Sladidlo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
meisje
580 příspěvků 16.06.03 08:17
Sladidlo

Chtela bych poprosit o nazev a pokud vite nekdo nejake blizsi informace o bylince, ktera se da pouzit jako sladidlo pro diabetiky. Diky moc


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Celerka
35 příspěvků 16.06.03 10:47
Sladidlo

Nevím, jestli je tahle bylinka vhodná pro diabetiky, ale nedávno mě také zaujala a tak jsem si poznačila tohle:
Bylinka se jmenuje STEVIA (S. rebaudiana), je 20 - 30 × sladší než cukr, pěstuje se ze semínek. Víc jsem si nezapsala, ale snad se s tímhle dostaneš zase o kousek dál.

 
babi
6360 příspěvků 16.06.03 14:48
O bylince Stevii...

jsem něco málo napsala (11/05/03) ve své odpovědi pro Růžu v příspěvku do fóra¨Začínáme od píky¨s nadpisem ¨Bez chleba se špatně žije.¨Přečti si poslední odstavec úplně dole, který o bylince mluví. V Kanadě, kde žiji, ji mohu bez problémů pěstovat pouze jako jednoročenku. Používá se pro diabetiky, ale i pro diety, kde člověk nechce přidávat zbytečné kalorie obsažené v cukru. V Holandsku nejspíš dostaneš semínka koupit. Lístky se suší a používají celou zimu. Dostanou se koupit i jiné výrobky ze Stevie.

Meisje, chceš-li víc informací, tak dej vědět. Můžu také přidat obrázek bylinky. V případě, že semínka nedostaneš koupit, tak Ti jich balíček s radostí pošlu.

Zatím se měj dobře. Ahoj Babi!

 
meisje
580 příspěvků 18.06.03 09:00

Celerka+Babi-diky moc.

Babi-diky za tip, je to ono co hledam, podivam se tady u nas co je k mani a jestli je tady vubec tato bylinka znama. Pokud nic neobjevim, dovolim se te pozadat o dalsi info-jeste jednou diky moc.

Mej se krasne… meisje

 
babi
6360 příspěvků 21.06.03 16:13
Ještě jednou Stevia Rebaudiana...

je bylinka Botanicky spadající do rodiny Chryzanthemum, blízce příbuzná estragonu a kamilkám a vzdáleně k salátu, artyčokům a slunečnicivým semínkům a oleji, tedy absolutně přírodní produkt. Roste divoce v Paraquay a Brazílii, jako malý keřík. Úspěšně se však pěstuje i v Japonsku, a kolem celého Pacifiku, v Mexiku, Kanadě/jižní Ontário a Kalifornii. Glykosid obsažený v lístcích obsahuje také 10% steviosidů, které způsobují neuvěřitelnou sladkost, unikátní ze všech skoro 300 odrůd Stevie. Existuje indikace, že domorodští indiáni používaly ¨Ca-he-he¨na slazení svého nápoje ¨mate¨už od před-kolumbijských dob. První však vědecký záznam je z roku 1887.
Kdo používá Stevii Rebaudiany? Je to předně Japonsko, Brazilie a celá Jižní Amerika, Jižní Korea, Čína a kolem celého Pacifiku. Evropa, Autrálie a Severní Amerika.
Její použití? Za prvé, jako náhražka za cukr a neméně jako přídavky do hotových pokrmů a nápojů. V Japonsku, kde je zakázáno oužívat jakých koliv umělých sladidel se Stevia používá v dietní Coca-Cola, jogurtech, žvýkačkách, zubních pastách a všude možně. Také se používá v Japonských naložených okurkách, zeleninách a darech moře vařených se sójovo omáčkou, sušených rybích výrobků, v rybích a masových výrobcích, v cukrářství atd.
Existuje několik výrobků ze Stevie a to v prášku, který se míchá s tekutinou nebo pokrmem, nebo výtažcí, o kterých se tvrdí, že jsou až 200-300 krát sladší nežli stolní cukr. V této formě se pochopitelně musí ředit. Pro některé osoby, jediné co jim vadí je slabý nádech chuti lékořice/sladké dřevo. Existují však výrobky, které tuto vlastnost odstranily. Vzhledem k tomu, že lidské tělo by nemělo přijímat jakékoliv umělé, chemicky vyrobené přídavky, někdy přímo toxické do stravy, je Stevia ideálním sladidlem. Je nenahraitelná při chronickém onemocnění cukrovkou jak I (dětskou) tak II, protože nezvyšuje krevní hladinu cukru.
Stevia však také zabraňuje zubním kazům a hodí se pro redukční diety. Používá se také na zvýšení energie, pomáhá zažívání, vyživuje játra, slinivku břišní a slezinu a mimo jiných se používá topicky, s efektem na kožní problémy. Pochopitelně je nutné v jakékoliv lékařské aplikaci konsultovat lékaře! Lze jí použít v kuchyni, protože se nemění procesem zahřívání. Některé pokrmy se však nedají ze Stevie připravit, protože nakaramelizuje a nehnědne.
Lze připravit výtěžek ze Stevie doma? Odpověď je ano. Kdo však chce používat bylinku pouze k oslazení nápoje, stačí vložit do něj kousek lístku Stevie na oslazení a na zimu si nějaké usušit, stejně jako jiné bylinky. Z usušených se dá rozdrcením připravit přášek.
Prodává se v obchodech se zdravou výživou jako zelený bylinkový prášek, nebo v lahvičkách jeko extrakt. Je k dostání na webu. Zadejte si jméno bylinky a otázku ¨co to je¨ ve hledání na vašem serveru. Možná se takto o bylince dovíte víc.
Problém se Stevií? Mnoho zemí nemá uzákoněné legální použití bylinky a zdá se že, cukrážské rafinérie s tím mají co dělat?

Pampeliško, nic si z toho nedělej, žes o bylince nevěděla. Na světě jich totiž existuje nesmírné množství a každý vesměs zná to, co roste kolem něho.

Měj se pěkně a právě tak všichni ostatní!

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.06.03 19:07
babi

Moc dekuji za obeznameni a moc bezvadne poctenicko o Stevii.
Diky, diky. Zdravim

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.06.03 19:21
babi

Koukla jsem na internet, jak jsi mi doporucila a ejhle nejake cteni jsem nasla o teto bylince. Nejak tomu nerozumim.
Opisuji:

Sladidlo Stevia z rostliny Stevia rebaudiana zakázáno
V ČR sice zatím málo známé, ale v zahraničí velmi rozšířené a oblíbené sladidlo pocházející z listů rostliny Stevia rebaudiana se musí stahovat z trhu. Kdo v tom má prsty?

Listy rostliny Stevia jsou tak sladké, že mohou být používány jak přímo, tak i ve formě extraktu ke slazení široké škály pokrmů. Díky své mnohonásobně vyšší sladivosti než má cukr bylo velice oblíbené jak mezi diabetiky, tak také mezi lidmi, kteří upustili od konzumace rafinovaného cukru.

I když je sladidlo z této rostliny ve své domovině již od nepaměti používáno a např. v Japonsku představuje obchod s tímto sladidlem velkou část trhu, bylo úspěšné tažení tohoto sladila v Evropě zakázáno Evropskou komisí (2000/198/EG).

Zákaz byl odůvodněn tím, že neexistuje dostatečné množství studií o zdravotní neškodnosti tohoto sladidla s odvoláním na novelu zákona o potravinách.

Toto vedlo v Německu k masivnímu stahování tohoto sladila z trhu. I švýcarské úřady (i když Švýcarsko není členskou zemí EU) reagovaly okamžitě a zastavily prodej tohoto sladidla.

Škoda, že úřady také tak tvrdě a nekompromisně nezasahují v případě bílého, rafinovaného průmyslového cukru o jehož nebezpečnosti byly vydány stovky studií a napsány desítky knih a který se vesele a masivně používá ke slazení všech možných nápojů a pokrmů…

Jde úřadům o zdraví lidí nebo pod rouškou „zdraví lidí“ hájí zájmy výrobců a zpracovatelů bílého jedu - cukru, které ohrožovala vysoká oblíbenost tohoto sladidla v západní Evropě?

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.06.03 19:55

Predstav si babi, ze nejsem sama, kdo nezna tuto bylinku. Na internetu jsem nasla dokonce dotaz na pani doktorku, ktera taky tuto bylinku neznala. Asi je to v Evrope skutecne malo znama bylinka. Ale i tak jsem rada, ze jsi mi to objasnila a popsala. Diky moc

Dotaz zadal(a) - Iva:
Chtěla bych se zeptat na možné využití rostlin jako Stevia rebaudiana, Jakon apod. při diabetické dietě.
Zajímalo by mě, kde je možné sazenice koupit, jak je možné rostliny upravovat a další informace, případně, kde by bylo možné tyto informace získat. Velice Vám děkuji, Iva.

Odpověď vypracoval(a) - MUDr. Kateřina Přikrylová:
Bohužel rostlinu, kterou uvádíte, neznám, proto neporadím nic konkrétního.

 
babi
6360 příspěvků 21.06.03 20:25
Ten článek...

o kterém mluvíš, v podstatě říká to, co jsem napsala nakonci svého částečného zhrnutí o bylince a o výrobě cukru. Není čemu nerozumět, stává se to častěji, než by mělo, že se někdy zarazí něco pozitivního pro negativní a pro peněžní zisk. Kdo se chce cpát cukrem, ať se cpe, ale mělo by se myslet na lidi, kteří se jím cpát nechtějí, nebo nemohou. A navíc, všechna ta umělá sladidla?! (absolutně můj názor).

Zdraví Tě Babi.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.06.03 22:06
babi

Spatne jsem se vyjadrila, ne ze tomu nerozumim, ale spise to nechapu „proc“. Uplne souhlasim s Tvojim nazorem a pripojuji se.

 
babi
6360 příspěvků 21.06.03 22:21
P.S.

Pampeliško. Já jsem o bylince nevěděla až do té doby, kdy jsem na sazeničky narazila v zahradnictví, kde každé jaro kupuji mraky rostlinek. Mají také katalog a jsou v Kanadě na webu na adrese http://www.dominion-seed-house.com. Musím zjistit, jestli ještě nějaká semínka mají a tak bych Ti jich balíček také mohla poslat. Tam kde žiješ, by bylinka rostla asi jako trvalka.
 Ahoj!

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 22.06.03 18:24
babi,

myslis, ze by mne ta Stevie rustla i na balkone v kvetinaci??? Urcite bych si ji rada za:,–(ila, ale nemam tady zahradu. Mame pouze 3 velike balkony. Ty ji :,-(is urcite do zahrady, vid?
Mej se hezky

 
babi
6360 příspěvků 22.06.03 19:10
Pampeliško...

já ji pěstuji ve velkém hrnci, i když tedy tu zahradu mám. Pěstuji tak všechny bylinky - jednoročenky. Musela bys zasít semínka uvnitř brzy na jaře, a když už není možnost mrazíku, tak ji pře:,–(it do většího hrnce na balkóně, nebo terase. Když se pěstuje jako jednoročenka, tak nevyroste moc velká jenom asi 30-40cm. Potřebuje však plné sluníčko.

Měj se nádherně v té Francii a nechej ji ode mne pozdravovat

 
Pockmat
35 příspěvků 30.06.03 20:18
Stevie

Zdravim,jestli myslite Stavii, tak to ano.Da se pestovat v kvetinaci a v zime prezimuje korenovy bal.Zalevate jenom tak, aby nevyschla.Sam ji doma mam. Jestli ji chcete, tak bezte na stranky TV Prima a do Receptare Prima napadu a napiste jim email, aby Vam dali adresu zahradnictvi, kde ji prodavaji. Bohuzel jsem tu adresu ztratil ,ale prodavaji v Brne na Kravi hore, kde je mini botanicka zahrada a jsou tam kazdorocne vystavy.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz