Mouka vejražka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DonaMilos
4 příspěvky 11.01.11 12:10
mouka vejražka

Prosím, poraďta, kde se dá koupit, případně objednat : mouka vejražková, vejražka, spisovně správně mouka výražková :lol:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.11 20:04
jo,

ta se prodavala nekdy v 60. letech minuleho stoleti ! A take vejrazka chleba . Pak se oboji vytratilo … kam? Do propadliste dejin .

 
Jarka63 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.11 21:43

http://www.penam.cz/…talog-mouky/
drobný nedostatek je, že balení 50 kg pytel je do domácnosti trochu nepraktické :-?

 
DonaMilos
4 příspěvky 12.01.11 07:20
no prááávě

:lol: ježíšek mi přinesl pekárnu, od geniální kamarádky mám recepty, chleba nemá chybičku, ale od té doby manžel vzdychá a vzpomíná, jak chodil jako dítě kupovat chleba vejražku a než ho přinesl domů, okousal mu celou patku :lol: :lol: tak bych mu ho ráda zkusila upéct :wink:

 
DonaMilos
4 příspěvky 12.01.11 07:25
dík za tip

moc díky, zkusím tam napsat, jestli nedodávají někam menší balení. Nebo se poptám, zda by se ke mně někdo nepřidal a pak si ten pytel rozdělili do únosných dílů :lol: :lol: :lol:

 
jaga13
399 příspěvků 12.01.11 08:00
Výražkový chleba

a výborný peče a prodává firma Svoboda+Březík, jsou ze Zlína, mají síť firemních prodejen, ale myslím, že DonaMilos podle „vejražka“ je spíše z oblasti Čech, takže trochu z ruky
třeba se objeví někdy i blízko tebe :-)

 
DonaMilos
4 příspěvky 12.01.11 08:37
omyl :o))

jo a to se pleteš :lol: já „su“ ze Znojemska, kousíček od Mor. Krumlova (manžel taky), ale už 33 let žijem v Praze - a u nás se říkalo „véražka“ :lol: a výbornou pekli v Ivančicích :lol:

 
Kecal
126 příspěvků 30.05.11 02:15

Ted si vzpominam ze vyraz „vejrazka“ pouzivala babicka, i kdyz uz nevim jestli mluvila o chlebu nebo o mouce. A tak mne napada - co tedy vlastne mouka vyrazkova je? Jinymi slovy: co ucini z mouky obycejne mouku vejrazkovou? Vysvetli nekdo?

 
di
2451 příspěvků 30.05.11 16:38

Kecale: předesílám, že nejsem odborník na mlýnské a pekařské technologie, jen si pamatuju, že když jsem byla malá, chodívali jsme s dědečkem obden kupovat jeden chleba „vejražku“.
Trošku jsem po tom pátrala a vypadá to, že výražka je typ mletí žitného zrna na mouku (druhým typem je žitná mouka chlebová), dnes se to prý už ale moc nedělá. Našla jsem k tomu jednu publikaci VŠCHT: http://vydavatelstvi.vscht.cz/…0-7/anotace/ - podrobnosti o moukách, jejich vlastnostech a způsobech přípravy jsou zhruba od strany 149 dál.
No, třeba se ozve nějaký odborník a vysvětlí nám to.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz