pizza kámen do trouby

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Berry02
80 příspěvků 11.02.05 12:27
pizza kámen do trouby

S novou troubou jsme si pořílili i „pizza kámen“ ale teď vlastně nevím, jak s ním zacházet. Poradíte milí labužníci jaké s tím máte zkušenosti? Kam s ním do trouby (horní rošt, střední či spodní), je lepší horký vzduch nebo na konci „ožahnout“ grilem? Má se něčím posypat či namazat? Nějak se s tím bojím experimentovat - za ty prachy bych si jeho zničení vyčítala Děkuji.
PS: Babi teď dodala takové dobroučké pizza-recepty, škoda je nezkusit


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 11.02.05 13:37
...

Berry, pizza kámen je naprosto jednoduché používat. Položí se na mřížku v troubě, která je ve spodní 1/3 trouby. Nevím jaký máš kámen, kulatý čtverhraný, což je úplně jedno, nebo jestli se Tvůj musí nějak připtravit před prvním použitím, což by mělo být v návodu. Důležité je ho dát do trouby nastavené na vysokou teplotu, jako je 220°C tak 30min. před samotným pečením (ta se pak při pečení pizzy, nebo chleba sníží podle receptu a kámen sálá zespodu). Pizza kámen trošínku víc připlíží troubu k peci. Pizza upečená na kameni je podstatně křupavější než ta pizza upečená na pánvi. Kámen se sype kukuřičnou krupicí, pterá zabrání tomu, aby se piza popřípadě přilepila. Máš také dřevěnou lopatu? ta se obvykle s kamenem prodává. Je výborná při vytahování pizzy s bublajícím sýrem z trouby, protože kámen se musí nechat v troubě vystydnout (pokud nemáš stojánek s držadlama). Nemáš-li lopatu, tak se dá pizza ¨podseknout¨(rychlý pohyb dopředu a ihned zase dozadu) pomocí plechu bez okraje. Ale pozor, aby pizza nezkončila na dně trouby, nebo na zemi. Kámen se potře olejem (nejlépe lehkým rostlinným), ale nikdy se nesmí umývat prostředky na nádobí. Nikdy se nesmí položit na horkou plochu když je studený, nebo naopak, když je horký tak na studenou plochu. Musí se v troubě pomalu zahřívat a vydrží vysoké teploty. Nikdy bych kámen nedávala pod gril, ale to jsem nikdy nezkoušela. Po očištení teplou obyčejnou vodou bez mydlin se nechá kámen oschnout a znovu se potře tenulinkou vrstvou oleje a ten se utře (čili jen ten vsáknutý tam zůstane). Za čas užívání se nový kámen změní v opečený tmavý, starý, ale ten peče čím dál líp. A navíc, kámen není jenom na pizzu, ale chléb, housky a jiné křupavé pečivo

Zdraví Tě Babi

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.05 16:14
presne takýto kameň síce nepoznám a nepoužívam

ale skúsenosti z laboratória hovoria, že všetky silikátové (porcelán, sklo, kamenina) a minerálne materiály neznášajú prudké zmeny teplôt. Teplo totiž vedú pomaly a kým sa celé prehrejú, nerovnomernosť v teplotnej rozťažnosti ich môže prasknúť.

Čím hrubšie, tým sú háklivejšie.

A rovnako neznášajú aj nerovnomerné prehriatie - ochladenie, čiže v žiadnom prípade nie položiť kameň na horúcu platňu, ktorá má tretinovú plochu kameňa, alebo na horúci kameň položiť niečo studené.

Pekne, pozvoľna, v rúre, ako hriať, tak aj chladiť. A pod gril jedine ak sa kameň otáča (napríklad ako v kombinovanej mikrovlnke) a aj to radšej nie v bezprostrednej blízkosti - gril je intenzívne sálavé teplo a nehreje rovnomerne - čo vadí (vi)d vyššie)

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 14.02.05 08:51
pizza kámen

Děkuji za cenné rady a doufám že se mi pizza povede - jen nemám tu lopatu, tak snad nebudu pizzu seškrabovat ze dna trouby , vyzkouším na něm i nějaké to pečivo a uvidíme.
Hezký den všem Berry

 
Zuza¨ 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.04.05 08:26
pizza kámen

Berry, kde jsi koupila ten kámen? Měla bych taky zájem.
 Díky!

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 21.04.05 09:09
pizza kámen ...

jsme našli v doplňkové nabídce k troubě, kterou jsme před časem kupovali. Jedná se o značku Baumatic a myslím že když se poptáš že se dá koupit samotný kámen bez trouby
Určitě by ti měli dát nějaké info v každé dobré prodejně sporáků apod.
 Berry

 
klepnemepepka
1 příspěvek 16.11.09 11:49
pizza kámen Baumatic

Ahoj, našla jsem kámen na pizzu v letáku od firmy Baumatic, cena zhruba 1400,–

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.09 15:29
Pizza kámen

Taky jsem netušil, a pizzu s kamene seškraboval. Až v jedné kuchařské show (Americas Test Kitchen) jsem se dozvěděl, že - zapnout troubu na tu nejvyšší teplotu co je možné, s kamenem uvnitř, ať se prohřeje.
Až je trouba dost horká, položit na něj syrovou pizzu a 6 - 7 minut péct. Je to neuvěřitelné, ta krátká doba stačí, peče to nejen svrchu - horko v troubě, ale i zespodu - kámen.
Pro kontrolu stačí pohled na okraj pizzy, má správnou barvu?, a na sýr, teče už?
Lopatu taky nemám, prostě celý kámen vyndám, položím na sporák, aby neseděl na studené ploše, a dvěma lopatkami pizzu sešoupnu. A šup s kamenem zpátky, hlavně ať se o něj nikdo nespálí. Ono není vidět jak je horký.

 
alena45
588 příspěvků 18.11.09 17:17
...

Mám ešte starý sporák a tak som sto rokov za opicami . Už pár rokov plánujem kúpu nového, ale keď ten starý stále funguje, potvora !

 
nudle
137 příspěvků 14.01.10 10:27
samot

v nemecku se prodava jako pizza kamen samot.

zdravim

 
Baruna85
1 příspěvek 17.01.18 16:43
Italský pizza kámen

Ahoj, ja jsem tak trochu blázen do Itálie, takže jsem sehnala italský z webu ***.cz. Používám horní ohřev a pizza kamen mám taky úplně nahoře. A pizza je fakt skvělá! :potlesk:

Edit admin - odstraněn odkaz


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz