Remoska

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bradicka
163 příspěvků 02.03.04 23:18
Remoska

Moc zdravím všechny labužníky a chci se zeptat: nemáte někdo nějaký moc dobrý a ozkoušený recept na buchtu nebo koláč nebo něco podobného sladkého (žemlovky znám…), co se dá péct v (malé) remosce? Je to jediné pečicí zařízení, které mám Moc nevím, na jakou teplotu remoska peče, takže mě vždycky trochu odradí údaje o teplotách pečení v receptech Jsem mlsná hubička, tak se moc těším na odpověď a prosím prosím …


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Pilka
113 příspěvků 03.03.04 10:44
Zkus "můj" makovec

Mám sice remosku velkou ale dávám doprostřed takové to plechové, jako prostředek bábovky.
Recept velmi jednoduchý: 1 hrnek = cca 3 dl
1 hrnek mletého máku
1 hrnek cukru (míchám fifty-fyfty moučkový a krupici, se samotnou krupicí je málo sladký, se samotnou moučkou moc, takhle se mi zdá akorát)
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek šlehačky (neušlehané, obsah tuku 31-33%, ne smetanu, moje matka dávala mléko a máslo,mně občas zbývá šlehačka, tak jsem to zkusila a je to lepší než maminčin)
1/2 prášku do pečiva
1 celé vejce
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
trochu soli
vše vylepšuji 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů.
Postup zcela jednoduchý,smíchám všechny suché pří:,–(y: mletý mák,cukr, mouku, vanilkový cukr, prdopeč, sůl a převážnou většinu ořechů a do toho zamíchám vše tekuté: šlehačku, vajíčko a rum.
Těsto raději řidší (té šlehačky opravdu plný hrnek, ne jen prodávaných 250 ml - dolévám mléko, protože další šlehačku buď nemám nebo nechci otvírat)
Běžný postup: Dobře promíchat, nalít do remosky vymazané máslem a vysypané moukou nebo strouhankou, jak je kdo zvyklý.Navrch nasypu zbytek ořechů. Občas jsem ořechy sypala i na dno formy, ale dost jich zůstávalo přilepených na formě, tak už sypu jen povrch. No a peču to já asi 35 minut, ale mám nižší vrstvu, tak možná o něco déle -běžně zkouším špejlí, je-li propečeno.
Máš-li chuť, vyzkoušej, je dobrý. Rum a ořechy přidávám také navíc proti mé mamince, i ta má můj makovec ráda.
Příhoda z posledního pečení: chtěla jsem ještě dost teplý makovec vyklopit a vyklouzl mi podnos z rukou. Přestože je skleněný, nerozbil se, ale z makovce byly takové velké rozlámané kusy. Protože jsem čistotné zvířátko a dalo by se u mne z podlahy jíst, posbírali jsme kusy svrchu a jedli jako obvykle, jen nebyly úhledné kousky. I maminka nám ráda „pomohla“ a vůbec jí ten pád nevadil.

 
Bradicka
163 příspěvků 03.03.04 14:19
Milá Pilko, díky moc!

Makovec určitě vyzkouším, jen co si od babičky přivezu mlýnek na mák a dám potom hned vědět, jak se povedl. Moc zdravim Tebe i Tvou maminku, ještě jednou děkuju a přeju pěkný začátek března (a ať se buchty nevyklápějí na zem.

 
Kari
545 příspěvků 10.03.04 12:00
Tvarožák

My máme remosku na chatě a nejlíp se mi osvědčila buchta, kterou dělám pokaždé jinak, podle toho, co mám. Umíchám vejce s cukrem. Přidám zakysanou smetanu nebo smetanový jogurt, měkký tvaroh, mouku (jedno jestli hladká nebo hrubá - pokaždé je to ale trochu jiné), prášek do pečiva a přidám třeba rozinky, kousky čokolády, sušené nebo kandované ovoce. Těsto by mělo být tekutější jako na bábovku. Naleji do vymazané a vysypané remosky, povrch pobrázdím vidličkou a upeču do ztuhnutí. Je to moc dobré. Remoska je skvělá věc, vůbec se ji neboj, vždycky se to dá v ní snadno kontrolovat a když je to hotové, je to poznat.

 
Bradicka
163 příspěvků 10.03.04 14:09
Milá Kari,

děkuju za recepisek, určitě vyzkouším a pak Ti dám vědět, jak dopadl Tvůj tvarožák v mojí remosce A kolik těch vajec rozmícháváš s cukrem? Měj se pěkně a zdravím do Prahy

 
Kari
545 příspěvků 10.03.04 14:28
...

Ahoj Bradičko, většinou nevařím podle přesných dávek (odhaduji), ale vajec dávám tak 2-3 a na to tak 200 g cukru - podle množství všeho ostatního, mouky nedávám tolik - hlavní ingredienci tvoří tvaroh s jogurtem. Někdy vejce rozdělím tak, že žloutky s cukrem utřu zvlášt a nakonec do celého těsta vmíchám sníh z bílků (ale je to dobrý i s celýma vajíčkama). Jo a taky tam dělá rámus, vsypeš-li do těsta vanilkový puding v prášku. Omlouvám se, že nevím přesný recept, ale myslím že se to povede i tak. Přeji hodně štístka.

 
Bradicka
163 příspěvků 01.04.04 19:46
Ahoj Kari,

tak jsem minulý víkend dělala Tvarožák, byl strašně dobrej, ale ten tvar… a výška (mělo to asi 3 cm na výšku, a to mám malou remosku s průměrem 20 cm), no asi se mi to nějak zgrclo či co. Nějak jsem vytušila, že to asi nevypadá, jak má Nejspíš jsem to někde trochu poorala. Tak Ti to teď zkusím vylíčit, a Ty hned určitě poznáš, co jsem udělala špatně. Dvě vejce a cukr jsem umíchala, přidala jsem asi 100 g hladké mouky (možná to bylo málo?), pak zakysanou smetanu a jeden tvaroh, prášku do pečiva jsem dala asi 3/4 balíčku a pak rozinky. Těsto bylo řidší, nebyla jsem si jista, jestli je jak bábovkový, protože se musím přiznat, že jsem bábovku ještě nedělala. Ale pamatovala jsem si to z dob, kdy jsem vylizovala mísu, když dělávala bábovku moje máma
Pak jsem to pekla asi 30 nebo 40 minut a už to hodně hnědlo a odlupovalo se od okrajů. Ještě jsem na to chvilku dala alobal, aby se to nespálilo, a pak už mi došla trpělivost, tak jsem do toho píchla špejlí (asi jsem měla pocit, že tak poznám, jestli už to je, až pak mi došlo, že tvaroh asi zůstane pořád vlhký), a i to málo, co bylo nafouknutý, se splasklo.
Tak Ti, Kari, nevím, ale tipla bych buď málo mouky, nebo dýl péct, nebo do toho nebodat špejlí
Asi je to úplně primitivní chyba, ale já jsem teprv začátečnííík Ale chuťově to bylo mňaaaaaam !!!

Měj se krásně a zkus mi napsat, co nemám (mám) příště dělat. Díky !
 Brada

 
Bradicka
163 příspěvků 05.04.04 16:13
Nízký tvarožák

Tak, milá Kari,
viděla jsem zrovna teď na obrázku Tvarožník a byl taky hodně nízký. Tak se mi to vlastně možná povedlo…?
Moc Tě zdravím! A přeju Ti pěkný výlety a trampárny, když se teď už otepluje

 
Kari
545 příspěvků 09.04.04 12:04
Milá Bradičko!

Určitě se ti to povedlo, o tom nepochybuji! Já když to někdy peču na plechu nebo v pekáčku, také to mívám velmi nízké. Na to pak kolikrát, když mám, navrším ovoce a zaliji želatinou - mňam!. U tohodle tvarožníku nebo tvarožáku, to je jedno, jak to nazveme, je celkem normální, že po zchladnutí klesne. Těsto je totiž velmi těžké a hutné (ale přitom tak dobré), dalo by se to díky své konzistenci nazvat i takovým tvarohovým nákypem nebo souflé. Zrovna nedavno jsem dělala tuhle buchtu do bábovkové formy - umíchala jsem vaničku tvarohu, 1 zakysanou smetanu, 2 menší rozmačkané banány, 1 prášek do pečiva, asi tak 20 dkg mouky (při míchání těsta i postupně podle potřeby mouku přisypávám), 1 práškový banánový puding, rozinky, 2 vejce, cukru tak aby to chutnalo, a bohužel celou kostku Hery nebo nějakého takového tuku (to bylo moc, bylo to krapet mastnější). Bábovka byla na chuť vynikající a vláčná, nicméně nejprv vyběhla a pak klesla taky. U nás zrovna dělali dělasové okna a moc si pochutnávali (že prej hezky klouže do krku). Kdybys chtěla, aby bylo těsto nadýchanější, určitě to pak chce o hodně víc mouky a možná zkusit hrubou nebo krupici (je to pak míň hutné). Neumím bohužel moc ohledně vaření radit, protože jsem taková improvizátorka a hodně si recepty i upravuju podle toho, co doma mám a nemám. Na trempárny je pro mě hezky pořád, ale to sluníčko je přeci jen veselejší…hlavně to, že je dýl vidět..Měj se krásně a přeji ti při kuchařské tvorbě mnoho štístka a úspěchů, ale hlavně blahem mlaskající konzumenty…Jo a užij si Velikonoce!

 
penda
4752 příspěvků 09.04.04 14:50
Rada nad zlato...

holky, vyštrachala jsem v jedné chytré kuchařce báječnou radu, a tak se o ní ráda podělím…poslou­chejte…cituji:

*Titulek zní: Kvůli němu se lidé berou!
Láska prochází žaludkem a kdo umí upéct dobrý tvarohový koláč, je milován. Snad žádný jiný moučník není tak oblíben, jako právě tento. Udělat skutečně dobrý tvarohový koláč není ostatně tak docela jednoduché. Mnohdy sice v troubě zázračně vyběhne, ale pak opět zbaběle splaskne. A tady je dobrá rada, jak koláč zaručeně neklesne: **Přesně v polovině pečení koláč vyjmeme z trouby a špičkou nože jej dokola odkrojíme od formy. Pět minut jej ponecháme v klidu a potom dopečeme.

*Chcete-li být středem obdivu, pak tuto radu **nikomu neprozrazujte.

 
Sněhurka
446 příspěvků 10.04.04 20:04
No jo!?!?!?

Ale jak poznám, že je koláč přesně v půlce pečení?

 
Eja
3755 příspěvků 10.04.04 20:30
Sněhule,

těžko!!!

 
penda
4752 příspěvků 10.04.04 22:54
Dámy...

musíte si na Labužníku vybírat takové recepty, u kterých je napsán čas..a potom není problém, poznat polovinu doby pečení…hahaha­hahahahahahaha­hahhahahahaah­haha

 
Kari
545 příspěvků 13.04.04 16:43
Kecnutí tvarohových koláčů...........

.......a nebo napoprvé změřit dobu keclého koláče…zato napodruhé si půlku doby vypočítat..hehee.. U mne v troubě nebo v remosce se peče tvarožník tak kolem půl hoďky (podle tloušťky vrstvy)

 
oldsoft
682 příspěvků 16.07.04 19:16
Remoska je zázrak,

zejména pro takové kuchyňské polojelito, jako jsem já. Teploty u pečení nijak zvlášť neřeším, nikdy se nic špatného nestalo. Tu a tam trvá pečení o něco déle, než je uvedeno v receptu, což je mi jedno a že to je hotové se prostě pozná

 
Eja
3755 příspěvků 16.07.04 19:49
Oldsofte,

naprosto s tebou souhlasím, že remoska je zejména pro začátečníky úžasná věc. Lety jsem dospěla k takové virtuositě, že jsem v ní pekla i vánoční cukroví - dokonalé. Teď jsem se dopracovala k horkovzdušné troubě a jak to letos o vánocích dopadne, to si netroufám odhadnout.

 
Bradicka
163 příspěvků 28.09.04 10:58
Však

já už se jí taky vůbec nebojím. Už jsem v ní udělala spoustu dobrot, peču v ní i záviny - zatočený do půlkruhu :) Je perfektní.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz