O mesiac idem domov na Slovensko momentalne sa nachadzam v Londyne a milujem syry… chcela by som si preto zobrat domov nejake prave francuzske syry tiez parmezan a ine holandske ktore u nas ani nekupim len mam jeden problem:Neviem ako ich na tych 24 hodin cestovania v autobuse uskladnit aby sa mi nepokazili, chcela by som vas tymto poprosit o nejaku radu alebo skusenost. Rozmyslala som nad tym ze kupim prenosnu chladnicku s mraziacimi naplnami a syry dam tu zamrazit a potom prenesiem v chladnicke domov na Slovensko len neviem ci sa syry zmrazenim neznehodnotia a ci vydrzia len tak v tej prenosnej chladnicke aj bez zmrazenie prosiiiiiiiim poradte mi ............. dakujem Hanka z Londyna
Poradte mi prosim
Ahoj hanko, ja ziju v Holandsku a pokazde vozim do CR syry, v zime je to naprosto bez problemu. V holandskych obchodeh se syry maji zarizeni, ktere syr vakuove zatavi {myslim, ze pokud budes kupovat syr v syrovem obchode tak to tam budou asi mit taky-staci se zeptat}.Pokud ne, ja syr zabalim do mikrotenu, do papiru a do navlhcene uterky a znovu do mikrotenu. Horsi je preprava v lete, protoze at uz syr zataveny a nebo mnou zabaleny zhorkne. Vetsinou jezdim autem a po 10-12 hod. jizdy v teplejsim pocasi, syr je zhorkly. Takze doporucuji prenosnou chlanicku. Syr zabalit, dat o chladnicky a NEZAMRAZOVAT. Do chladnicky prilozit pouze zmrzle „chladici bloky“ {tady se prodavaji pri koupi prenosne chlanicky}. Jsou to bloky naplnene tekutinou a ty se daji zmrznou a pak pred cestou jimi oblozim syry a chladnicku zavru. To je jediny zpusob jak uchovat syry OK pri tak dlouhem cestovani v lete. Konzultovala jsem tuto metodu u zdejsich „syraru“a shodli jsme se, ze asi jina vhodna metoda neni. Tot ma zkusenost-lety proverena. Hodne stesti-at syry chutnaji.
diky moc aj mamina mi povedala ze aby som ich nedavala do mrazaka len do chladnicky zabalene v alobale ..... tu prenosnu chladnicky s tymi naplnami viem co myslis to som si kupila a syry su tiez vakuovo balene tak dufam ze v tej chladnicke ten jeden den vydrzia s tymi naplnami nemam skusenost tak preto sa pytam ale diky vyskusam a uvidim hadam sa nepokazia
Měkké, poloměkké, uzrálé a sýry s bílou plísní zabalit nejdříve do pergamenového (pečícího) papíru a potom do alobalu. Ty uzrálé do dvojitého alobalu, nebo ještě do vzduchotěsné nádobky. Sýry s modrou plísní balit stejně, až na sýr Gorgonzola, nebo Stilton, které zabalit do mírně vlhkého ubrousku, nebo utěrky a vložit do vzduchotěsné nádobky. Balení má však další důvod. Sýry se produkují přidáním bakterií, nebo je sýry pojmou v prostředí ve kterém uzrávají a proto se musí balit jednotlivě (!), aby nepřejmuly jiné baktérie a takto se nezkazily. Tvrdé sýry, jako je skupina ¨grana¨, ke kterým patři Parmigiano Reggiano a pecorino Romano se balí opět do pečícího papíru a alobalu. Polotvrdé sýry, do kterých spadají tři základní skupiny tipu Cheddar (Cantal, Cheshire, sage Derby atd.) Gouda (Broodkaas, Edam atd.) a Gruyere (Comté, Appenzell, Jarlsberg atd.) se zabalí takto. Jejich řezná plocha (pokut nejde o celý bochník) se přikryje alobalem a pak se sýr zabalí do mírně navlhčené utěrky.
Na spodek přenosné chladničky je dobré položit malý froté ručník a na něj poskládat jednotlivé sýry obložené mrazícími balíčky (tak jak meisje popsala), které si sama zmrazíš a které se dají znovu používat. Takto si vozím zajímavé sýry z Francie do Kanady (i když zde máme velký výběr sýrů z celého světa) a syn si vozí sýry z Kanady do Švédska.
Připojuji se k meisje, a přeji Ti zdárný dovoz sýrů domů! Dej nám vědět jak jsi dopadla.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz