Nemá náhodou někdo z pamětníků recept (alespoň přibližný) na pochutinu, prodávanou kdysi v podnicích zvaných Smaženka. Bylo to za starého bolševika a stála jedna tuším 50 hal, takže 4 ks a pivko byla celkem dobrá studentská sváča. Bylo to asi z vařených brambor, baba Smaženka to vždycky házela do hrnce s olejem a ony se tak krásně nafoukly. Zkoušel jsem už všelijaké pokusy a nemohu to trefit, např. těsto na škubánky apod.
Bramborové smažené placičky
ze
škubánek ;o)
Ve vyhledávači to vypadá, že ony placičky jsou v restauracích k mání
pořád, ale jejich cena je cca 30 Kč. Pokud jsou to tedy ty placičky, které
hledáš. Já vůbec nemám zdání, o co jde. Ráno se zkusím zeptat naší
babi. ;o))
**Bramborové placičky **
pro 4 osoby
4 velké brambory syrové
1 vejce
2 vařené brambory
1/2 hrnku mléka
1 hrnek hladké mouky
majoránka
sůl, pepř
1 lžíce droždí
kousek uzeniny
Příprava:
Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme vařené
brambory, utřený česnek, sůl, majoránku, špetku pepře a v mléce
vykynuté kvasnice. Vypracujeme těsto, které pečeme na malém, dobře
vymaštěném lívanečníku. Pokud těsto upečeme na pekáčku nebo na plechu,
bramborák nakrájíme na úhledné proužky.
Jsou v nich kvasnice…takže by to těsto mělo nabýt…nevím, nevím, nevím ;o)
patří také k mým vzpomínkám na studentskou stravu - já tam chodívala na květák nebo žampiony. Zrovna ty placičky jsem tam nikdy neměla. Moje maminka dělávala bramborové placky z vařených brambor pečené na plotýnce, které se po opečení buď mastily máslem a mazaly švestkovými povidly, nebo sádlem a potíraly česnekem utřeným se solí. Výborné jsou i s pomazánkou z upečeného mletého bůčku s cibulkou a česnekem. Placky se při pečení vždycky krásně nafouknou a udělají se na nich hnědé opečené fleky. Dědeček jim říkal „žebrácké placky“. Když měla maminka náladu, ze stejného těsta (někdy do něj přidala česnek) vykrajovala placičky skleničkou a smažila ve vyšší vrstvě oleje. Také se krásně nafoukly. A když měla ještě lepší náladu, tak bramborové těsto vyválela na tenko, na ně položila kolečko salámu, přiklopila druhou bramborovou plackou, vykrojila a usmažila. K tomu dávala dušenou zeleninu. Problém je, že těsto dělala ona i já od oka: den předem uvařené brambory ve slupce oloupat, jemně nastrouhat, přidat sůl a mouku podle potřeby, aby těsto bylo vláčné a nechytalo se válu. Z těsta udělat válečky, ty krájet na kousky, rozválet na placku a šup s ní na plotýnku, nebo vykrojit pravidelné kolečko a šup s ním do rozpáleného tuku. Jako každé bramborové těsto by při delším stání zvodnatělo. Přesný předpis tedy neznám, pro inspiraci koukni: tady , tady nebo tady . Třeba to bude odpovídat tvým vzpomínkám.
… v interhotelových recepturách, takže třeba to budou ty správné, které hledáš:
Bramborové placičky (příloha - 10 porcí)
1 kg vařených brambor,
60 g soli,
300 g hladké mouky,
4 vejce,
olej na smažení.
Vařené brambory umeleme na strojku, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme placičky, které opékáme po obou stranách na oleji dozlatova. Na 1 porci 4 ks placiček.
Pokud jsou to ty pravé, tak to jsou klasické bramborové placky, o kterých se zmiňuje i Jenoféfa, které doma děláme k hrachové polévce, akorát k zadělání používám hrubou mouku nebo krupičku. ;o)
Mohlo by to být z bramborového odpalovaného těsta: ze 125 ml vody, 20 g másla, špetky soli a 80 g hrubé mouky uděláme odpalované těsto. Do vychladlého zamícháme 2 vejce a 1/2 kg vařených nastrouhaných zchladlých brambor. Lžící vykrajujeme noky a smažíme na oleji. Nafouknou se
Zapomněla jsem dodat, že těsto ochutíme solí, pepřem a třeba nakrájenou slaninou podle chuti a pak smažíme.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
