Řecké sofrito

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Jenofefa
1315 příspěvků 17.11.06 13:31
Řecké sofrito

Letos jsem jedla na Krétě sofrito, které se vyznačovalo jinými parametry, než sofrito španělského nebo mexického původu, které je zde na Labužníkovi. Našla jsem několik předpisů na internetu i v kuchařkách, které si z Řecka vozím, jedná se o dušené maso (jehněčí, hovězí), je tam hodně česneku a podlévá se vínem. Našla jsem předpis na sofrito s bílým i s červeným vínem. Vzhledem k tomu, že se zde objevila labužnice s nepřebernou zásobou originálních řeckých receptů, pěkně prosím, Marianne, o tvůj vlastní předpis na sofrito. Uvítám i předpis na kleftiko, i když zde dva předpisy již jsou, jak jsem zjistila, tento původně snad kyperský předpis na maso pečené v peci (troubě, papilotě) má také množství variant. Pochopitelně má prosba nesměřuje výhradně na Marianne, určitě i babi bude mít k tomuto tématu co říci. Děkuji.

Reakce:
babi
6360 příspěvků 17.11.06 18:02
Milá Jeno...

přidala jsem sice co jsem měla tradičního z Řecka, ale sama jsem velice zvědava na recept od Marianne.

Přeji Ti příjemný zbytek víkendu!

Jenofefa
1315 příspěvků 17.11.06 18:20
Mnohokrát děkuji, babi,

za předpisy, které zavoněly řeckými vůněmi v sychravém podzimu. Zdá se, že i dlouhou zimu, po kterou se budu těšit na řeckou dovolenou, tyto vůně ochutí. Jehněčí je v mrazáku, bylinky v truhlíku na balkoně (včetně vavřínu z Korfu) Těším se i na další předpisy, či jejich varianty. Skutečně má každá taverna poněkud jinou variantu těchto výborných pokrmů.

Labužník marianne02
297 příspěvků 20.11.06 23:58
...

Jenofefo, recept, který přidala babi je opravdu autentický, sofrito připravujeme stejně. Děkuji za zájem o řecké recepty, postupně se budu snažit zde zveřejnit naše rodinné recepty.

Jenofefa
1315 příspěvků 21.11.06 09:26
Marianne,

děkuji mockrát, řecká kuchyně mne při mých cestách velmi zaujala a i když, jak babi píše, to potřebuje ještě tu správnou atmosféru a výhled, snažím se uvařit aspoň občas něco přibližně autentického. Řecko je pro nás (mne i mého muže) země fascinující a každý rok se tam vracíme a poznáváme. Můj muž se dokonce pustil do studia novodobé řečtiny… Já si kupuji a vozím kuchařky a hledám recepty všude možně - ale některé mají bohužel příliš „modifikovanou“ podobu: pod správným názvem se často skrývá pokrm, který je od toho původního na míle vzdálen. Řecké pokrmy mne zaujaly tím, že nejsou přehnaně komplikované, důležité jsou suroviny a technologie přípravy (ta už ale často komplikovaná a náročná na čas je). Stifado, pasticio, musaka, pečené papriky, pečené lilky, tzatziki, baklava - to se již stalo oblíbenou součástí naší kuchyně. Takže jakékoliv další předpisy uvítám velmi vděčně. A z kontaktů s dalšími labužníky vím, že je nás více.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz