gyros

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 02.05.06 07:05
gyros

Poradí mi někdo? Chtěla bych v domácích podmínkách vyzkoušet gyros, tak, jak ho dělají venku (nebo i v Čechách, ve stáncích) Prostě naložené plátky masa, napěchované na grilovací tyč a po ogrilování se maso ořezává po vrstvách. Nemá někdo zkušenosti, jak to udělat na zahradním nebo domácím (tudíž vodorovném) otočném grilu???


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 02.05.06 07:23
Zkus třeba tohle:

gyros na grilu
vepřové maso Gyros (po česku)

 
Alis
2617 příspěvků 02.05.06 07:26
díky, Vladko,

jsi hodná a proklatě rychlá!!! :-) Zadala jsem si do vyhledávače gyros a vynašlo mi to mnoho receptů, mimojiné i tyto. Já jsem ale měla představu toho napíchnutí a upevnnění na grilovací jehlu a postupné okrajování. Nikdy jsem to však nedělala, neumím si představit, jak to naštosovat, jak okrajovat… nebude to padat?

 
buraci
1136 příspěvků 02.05.06 10:22
Narocne na cas a pocet stravniku

Alis, ja se obavam, ze domaci priprava by byla asi velice zdlouhava a musela bys pocitat s tim, ze pozves treba 50 lidi. Domnivam se, ze ta chut, kterou to ma na stanku je dosazena prave tim, ze se vetsi mnozstvi masa pomalu opeka a ty krupave kousicky se odrezavaji (jako kdyz peces prase, to ma taky jedinecnou chut). Jinak pokud to chces zkusit, tak bych proste vetsi mnozstvi platku (jehneci nebo kruti stehna) nalozila do prislusneho koreni tak na tri dny a v den D napichala huste na tyc a opekala a opekala a opekala… Mensi mnozstvi bych asi grilovala na jehlach na drevenem uhli, taky to nebude spatne. Ja jsem taky velky ctitel doner kebabu ze stanku, ale bohuzel domaci pripravu tak, aby byl vysledek stejny jako ze stanku, jsem jeste nevysolichala.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 02.05.06 11:07
alis,

Nezkoušela jsi živánskou? Plátky několika druhů kořeněných mas, uzené slaniny. Pokud se ti líbí postupné odřezávání, zkus naložit pár kusů krkovice bez kosti a v malých rozestupech napíchnout na vodorovný gril. Ořezávání svěř chlapům, někdy při něm dojde k depilaci obočí a předloktí. Je lepší si vedle grilu zapíchnout dvě vidlice / větve /, do nich tyč zavěsit a ořezat maso na velký tác. Zbytek rychle vrátit na oheň, aby maso příliš neschladlo. Gyros mě zatím nikde nenadchnul. Pokaždé bylo maso cítit. Pokud se ten sloupec masa neprodá, do lednice se nevejde… Asi jsem měla smůlu, že jsem přišla, když se to tam točilo už pár dní.

 
Sněhurka
446 příspěvků 04.05.06 08:33
Gyros - inspirace

Ahoj Alis!
Na netu jsem četla tento postup: ze 2 kilogramů telecího nebo jehněčího masa se oddělí asi 600 g masa, které se umele. Zbytek masa se nakrájí na plátky a naloží přes noc do marinády (cibulová šťáva, pepř, sůl a olej). Druhý den se napíchnou plátky masa na rožeň a mezi ně se nacpe mleté maso, aby se při opékání veškeré maso speklo do jednoho velkého kusu.
Píšou tam sice také to, že je nutné mít svislý rožeň, ale třeba se ti to nějak podaří vyřešit.
Přeji hezký den a mnoho úspěchů při gyrosování

 
Alis
2617 příspěvků 04.05.06 09:39
děkuji vám všem!!!

za ochotné rady a nápady. Budu experimentovat, budu zkoušet to i ono… Pokud najdu nějaký geniální způsob, dám vědět, máte-li zájem!!!
 Alis

 
skalis
34 příspěvků 08.05.06 14:46
muj gyros

Gyros

Porcí: 1

maso jehněčí
maso skopové

Opravdový gyros ze skopového masa si můžete dát buď přímo v zemi
potomků Odysseových anebo v Čechách v řeckých restaurantech. U
pražských pouličních stánků, které se tímto názvem honosí, většinou
dostanete kuřecí, řidčeji vepřové maso. Ochutnat „skutečný“ gyros
znamená udělat si jej v domácích podmínkách, což není tak složité, jak
se na první pohled zdá.o vertikálního otáčivého roštu, z něhož se maso
ořezává – pouze si musíte vyrobit jeho jednoduchou náhradu.

1 - Zhruba tři čtvrtě kila jehněčího případně skopového masa
nakrájejte na tenké plátky, zbavte loje a naložte alespoň na 24 hodin do
oleje se dvěma stroužky lisovaného česneku a dvěma lžícemi
gyrosového koření (to si buď přivezete z Řecka, nebo si ho koupíte bez
problémů už i v Čechách v každém větším supermarketu).

2 - Plátky masa napíchejte na jednoduchou repliku gyrosového opékače.
Ten si můžete nechat vyrobit nebo si ho sami zhotovíte: stačí pouze vzít
nerezovou čtvercovou destičku a k ní přivařit zhruba 15 cm vysoký –
výška záleží na velikosti vaší trouby – zašpičatělý nerezový drát o
průměru tři až čtyři milimetry.

3 - Na střed vašeho minirožně napíchejte nejprve největší kousky:
masová homole by se měla směrem nahoru pozvolna zužovat.

4 - Na vrchol umístěte kousek ořezaného loje, který bude během pečení
stékat po vrstevnicích masa, a to nebude suché. Na lůj položte křížem
dvě feferonky a půlku rajčete. Rozpalte troubu maximálně na 250
stupňů, jinak se maso bude pálit. Vložte opékač na plech a ten položtě
na nejnižší „patro“ v troubě.

5 - Po necelé hodině bude první porce gyrosu hotova a můžete jej začít
servírovat. Okrájejte maso nožem seshora dolů, kolmo na napíchané
plátky. Jakmile se dostanete k vrstvě masa, která ještě nebude řádně
propečená (maso bude červené), opět vložte opékač do trouby a
nechejte zbytek masa ještě zhruba dvacet minut „dojít“ pro další chod.

6 - Kousky masa naservírujte na talíř. Ten ozdobte kolečky rajčat,
okurky, cibule (bílé nebo červené) a přidejte několik lžiček tzatziki.
Všechny suroviny můžete také napěchovat do arabského chleba. Pitu (k
sehnání je třeba v Tesku) zakapete olivovým olejem a dáte na suchý
plech do trouby. Pečte ji krátce (asi tři minuty) při 150 stupních, aby se
jen prohřála. Před podáním pitu posypejte oreganem, kapsu lehce
omastěte a naplňte masem a zeleninou.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz