Bramborové smažené placičky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
PITRYS
86 příspěvků 06.05.06 21:31
Bramborové smažené placičky

Nemá náhodou někdo z pamětníků recept (alespoň přibližný) na pochutinu, prodávanou kdysi v podnicích zvaných Smaženka. Bylo to za starého bolševika a stála jedna tuším 50 hal, takže 4 ks a pivko byla celkem dobrá studentská sváča. Bylo to asi z vařených brambor, baba Smaženka to vždycky házela do hrnce s olejem a ony se tak krásně nafoukly. Zkoušel jsem už všelijaké pokusy a nemohu to trefit, např. těsto na škubánky apod.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 07.05.06 00:37
Tady je zrovna recept

ze škubánek ;o)
Ve vyhledávači to vypadá, že ony placičky jsou v restauracích k mání pořád, ale jejich cena je cca 30 Kč. Pokud jsou to tedy ty placičky, které hledáš. Já vůbec nemám zdání, o co jde. Ráno se zkusím zeptat naší babi. ;o))

 
penda
4752 příspěvků 07.05.06 00:40
Anebo tyhle ze serveru veruska:

**Bramborové placičky **
pro 4 osoby

4 velké brambory syrové
1 vejce
2 vařené brambory
1/2 hrnku mléka
1 hrnek hladké mouky
majoránka
sůl, pepř
1 lžíce droždí
kousek uzeniny

Příprava:
Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vařené brambory, utřený česnek, sůl, majoránku, špetku pepře a v mléce vykynuté kvasnice. Vypracujeme těsto, které pečeme na malém, dobře vymaštěném lívanečníku. Pokud těsto upečeme na pekáčku nebo na plechu, bramborák nakrájíme na úhledné proužky.

Jsou v nich kvasnice…takže by to těsto mělo nabýt…nevím, nevím, nevím ;o)

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.05.06 15:21
Smaženka

patří také k mým vzpomínkám na studentskou stravu - já tam chodívala na květák nebo žampiony. Zrovna ty placičky jsem tam nikdy neměla. Moje maminka dělávala bramborové placky z vařených brambor pečené na plotýnce, které se po opečení buď mastily máslem a mazaly švestkovými povidly, nebo sádlem a potíraly česnekem utřeným se solí. Výborné jsou i s pomazánkou z upečeného mletého bůčku s cibulkou a česnekem. Placky se při pečení vždycky krásně nafouknou a udělají se na nich hnědé opečené fleky. Dědeček jim říkal „žebrácké placky“. Když měla maminka náladu, ze stejného těsta (někdy do něj přidala česnek) vykrajovala placičky skleničkou a smažila ve vyšší vrstvě oleje. Také se krásně nafoukly. A když měla ještě lepší náladu, tak bramborové těsto vyválela na tenko, na ně položila kolečko salámu, přiklopila druhou bramborovou plackou, vykrojila a usmažila. K tomu dávala dušenou zeleninu. Problém je, že těsto dělala ona i já od oka: den předem uvařené brambory ve slupce oloupat, jemně nastrouhat, přidat sůl a mouku podle potřeby, aby těsto bylo vláčné a nechytalo se válu. Z těsta udělat válečky, ty krájet na kousky, rozválet na placku a šup s ní na plotýnku, nebo vykrojit pravidelné kolečko a šup s ním do rozpáleného tuku. Jako každé bramborové těsto by při delším stání zvodnatělo. Přesný předpis tedy neznám, pro inspiraci koukni: tady , tady nebo tady . Třeba to bude odpovídat tvým vzpomínkám.

 
penda
4752 příspěvků 07.05.06 23:14
Našla jsem ještě jedny ...

… v interhotelových recepturách, takže třeba to budou ty správné, které hledáš:

Bramborové placičky (příloha - 10 porcí)
1 kg vařených brambor,
60 g soli,
300 g hladké mouky,
4 vejce,
olej na smažení.

Vařené brambory umeleme na strojku, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme placičky, které opékáme po obou stranách na oleji dozlatova. Na 1 porci 4 ks placiček.

Pokud jsou to ty pravé, tak to jsou klasické bramborové placky, o kterých se zmiňuje i Jenoféfa, které doma děláme k hrachové polévce, akorát k zadělání používám hrubou mouku nebo krupičku. ;o)

 
PITRYS
86 příspěvků 09.05.06 20:53
Tož zatím děkuji všem :-)

experimentování pořád probíhá, takže bude další :,-(a pokusů.

 
jau
457 příspěvků 09.05.06 21:39
...

Mohlo by to být z bramborového odpalovaného těsta: ze 125 ml vody, 20 g másla, špetky soli a 80 g hrubé mouky uděláme odpalované těsto. Do vychladlého zamícháme 2 vejce a 1/2 kg vařených nastrouhaných zchladlých brambor. Lžící vykrajujeme noky a smažíme na oleji. Nafouknou se

 
jau
457 příspěvků 09.05.06 22:39
PITRYS

Zapomněla jsem dodat, že těsto ochutíme solí, pepřem a třeba nakrájenou slaninou podle chuti a pak smažíme.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz