Řepánky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 11.09.09 07:57
Řepánky

Jako malá jsem milovala řepánky, které vždycky na podzim pekla moje chůva (nebo jak se říká paní, která se o dítě stará místo mateřské školky). Jestli někdo má recept na tuto dobrotu, mohl by jej zveřejnit?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
nescafe
13 příspěvků 11.09.09 14:37
Řepánky

Dobrý den, já je znám jako kynuté buchty plněné touto nádivkou: najemno nastrouhaná cukrová řepa a mletý mák, to společně podušené na troše másla.Nesladit-řepa je sladká dost a dle chuti přidat trošku rumu, skořice , hřebíčku, …Poměr nevím, ale řekla bych řepa s mákem tak půl a půl.Možná řepy o něco více.Babička řepánky a švesťáky dělala spíš kulatější a nižšší.Buchty cihličky(mačkat do pekáčku pěkne vedle sebe) bývaly s povidly , tvarohem a mákem.

 
Labužník Isule02
6 příspěvků 11.09.09 17:35
řepánky

Z rodiny vím, že se řepánky pekly na podzim. To se vykopávaly brambory a cukrová řepa. Z bramborového těsta se udělala placka a ta se plnila směsí z řepy a máku, přehla na půl a zamačkaly okraje. Pekla se na tálech (kuchyň. kamna na uhlí) a pokud bylo čím, tak se to navrch pomazalo tukem, nejčastěji sádlem. Dělali se na sladko a též slano - to se pak do směsi přidala sůl s pepřem. Řípa se umyla (neloupala !) a dala vařit do obr hrnce. Vaří se dost dlouho, ale tak zpoloviny - aby z ní po oloupání a nastrouhání na hrubém struhadle nebyla kaše.Nudličky z cukrovky pak jemně chroupou - připomínají tak trochu oříšky - jak říkával děda. Mletý mák se uvaří v mléce - hodně se ho do máku vsákne . Přidá se nejlépe máslo, skořice, vanilka, rum, citron. šťáva a strouhaná kůra z citronu, vařená cukrovka - podle vlastní chuti. Nesladím - cukrovka je sladká. Máku jak kdo rád - my rádi dost maku, tak asi tak půl na půl. A něco jemně mleté strouhanky. Nechá se vychladnout.
A protože jsme dnes už takříkajíc movitější, stará kamna a v troubě už to není ono a je to pohodlnější - zadělám kynuté těsto na poctivé buchty a nádivkou plníme těsto. My nejraději jako závin - povrch natřeme mlékem a pečeme. Dělají se ovčem i jako buchty, volně ležené na plechu (tj. aby se nedotýkaly). Řepánky jsou hodně jedlý - jen se dnes špatně shání cukrovka.
dle rodinných zpravodajů - je to krajové jídlo - Kutná Hora - Havl.Brod
Nechte si chutnat


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz