Smetana ?!?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
brebruna
2 příspěvky 17.02.05 12:00
Smetana ?!?

Prosím poraďte mi někdo, jsem úplný začátečník a nepoznám kam patří jaká smetana. Pokud tam není vypsáno jaká smetana kam přesně přijde, tak to prostě nepoznám. Je na to nějaký trik. Chtěla jsem dneska udělat zapečené brambory se špenátem, ale opět je tam jen napsáno, zalejeme smetanou a já fakt nevim


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.02.05 12:03
Brebruno

Zrovna u zapečených brambor myslím můžeš použít smetanu normální, ke šlehání, na vaření, i zakysanou - ta ale bývá obvykle hustší. Záleží také na tom, zda jí budeš ještě s něčím smíchávat - např. s vejcem, či ne. Na brambůrky bych bez obav nalila i kefír či kyšku…

 
brebruna
2 příspěvky 17.02.05 12:14
Lucianka

Mockrát děkuju… jsem asi vážně hloupá, ale opravdu nikdy nevim, kterou mám kam dát… díky

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.02.05 12:24
Brebruno,

prosím nedej jen na mě, počkej, až se ozvou i ostatní labužníci! ***
To přijdou mnohem fundovanější rady, já napsala jen to, co myslím…

 
Eleeen
1127 příspěvků 18.02.05 07:30
Moje "úvaha"

smetana na vaření a smetana na šlehání (lidově šlehačka) má - podle mě - rozdíl v obsažených procentech tuku. Já osobně se v poslední době přikláním ke šlehačce (tekuté) a používám jí míň než je v receptu uvedeno smetany.
Se zakysanými výrobky (zakysaná smetana, kyška, kefír …) si doma počínám opatrně, můj přítel je nemá rád a i když jsem je použila TAJNĚ, stejně to vždy poznal.
A když Kopretinka do svého těstovinového kuřecího salátu napsala šlehačka, tak tam prostě patří a nemá se nahrazovat kysanou smetanou. Rozdíl je (podle mě) markantní.

 
alouch
56 příspěvků 18.02.05 09:16
Smetana

Souhlasím s Eleeen, liší se obsahem tuku. V zakysaném sortimentu jsem si poslední dobou oblíbila Ramu Cremefine zakysanou. Má velmi lahodnou chuť (není cítit rostlinná příchuť) a zůstane hustá i po rozmíchání - na rozdíl od klasické zakysané smetany. Používám ji např. na tzaziky, dipy a sósky ke grilovaným masíčkům, rybí salát ze zavináčů, na zapékání bramborových a těstovinových kastrůlků, na zjemnění polévek a omáček… Děti si ji mažou na chleba.

 
Labužník TinaH02
46 příspěvků 22.02.05 18:33
Rama Cremefine

Jo, souhlasim s Alouch, taky jsem v posledni dobe zacala hodne pouzivat Ramu Cremefine. A nejen zakysanou, ale i na vareni a slehani… ta na slehani byla byla po uslehani super tuha a vydrzela bez jakehokoliv pridavku ztuzovace …

 
urna
24 příspěvků 11.03.05 13:11
Rama versus smetana

Mel bych Vám dát kontakt na mého kamaráda co pracuje jako technolog v Unileveru, kde se ta Rama vyrábí......není nad klasickou smetanu. Vše je jen o obsahu tuku a tudíž i ve výsledné chuti.....klasická smetana ke šlehání je v podstate tuk sám.
Myslím, že chuť smetany nepřekoná nic… ani chemie z Unileveru.

 
Eleeen
1127 příspěvků 11.03.05 14:31
...

Zlatá Olma 33 % tuku, co?

 
ejin
24 příspěvků 12.03.05 00:17
Zlatá Eleeen

zlatá olma, máš plnou pravdu. Ta zakysaná smetana je opravdu nebezpečná, protože je nastavená nějakou rozemletou umělou hmotou. A Unileveru a Ramě bych nevěřila ani laktózu. Tuhle jsem si chtěla koupit špenát, a to bylo překvapení, když jsem na obalu zjistila, že mimo špenátu je tam i PŘÍPRAVEK DO KÁVY!!! To jsem to hned hodila zpátky a z toho krámu strachy utekla, protože jsem najednou nevěděla, co se vastně děje! Když jsem se po vzpamatování na to příště zeptala, tak mi řekli, že prej to zákazníci vyžadují.
Vyžadujete to probůch někdo?

 
barbaanek
99 příspěvků 16.03.05 18:31
Radím jak umím :-)

V podstate jsou na trhu 3 druhy klasické smetany a pak asi zase 3 druhy kysané.
Sladkou smetanu můžeš vidět ve variantách:

33% - šlehačka. Je určená ke šlehání, a taky k vaření ryze smetanových omáček - bez jakýchkoliv hustidel totiž sama varem houstne na omáčku (někdy ji zkus povařit s na kousky pokrájenou šunkou a troškou vegety, na špagety je to prostě mňamózní). Ale je docela málo vidět, ta kterou znám je v červeném obalu tertapack a prodává se po 250ml. Jinou jsem zatím neviděla.

31-32% klasická šlehačka, ale na omáčku jako ta 33% nezhoustne. Je dobrá jen na šlehání. Prodává se hodně, v tetrapacku i kelímkách.

12% - smetana na vaření. Neobsahuje zbytečně moc tuku, jen tolik, aby si zachovala klasickou chuť. Tuhle smetanu nevyšleháš, ale je skvělá ke zjemnění omáček typu kuře na paprice, anebo právě k zalévání různých zapékaných pokrmů. Prodává se například ve vyšším úzkém kelímku s modrožlutým potiskem, výrobce je Kunín.

Zakysané smetany se liší také obsahem tuku, ale ne tak markantně jako sladké smetany. Rozdíl je tu hlavně v dopadu na postavičku, nikoliv v použití. Vybrat si tak můžeš mezi klasickou zakysanou, zakysanou light (myslím že 15% tuku), a na trhu je k dostání speciálně upravená „Hustá“ zakysaná, která je perfektní pro přípravu ovocných nepečených dortů.

Zapékané pokrmy můžeš jak už tady bylo řečeno zalévat jak sladkou tak zakysanou smetanou, zálěží jakou chceš docílit chuť. Já osobně místo zakysané smetany na zalévání pokrmů používám kefír, protože je tekutější a méně tučný

Snad jsem pomohla

 
Labužník TinaH02
46 příspěvků 17.03.05 19:21
Barbaanku, prosim,

jake jsou znacky te specialne upravene „Huste“ zakysane smetany? Moc dekuju

 
barbaanek
99 příspěvků 18.03.05 21:18
Nevím přesně...

ale je to nižší a poněkud širší kelímek, laděný do modré barvy, a je na tom přímo napsané „Hustá“. Ta samá firma dělá i tu „light“ verzi, ta je do zelena (tedy ten obal). Momentálně jsem na neschopence, ale v pondělí se ti podívám abys věděla přesně.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz