Semolina?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sim
293 příspěvků 06.09.05 11:06
Semolina?

Ahoj
v talianskych receptoch na cestoviny sa casto spomina Semolina.
Je to obycajna psenicna krupica? hruba alebo hladka?
Alebo ide o nejaku specialnu uplne nedosiahnutelnu muku?
 Dik

Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.09.05 11:52
Semolina?

Jsou to těstoviny z tvrdé pšenice, které se nerozvařují.

 
marmelada
1643 příspěvků 06.09.05 14:40
SEMOLINA

… a s vysokým obsahem lepku.

 
sim
293 příspěvků 06.09.05 16:21
...

mam na mysli muku semolina, ktora je zrejme z tvrdej psenice.
da sa to tu kupit? budu cestoviny take, ako autor receptu zamyslal?

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.09.05 00:21
Semolina?

Sim, italsky sice neumím, ale tady v Austrálii se pod názvem SEMOLINA prodává obyčejná krupice, kterou moje maminka používala na krupičnou kaši když jsem byla malá. Je to vlastně hrubě namletá pšeničná mouka. Přinesli to sem nejspíše Italové. Jestli chceš, tak si přečti co o tom říká Delia .

 
Labužník Triss
160 příspěvků 07.09.05 17:52
...

semolina je krupice z triticum durum, ktera ma jedna vysoky podil bilkovin lepkove frakce a jednak ma prirozene zluty endosperm, tedy zluty „masicko“ a proto je neni treba barvit kukrumou nebo pridavat vajicka a nerozvari se
mozna k dostani bude v obchodech s italskymi specialitami

 
Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 20:03
Semolina-druh pšenice

SEMOLINA / RAVA

  • typ mouky známé také jako „farina“ v USA, je prodávána v sortimentu: hrubý, střední a jemný druh. Jsou to částečky vymleté pšenice, které při prosívání zůstanou na sítech. Semolina je bohatá na „gluten“, zvláště je-li získána z velmi tvrdé nebo tzv. „Triticum durum“ pšenice. Proto se výborně hodí k výrobě těstovin. Semolina rychle a snadno absorbuje vodu a proto se používá k zahušťování polévek a k přípravě pudinků. Tato tvrdá pšenice se pěstuje v Rusku, Ukrajině USA, Kanadě Argentině, Austrálii a Itálii. Je to druhý nejdůležitější druh po pšenici obecné „Triticum aestivum“, hojně pěstované v mírném pásmu (Haná, Polabí, Slovensko).V nád­herné vesnici Lari v Toskánsku se stále dělají těstoviny postaru tradičním způsobem z té nejkvalitnější tvrdozrnné pšenice „triticum durum“, kde slovo „durum“ znamená tvrdá. Italské hospodyně z ní dělají domácí čerstvé těstoviny, ale mají jiný přístup. Čerstvé těstoviny plní a vzniknou ravioli ( kulaté nebo čtverhrané taštičky plněné masovou aj. náplní) nebo tortellini (malé plněné těstovinové půlměsíčky, ale v Itálii jsou nejběžnější sušené těstoviny.
    Signor Marteli je vyrábí i s rodinou po generace. Tvrdozrnná pšenice se rozemele, ale nikoliv na jemnou mouku. Tomuto výrobku, který obsahuje malé drobečky obilí s ostrými hranami, které při prosívání zůstanou na sítech se říká „semolina“ - to italsky znamená polomletá. Ten kdo vyrábí těstoviny musí umět ve správném poměru smíchat semolinu se studenou vodou. Pak těsto tvaruje, prohání se přes speciální bronzová síta a formy a tím mají těstoviny také hrubý povrch. Ale klíčovou pří:,–(ou ke klasickým těstovinám je vzduch. Těstoviny se zavěsí do sušárny a v proudu vzduchu, který k nim proudí otevřeným oknem, se pomalu suší. Občas tomu pomáhají i elektrické větráky, ale výroba je stále v duchu tradice. Ano koupit si tradiční těstoviny je poněkud dražší , ale za to nemají vůbec nic společného s blátivými mazlavými produkty průmyslové výroby. Suché těstoviny se sundají se sušáků, zabalí a jdou na pult. Tradiční těstoviny mají jednu velkou výhodu., jsou krásně cítit obilným polem. dají se jít jen tak a omáčka je pro ně spíš jen jakýmsi dresinkem.

Egypt. S příchodem Řeků ve 4. století př. n. l. se chuti i stravovací návyky v Egyptě změnily. Bochníky hrubého chleba z pšenice dvouzrnky byly nahrazeny chlebem z takzvané tvrdé mouky (Triticum durum), která je dnes známá pod názvem semolina a vyrábějí se z ní například nejhodnotnější těstoviny. Výrobky z této pšenice obsahují dnes, stejně jako ve starověku, větší podíl lepku a nižší podíl škrobu než pšenice měkké. (Na chléb a pečivo se dnes ale užívá pšenice obecná - Triticum aestivum, z níž se mimo jiné poměrně snadno odstraňují plevy.) Jarka 7

 
sim
293 příspěvků 04.10.05 11:45
dik

Jarko, dakujem za dokladne vysvetlenie.

 
Pilka
113 příspěvků 04.10.05 13:11
Ano, chápu, že semolina

je mouka z tvrdé pšenice.
Ještě by ale zrovna mě zajímalo, jestli někdo opravdu VÍ, že se dá v ČR sehnat, abychom si mohli vyrobit ty správné těstoviny.
Domácí nudle máme moc rádi ke guláši (?!).
Prodejnu s italskými specialitami jsem kdysi vídala na Staromáku, ale teď už tam zas samozřejmě není. Ale jak jsme tam někde blízko procházeli, zahlédla jsem něco podobného. Bylo to někde směrem k Národní třídě, tuším.
Pražští Labužníci určitě dokáží tuto prodejnu přesně lokalizovat.
Mějte se pěkně.

 
sim
293 příspěvků 06.10.05 00:21
...

myslim, ze to je niekde na Perstyne, asi Husova. sam sa tam pojdem niekedy pozriet za ozajstnou semolinou, hlavne ze viem, ze to nemam skusat z normalnej krupice :-))) aj ked…

 
meisje
580 příspěvků 06.10.05 09:14
Italsky obchod

najdete na rohu Belgicke ulice a myslim ze (ta druha se jmenuje) Rimska na Praze 2. Kazdopadne kdyz pujdete Belgickou tak to nemuzete minout - obchody jsou tam dva, majitele italove. V jednom obchode prodavaji cerstve vyrobky a vyrobky s kratkou trvanlivosti a v druhem opacne, maji opravdu siroky vyber testovin, sunek, syru atd vcetne koreni. Kdo si potrpi na originalitu pri vareni urcite se navsteva vyplati. Ja jsem Semolinu v ceskych obchodech jeste nevidela, asi bych se poptala primo u mlynu ( dnes melou spousty specialit a jsou ochotni zasilat i na dobirku), ja jsem Semolinu pouzivala dlouha leta v Asii jako nahrazku za polohrubou mouku a jak vzpomina Esmeralda tak na vyrobu detske krupicky, zdravim, meisje

 
meisje
580 příspěvků 06.10.05 09:24
OMLUVA

omlouvam se za udani spatne adresy - italsky obchod najdete na rohu: RIMSKE a ITALSKE ( nejak jsem tam zapletla tu Belgickou, moc si beru k srdci co se deje v Brusselu s EU)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz