Dobrý den mam takovi dotaz muj manžel je nemocny ulcerozni kolitidou.Lekař mu napsal dietu ale absolutně neřek co ma jist .Tak jestly nekdo mate nějake skušenosti tak vas prosim napište mi jakby se mnel stravovat.Budu moc vděčna. tady na ten email bohdanrac@seznam.cz
Prosim o radu
Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci Karel Lukáš, Jiřina
Šatrová
nakl.: Triton , 1. vyd., 2004
88 str., čb., brož., 110×165 mm
jazyk: česky
ISBN: 80-7254-473-Xcena: 99,– Kč
cena na ISIC: 89,– Kč
Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc jsou nemoci, jejichž příčina není
zatím bezpečně známa. Za významný rizikový faktor však můžeme
považovat stravu. Proto mohou nemocní dodržováním dietních zá:,–(
zmírňovat negativní dopady těchto chorob. Kniha obsahuje mnoho receptů,
z nichž si mohou sestavit jídelníček.
http://www.prionord.cz/…/product.asp?…
Hlavní zá:,–(y technologické úpravy:
Všechny pokrmy musí být varené do mekka nebo dušené, bez slupek, zrnícek, kurek. Pokrmy se málo solí. Z korení užíváme jen citrónovou štávu, vanilku, zelenou petržel, pažitku, výjimecne odvar kmínu. Polévky a omácky se zahuštují moukou na sucho opraženou, cerstvé máslo se pridává až do hotových pokrmu. Brambory podáváme dobre varené nebo ve forme kaší a pyré. Nákypy zapékáme ve vodní lázni, aby se netvorila kurka. Ze syrového ovoce podáváme pouze oloupaná jablka, dobre vyzrálá a jemne strouhaná. Pro zvýšení vitamínové hodnoty je možné zkusit málo sladký rosol. Nekdo snáší dobre banán. Jinak ovoce jen rozvarené. Do polévek pridáváme zeleninové štávy. Ze zelenin podáváme malé množství špenátu, lisované karotky, mladé lístky zeleného salátu. Nepodáváme príliš sladké, tucné moucníky. Nevhodné je mléko jako samostatný pokrm.
Masa
telecí, hovezí, drubeží - varené nebo dušené, zadelávané, nákypy,
závitky, plátky, pomazánky, šunková pena
Príkrmy
krupicový nebo žemlový knedlík, noky, testoviny, rýžová nebo
bramborová kaše
Nevhodné pokrmy
hrách, cocka, fazole, syrová zelenina, zelí hlávkové i kyselé, kapusta, okurky, cibule, redkev, houby, syrové ovoce, brambory v kouscích, masa tucná a smažená, masa nakládaná a uzená. Slanina, škvarky, konzervy, pikantní lahudky, cerstvé kynuté a smažené pecivo, chléb, korení, oríšky, mandle.
Je-li zánet spojen s kvašením, musíme omezit cukr. Pri hnilobné dyspepsiii naopak vylucujeme bílkoviny a podáváme sacharidy.
MUDr. Šachlová
Přeji hodně trpělivosti Jarka
Dobrý den, pokud potřebujete poradit, stačí mít skype nebo icq a najet na www.snama.cz/jel-active2 a tam jsou odborníci, kteří vám bezplatně poradí právě přes tyhle programy. Jedná se o sedmidenní kurz, kde vám poradí se vším, co se týká diet. Stačí mít opravdu icq nebo skype a podotýkám, že je to bezplatné. S pozdravem Kalinová Iva
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
