Šmour

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
diamantt
1 příspěvek 10.05.06 16:36
Šmour

Ahojky hledám recept na jídlo , kterému moje mamka říkala šmour bylo to vejce s nečim rozkvedlaný a vylitý na pánvičku pak se to otočilo rozkrajelo a jedlo s kyselou okurkou. Neříká Vám to něco? Nedělala Vaše maminka či babička něco podobného?
Budu moc ráda když se dozvím jak na to Dík moc

Reakce:
penda
4752 příspěvků 11.05.06 07:52
Pocházíš z jižních Čech?

Naše babička tomu říkala šmourák. Včera jsem se zapomněla mamky zeptat, zda si nepamatuje recept, tak jsem jí před chvílí volala do práce: vaječné těsto - hladká mouka, mléko, sůl, míchat, až vzniknou cucky, podávat s okurkovým salátem. Nato mi mamka řekla, že to určitě najdu v jihočeských recepturách. Nenašla, ani v žádné jihočeské kuchařce, a to mám tři. Tak jsem zavolala sestřenici a ta se zeptá tety (svojí mamky), jestli si to nepamatuje přesněji. Jak budu vědět víc, ozvu se. Připomněla jsi mi jídlo, které jsme s oblibou baštili o prázdninách u babičky. Na netu jsem jen našla odkaz na diskuzi časopisu Překvapení, ale stránky jsou předělané a odkaz se nevyhledal. Údajně se tomu říká také šmórum. ;o)

Vali
1326 příspěvků 11.05.06 10:29
nastavená vajíčka
  • moje maminka zase dělala nastavená vajíčka, v trošce mléka povařila dětskou krupičku na kašičku a do toho rozklepla vajíčka, ochutila a mazala na chleba, posypala pažitkou. Nebyli jsme rozmlsaní, jedlo se jen to, co nám maminka připravila. Muselo se šetřit, ale stejně nám to chutnalo a na její dobrůtky ráda vzpomínám.
penda
4752 příspěvků 28.05.06 11:41
Babiččin a tetin šmourák

Konečně jsem splnila slib, zavolala tetě a recept na šmourák je na světě:
asi 1/2 l mléka, dřív se dávala i voda anebo mléko ředěné vodou, špetka soli, hrubá nebo polohrubá mouka, teta dává hrubou, 2-3 vejce. Teta ještě přidává špetičku cukru, protože jí šmourák nasladko a asi 1/4 lžičky kypřicího prášku, že je pak ten šmourák takový nadýchanější.
Na rozehřáté máslo (či jiný tuk) vyliješ těsto lívancové konzistence, necháš ho trochu srazit a pak ho roztrháš - na plotně za stálého míchání; teta to dělá v troubě.
Zkusím ho k večeři s okurkovým salátem. ;o)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz