S novou troubou jsme si pořílili i „pizza kámen“ ale teď vlastně
nevím, jak s ním zacházet. Poradíte milí labužníci jaké s tím máte
zkušenosti? Kam s ním do trouby (horní rošt, střední či spodní), je
lepší horký vzduch nebo na konci „ožahnout“ grilem? Má se něčím
posypat či namazat? Nějak se s tím bojím experimentovat - za ty prachy bych
si jeho zničení vyčítala Děkuji.
PS: Babi teď dodala takové dobroučké pizza-recepty, škoda je nezkusit
pizza kámen do trouby
Berry, pizza kámen je naprosto jednoduché používat. Položí se na mřížku v troubě, která je ve spodní 1/3 trouby. Nevím jaký máš kámen, kulatý čtverhraný, což je úplně jedno, nebo jestli se Tvůj musí nějak připtravit před prvním použitím, což by mělo být v návodu. Důležité je ho dát do trouby nastavené na vysokou teplotu, jako je 220°C tak 30min. před samotným pečením (ta se pak při pečení pizzy, nebo chleba sníží podle receptu a kámen sálá zespodu). Pizza kámen trošínku víc připlíží troubu k peci. Pizza upečená na kameni je podstatně křupavější než ta pizza upečená na pánvi. Kámen se sype kukuřičnou krupicí, pterá zabrání tomu, aby se piza popřípadě přilepila. Máš také dřevěnou lopatu? ta se obvykle s kamenem prodává. Je výborná při vytahování pizzy s bublajícím sýrem z trouby, protože kámen se musí nechat v troubě vystydnout (pokud nemáš stojánek s držadlama). Nemáš-li lopatu, tak se dá pizza ¨podseknout¨(rychlý pohyb dopředu a ihned zase dozadu) pomocí plechu bez okraje. Ale pozor, aby pizza nezkončila na dně trouby, nebo na zemi. Kámen se potře olejem (nejlépe lehkým rostlinným), ale nikdy se nesmí umývat prostředky na nádobí. Nikdy se nesmí položit na horkou plochu když je studený, nebo naopak, když je horký tak na studenou plochu. Musí se v troubě pomalu zahřívat a vydrží vysoké teploty. Nikdy bych kámen nedávala pod gril, ale to jsem nikdy nezkoušela. Po očištení teplou obyčejnou vodou bez mydlin se nechá kámen oschnout a znovu se potře tenulinkou vrstvou oleje a ten se utře (čili jen ten vsáknutý tam zůstane). Za čas užívání se nový kámen změní v opečený tmavý, starý, ale ten peče čím dál líp. A navíc, kámen není jenom na pizzu, ale chléb, housky a jiné křupavé pečivo
Zdraví Tě Babi
ale skúsenosti z laboratória hovoria, že všetky silikátové (porcelán, sklo, kamenina) a minerálne materiály neznášajú prudké zmeny teplôt. Teplo totiž vedú pomaly a kým sa celé prehrejú, nerovnomernosť v teplotnej rozťažnosti ich môže prasknúť.
Čím hrubšie, tým sú háklivejšie.
A rovnako neznášajú aj nerovnomerné prehriatie - ochladenie, čiže v žiadnom prípade nie položiť kameň na horúcu platňu, ktorá má tretinovú plochu kameňa, alebo na horúci kameň položiť niečo studené.
Pekne, pozvoľna, v rúre, ako hriať, tak aj chladiť. A pod gril jedine ak sa kameň otáča (napríklad ako v kombinovanej mikrovlnke) a aj to radšej nie v bezprostrednej blízkosti - gril je intenzívne sálavé teplo a nehreje rovnomerne - čo vadí (vi)d vyššie)
Děkuji za cenné rady a doufám že se mi pizza povede - jen nemám tu
lopatu, tak snad nebudu pizzu seškrabovat ze dna trouby , vyzkouším na něm
i nějaké to pečivo a uvidíme.
Hezký den všem Berry
jsme našli v doplňkové nabídce k troubě, kterou jsme před časem
kupovali. Jedná se o značku Baumatic a myslím že když se poptáš že se
dá koupit samotný kámen bez trouby
Určitě by ti měli dát nějaké info v každé dobré prodejně sporáků
apod.
Berry
Taky jsem netušil, a pizzu s kamene seškraboval. Až v jedné kuchařské
show (Americas Test Kitchen) jsem se dozvěděl, že - zapnout troubu na tu
nejvyšší teplotu co je možné, s kamenem uvnitř, ať se prohřeje.
Až je trouba dost horká, položit na něj syrovou pizzu a 6 - 7 minut péct.
Je to neuvěřitelné, ta krátká doba stačí, peče to nejen svrchu - horko
v troubě, ale i zespodu - kámen.
Pro kontrolu stačí pohled na okraj pizzy, má správnou barvu?, a na sýr,
teče už?
Lopatu taky nemám, prostě celý kámen vyndám, položím na sporák, aby
neseděl na studené ploše, a dvěma lopatkami pizzu sešoupnu. A šup
s kamenem zpátky, hlavně ať se o něj nikdo nespálí. Ono není vidět jak
je horký.
Mám ešte starý sporák a tak som sto rokov za opicami . Už pár rokov plánujem kúpu nového, ale keď ten starý stále funguje, potvora !
Ahoj, ja jsem tak trochu blázen do Itálie, takže jsem sehnala italský
z webu ***.cz. Používám horní ohřev a pizza kamen mám taky úplně
nahoře. A pizza je fakt skvělá!
Edit admin - odstraněn odkaz
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
