Milí zlatí a milé zlaté, když jsem se dozvěděla, jak udělat správné sofríto z Korfu a kleftiko z Kypru, tak jsem zase zvědavá: je nějaký podstatný rozdíl mezi řeckou pitou a libanonskou (je tady na Labužníkovi) nebo izraelskou (našla jsem na německém webu). Asi to je zase jen mouka, olej, voda, droždí a sůl, vykynout, vyválet a upéci, až se nafouknou a trochu zabarví.
Řecká pita
naši odborníci se neozývají a tak jsem přidala recept na řeckou pitu, která nemá kapsu a tím je rozdílná od tz. arabské pity. Ještě však je pita z Turecka, která se jmenuje pide. Těch plochých chlebů je povíc a to nejenom ve Středozemí.
Přeji Ti příjemný den!
…tych plochych chlebov je vela prevela. V jednej ludovej pekarni sa robia aj 3-4 druhy chleba. A kazdy kraj ma urcity druh chleba svoj vlastny , nie to este krajina. Od severnej Afriky az po Iran. Podla mojich skusenosti chleba je chleba- ide tam len o to aka muka a ako a v com ho pecu a na aky druh jedla sa pouziva - preto tie rozne nazvy… Ver mi Babi su ich stovky, takze kazdy recept je myslim si ten pravy…
… zabudla som ta pozdravit Babi a vsetkych ostatnych…a zelam pekny den.
mnohokrát. Já vím, jak řecká pita má chutnat, našla jsem mnoho předpisů na ploché chleby, ale žádný z nich nebyl řecký. Tak to vyzkouším, už se těším.
v Řecku je pita označení jednak pro:
1. plochý kulatý chleba, jak píše babi, je bez kapsy. Oproti zde v ČR
prodávanému chlebu „pita bread“ je mastnější (není tak suchý),
pružné konzistence. Většinou se kupuje vakuově balený, před jídlem se
chvilku rozehřeje v troubě nebo na grilu, jen tak nebo s bylinkami, je velmi
oblíbený u dětí.
Libanonský chléb má kapsu, jednotlivé listy jsou velmi tenké a
křehké.
2. Pita - označení pro výrobky pečené z „filo“ těsta s náplní, slaná varianta (sýr samostatně = tyropita nebo sýr v kombinaci s dýní, špenátem apod.), sladká varianta s jablečnou náplní = milopita apod. Buď se jednotlivé vrstvy filo kladou na sebe, nebo se každý list s náplní jednotlivě stočí do takové rolády, ty se pak kladou na plech vedle sebe. V drtivé většině se filo těsto kupuje již hotové, ale doma vyrobené filo je opravdu něco jiného…
Recept od babi je originální. Jen my používáme místo másla olivový olej, hodně záleží na mouce. Zdravím také všechny labužnice a labužníky.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
