Špitál

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 17.04.09 00:32
Špitál

…je to tedy vrhnutí krve, a nikoli chrlení. To by nasvědčovalo těžkému žaludečnímu vředu, který by nutně potřeboval operace. Ale pacientka si vůbec nestěžuje na bolesti, a třeba jsem jí vyšetřoval velmi pozorně, nezdá se mi, že by šlo o vřed. Nejlépe by bylo, kdybyste nemocnou odvezl do nemocnice.....
Když dospěl až sem, zavlnilo chumlem dychtivě naslouchajících vzrušení hrůzy.....
Do špitálu! - špitla selka Prachová a sepiala zděšeně ruce na prsou.
To bylo pochopitelné, neboť špitál ve městě se netěšil po kraji valné pověsti. Byl opravdu poslední stanicí lidského bankrotu. Na každého, kdo se odtud vrátil do života, dívali se na vesnici jako na zvláštního oblíbence božího, který byl zachráněn zázrakem. Kromě toho jsou na vsi lidé příliš zvyklí rodit se i umírat aspoň na vlastní posteli, když už nemůže býti pod vlastní střechou.......

Jan Vrba-Zrezivělý pluh-1934-36

Někde by šla situace aplikovat i do dnešní doby…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.09 17:01
Buntere!

Zdravím a ráda vidím!
Stále v plné síle a při chuti?
Nějaký zajímavý příběh ze socialistického pohostinství by nebyl? Já se vždycky královsky bavila!!!!
P:S: Učím mimo jiné obsluhu na SŠ. A nedávno jsem si na tebe vzpoměla. To když na mne mistrová, starší dáma, typu poplete,hledající 3× za půl hodiny brýle… , ječela, jak si mohu dovolit říkat, že učí zastarale!!! (mimochodem, já to nikdy neřekla - jen učím jinak a něco trošku jiného)Ona už léta letoucí učí, pořád stejně! a já teď řeknu, že je to zastaralé?!?!
Ona si totiž vůbec nevšimla, jak se gastronomie za poslední roky neuvěřitelně změnila!
Stále je jejich biblí Stolničení od Salače - protože přece nic novějšího není!! Jenže podle této učebnice jsem se učila už já, před 30 lety! Takže zastaralá je! Spousta věcí dávno ne snad neplatí, ale rozhodně se nepoužívá, nebo se změnilo, posunulo jinam. Mám za sebou přes 2O let praxe ve špičkových podnicích, takže si dovoluji tvrdit, že o oboru něco vím a mé znalosti nepocházejí jen z víc než 3O let staré knihy. A já to, ta drzost, klidně říkám nahlas!
A tak jsem vzpoměla na tebe, na tvé zážitky. Jako by to vystřihl…

 
di
2451 příspěvků 18.04.09 09:15
Glamo

nemohla byste o tom něco menšího sepsat? Docela by mě to zajímalo. Děkuju předem, pokud se odhodláte.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.04.09 13:13
Úplně jsem nepochopila

o čem?
Jsi z oboru?
pokud ano, docela ráda bych o podobných věcech pokecala a nemám s kým… Konzultace by se hodily…
Někdy jsem trošku radikální, ale to je tak:
Léta v hotelích a restauracích, když jsem přijímala/řídi­la/kontrolova­la/i vyhazova­la lidi, říkala jsem si u těch mladých: Pro Boha, jak vás v těch školách učí?!?! Vždyť znáte kulový a leví jste jak šavle..!
Dneska učím sama a vím, že to opravdu tak jednoduché není, ale UDĚLÁM VŠECHNO PRO TO, aby tohle neříkali o těch, kteří projdou mýma rukama. (jsem naiva!!!)
A proto si jsem jistá ( někdy trošku přeháním )tím, co je pro ně opravdu důležité, co mají umět a to se budu snažit je učit. A netrávit spoustu času s tím, co už nejspíše v životě nikdy nepoužijí, protože se to přežilo a zastaralo.
No, tak nějak…

 
di
2451 příspěvků 18.04.09 16:12
Glamo,

z oboru nejsem, jen mě o tom baví číst, viz. třeba Matesola a jeho vzpomínky, znáte? Mě prostě zajímá přesně ten vývoj a změny, jak píšete. Kdysi dávno (80. léta) jsem si jako brigádnice při škole v různých hotelích a restauracích přivydělávala, to prostředí jsem malinko poznala.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz