. Ale třeba bychom něco vydumali.
Každopádně děkuji vám za váš zájem i ostatním přispěvatelů do tohoto blogu.
Za výrobce Olomouckých tvarůžků jeden z jednatelů (viz www.tvaruzky.cz).

 
Smith-P.
39 příspěvků 09.06.11 17:45

Ja bydlet v Recku, tak si nestezuji…prava recka feta z domaci vyroby…ani bych uz jine syry nepotreboval :mrgreen: A takove veci jako Eidam…no…rekneme, ze povazuji za drzost necemu takovemu rikat syr, nicmene chapu, ze nechces jist porad to same. Lidl sice je nemecky supermarket, bohuzel ale v kazde zemi ma jiny sortiment. Oproti Lidlum v nemecku napr. ty v Cesku nemaji nic. A bohuzel pises moc pozde na to abych Ti doporucil retezec Aldi, ktery by takove zbozi mel, ktery se ale z Recka stahnul (a do Ceska si ani netroufnul, takze obcas, kdyz jedu do Vidne tak se zastavim v rakouske obdobe Hofer). Mozna Ti ale pomuze seznam na techto strankach, kde bys mela najit par obchodu s internacionalnimi potravinami:
internacionalni potraviny

 
lazar
2 příspěvky 09.12.12 17:34

Ahoj dlouho jsem zil v recku potom se odstehoval a tatkovi jsem je posilal jak olomoucke tak romadur ale doporucuji poradne zabalit, nech si je poslat :D

 
lazar
2 příspěvky 09.12.12 17:36

Ale je pravda jak ctu pro me zadnej se nevyrovna fete, prave domaci


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz