ŘAPÍKATÝ CELER

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
AFTIC
122 příspěvků 10.05.05 07:06
ŘAPÍKATÝ CELER

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer není dnes v Česku již nic neobvyklého, ale mnoho lidí neví jak ho vlastně používat..
V Americe je to jedna z nejlacinějších zelenin která je oblíbená jak čerstvá tak i tepelně upravená.
Celer o kterém je řeč se v Americe nazývá clery ale oficiální název je celery stalks. To čemu my říkáme celer se v Americe jmenuje celery root nebo celeriac, a to je příčinou mnoha nedorozumění.
Většina překladatelů amerických receptů, jelikož to neví, na tuto skutečnost nikdy nepozorní a americké „celery“ prostě překládají do češtiny jako celer což je veliký rozdíl. Oba tyto celery mají sice každý svoji charakteristicko vůni a chuť, ale je to nebe a dudy.
Pro svoji příjemnou chuť a vůni se čerstvý celery stalks nakrájený na tyčinky dlouhé 6-8 cm zvané „batonets“, se podává jako crudité s nějakou pikantní omáčkou k namáčení (dip). Listů zbavená žebra tohoto celeru se po nakrájení příčnými řezy na kousky silné asi 1 cm přidávají do celé řady salátů. Čerstvý celery stalks je také něco čemu se v Americe říká „filler“, neboli plnič. Například většina krevetových koktejlů (shrimp cocktails) které se podávají v koktejlových sklenicích má dno té sklenice vyplněné nadrobno nakrájeným celery stalks.
Srdce tohoto celeru, zvané „celery heart“ se přidává do alkoholických koktejlů jako je například velice populární koktejl Bloody Mary, a to nejenom pro chuť, ale jako „stearer“ neboli jako jedlé míchátko toho koktejlu.
Na kousky krájený dušený celery stalks je oblíbenou přílohovou zeleninou a to i v relativně drahých restauracích. Zde ale musím říci, že v těch drahých restauracích by se měl ten celer loupat, což nevědí ani všichni kuchaři v Americe. Po délce těch žeber (řapíků) má ten celer jakési tenké „vousy“ které by se měly sloupnout, ale to nikomu neříkejte, protože to je moje tajemství.
Také nikomu neříkejte, že když ten řapíkatý celer zabalíte do savého papíru tak vám v lednici vydrží týden i více a můžete zněj odlamovat žebra podle potřeby. Ty listy bych ale otrhal, nasekal a zmrazil, nebo bych je smíchal s trochou sole a používal do polévky podobně jako celerovou nať kořenového celeru.
 Mike

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 10.05.05 08:13
ŘAPÍKATÝ CELER

Snad vás také bude zajímat, že řapíkatý celer je jedinečný pro dietáře. Žvýkáním spotřebujete více kalorií než je v této zelenině obsaženo. V sedmdesátých letech bylo populární ho servírovat nakrájený na asi deseticentimetrové kousky a do žlábku nasypat sýr a nechat roztavit. Ale jako „stirrer“ do Bloody Mary se používá dodnes.

 
petromil
90 příspěvků 10.05.05 21:09
řapíkatý celer

jsem pěstovala na zahrádce asi před dvaceti lety,balili jsme ho do slámy,aby se pěkně vybělil,potom jsme ho jenom svazovali a teď si ho radši koupím,setí všech celerů je děsně nimravá práce.Kromě
bulvového celeru jsem ještě pěstovala naťový celer,ten je drobnější než řapíkatý.

 
Labužník silvie02
20 příspěvků 05.06.05 22:58
Taky ho loupu:-)

Jinak po chvili, co to jim, mam pocit, ze mi mezi zuby uvizlo kotevni lano.

 
Labužník misule02
20 příspěvků 07.01.08 21:31
...

já ho jím samotný i do salátů

 
jezinka49
17 příspěvků 30.10.18 19:20
celer je mňamka

Mě chutná i takhle odšťavněný celer. https://youtu.be/-SwmHa4eYD4. Doporučuju vyzkoušet.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz