vejce bez žloutku...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
penda
4752 příspěvků 01.05.05 15:04
vejce bez žloutku...

při včerejší likvidaci starších časopisů jsem narazila na radu, jak uvařit vajíčko ve skořápce bez žloutku. Přijde mi to jako bezva nápad hlavně pro děti, které žloutky nechtějí. Takže, pokud máte stejný problém anebo jen chuť udělat něco nového, čtěte návod:
Vajíčkům opatrně seřízněte co nejmenší špičku, obsah vylijte do misky, žloutek odtud vyjměte (je jasné, že musí jít opravdu o čerstvé vejce, ve kterých je žloutek krásně oddělen od bílku) a bílek nalijte zpět do skořápky. Vajíčka postavte do rendlíku s vodou, ve kterém máte dostatečně vysoké stojánky z hliníkových mističek (např. od Babety ). Bílek pak uvařte a podávejte třeba ke špenátu s brambory ;-)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eja
3825 příspěvků 01.05.05 16:26
Pendo,

tak já jsem ochotna v kuchyni skoro k jakékoli piplavé práci, ale tohle… když už, tak bych uvařila normálně vejce, rozpůlila, vydloubla žloutek, připlácla bílkové půlky k sobě a hotovo … a žloutek bych si posolila a snědla..
Ale jsi nepřeberný zdroj informací… znáš film Číslo 5 ještě žije??, vlastně první díl se jmenuje jinak ..„INFORMACE…IN­FORMACE..“

 
penda
4752 příspěvků 01.05.05 16:38
ejo...

náhodou..tohle mi přišlo jako nádherný recept…taky je mi jasné, že ten Tvůj způsob je rychlejší, ale dokážeš si představit to překvápko, když třeba Tvůj partner rozkrojí vejce a v něm nebude žloutek?..hahahaa…a Číslo 5 ještě žije…to je ten robot? tctctc… ;-)
Když ještě fungoval odkaz na dlouhá vejce, teda já nevím, jestli ještě teď nefunguje, ale cca před půl rokem nefungoval, tak jsem obdivovala, jak můžou ty dlouhá vejce dělat i bez žloutku a tak tento piplavý recept mi přišel jako docela dobrá náhražka…
A ještě..já nejsem chodící encyklopedie, jen mám doma dost zdrojů, ze kterých potřebné informace můžu vytáhnout a když mám pocit, že se mi informací nedostává, mám tu babičku, která cca 40 let pracovala v oboru gastronomie a která má dost znalostí na to, aby mi semtam s něčím píchla ;-)
P.S. Už jsi dostala májovou pusu?

 
Eja
3825 příspěvků 01.05.05 16:45
Pendo,

ano, číslo 5 je takový ten robůtek rozkošně nadabovaný, který v prvním díle rejdí po pokoji a dožaduje se nových informací… čímž nechci říct, že bys byla robůtek… ale spojovací dráhy v hlavě někdy fungují podivně…
Májovou pusu jsem nedostala a nedostanu, neb jsem v práci

 
penda
4752 příspěvků 01.05.05 17:24
ejo...

kam se můžeme dopracovat od obyčejných vajec, viď? Já už pusu dostala, od kluků… ;-)

 
2malasisi2
51 příspěvků 29.01.08 20:48
Ejo,

zasmála jsem se tvému vtipnému příspěvku.A máš pravdu!

 
jantar
170 příspěvků 09.02.08 13:15
no a jak se delaj ty nekonečný vejce

videl jsem již nekonečné vejce cca 20cm dlouhé uprosřed zloudek
a okolo bíllek.
jak se to dělá?

 
penda
4752 příspěvků 09.02.08 15:26
si myslím,

jantare, že na taková ta vejce je forma …

 
bona
2416 příspěvků 09.02.08 16:23
Můj táta

kdysi točil dokumentární film v nějaké výrobně lahůdek a vyprávěl nám o „nekonečném vejci“, které se po uvaření natvrdo rozřeže na plátky a dává na chlebíčky. Nikdo z nás mu to nevěřil a pokládali jsme to za mystifikaci, za výmysl nebo produkt tátovy bujné fantazie…
Od té doby se u nás v rodině na výmysly, nesmysly nebo vyložené „kecy“ říká : „Jasně, nekonečný vejce…“
Ale teď koukám, že jsme tatínkovi nejspíš křivdili .

 
Labužník Maris02
9 příspěvků 09.02.08 16:42
...

Bono, na nekonečné vejce si dobře pamatuji, prodávali ho v Domě potravin na Václaváku, byla jsem z něho fascinovaná a dodnes mi není jasné, jak ho dělali !

 
penda
4752 příspěvků 09.02.08 19:31
Bono,

křivdili jste, křivdili, ta vajíčka vyrábí firma Š&L Drůbežárna Vejprnice, spol. s r. o. ;o) a jmenují se dlouhá vejce.

 
bona
2416 příspěvků 09.02.08 21:14
V tom případě

tátu - teď už bez ironie - vyzpovídám, budu ho poslouchat a příležitostně vám sdělím postup…výroby nekonečného vejce. Pamatuji si, že mluvil o jakési trubici…
Ale průpovídka „nekonečné vejce“ už nám asi zůstane.

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 10.02.08 13:15
a taky

jsem tato nekonečná vejce pro gastronomii párkrát zahlédla v nabídce Makra

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.02.08 21:22
bono,

tak jsem vyzpovídala svého potravinářského chemika, který za studií brigádničil ve vajíčkárně, kde dělali majonézy i tato nekonečná vejce.
Do karuselu se nastojato zasunou trubky z mezikružím, do kterých se nalijí bílky a uvaří. Pak mezikruží vyjede a nalijí se žloutky, do kterých je přímícháno i trochu bílku a dovaří se. Tato vejce mají přídavkem bílků „žloutky“ větší a nedrobí se.

 
bona
2416 příspěvků 10.02.08 22:21
Ivo,

tak to se tátovi aspoň omluvím, protože jsme vždycky dostávali záchvaty smíchu, když nám o tom nekonečném vejci vyprávěl. Vy ho neznáte, ale on - filmař dokumentarista - téměř o „všem točil“ a do každé problematiky má co říct .
V sedmdesátých letech, když jsem byla malá, neměl z politických důvodů moc příležitostí a tak se živil (a rodinu, především) natáčením nejrůznějších hovadin.., dokud ho z filmu úplně neodstavili a začal pracovat v rozhlase..
Posílali ho do Ruska (SSSR), kde, jak tvrdí, dostal malárii (!?), údajně ví, co je to umírat hlady, to se mu prý také stalo (při maminkou nasazené dietě - táta totiž nikdy nebyl ani štíhlý..) Atd., atd… A potom mu něco věřte…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz