Prosim o radu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Anjuta
3 příspěvky 03.10.07 17:27
Prosim o radu

Dobrý den mam takovi dotaz muj manžel je nemocny ulcerozni kolitidou.Lekař mu napsal dietu ale absolutně neřek co ma jist .Tak jestly nekdo mate nějake skušenosti tak vas prosim napište mi jakby se mnel stravovat.Budu moc vděčna. tady na ten email bohdanrac@seznam.cz


Reklama


Reklama

Reakce:
 
HelcaK
960 příspěvků 03.10.07 20:17
Tady diskutují lidé, kteří chorobu znají, třeba poradí...

http://diskuse.doktorka.cz/…ni-kolitida/

 
Jarka7
208 příspěvků 08.10.07 12:50
Informace z netu

Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci Karel Lukáš, Jiřina Šatrová
nakl.: Triton , 1. vyd., 2004
88 str., čb., brož., 110×165 mm

jazyk: česky
ISBN: 80-7254-473-Xcena: 99,– Kč
cena na ISIC: 89,– Kč
Ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc jsou nemoci, jejichž příčina není zatím bezpečně známa. Za významný rizikový faktor však můžeme považovat stravu. Proto mohou nemocní dodržováním dietních zá:,–( zmírňovat negativní dopady těchto chorob. Kniha obsahuje mnoho receptů, z nichž si mohou sestavit jídelníček.

http://www.prionord.cz/…/product.asp?…
Hlavní zá:,–(y technologické úpravy:

Všechny pokrmy musí být varené do mekka nebo dušené, bez slupek, zrnícek, kurek. Pokrmy se málo solí. Z korení užíváme jen citrónovou štávu, vanilku, zelenou petržel, pažitku, výjimecne odvar kmínu. Polévky a omácky se zahuštují moukou na sucho opraženou, cerstvé máslo se pridává až do hotových pokrmu. Brambory podáváme dobre varené nebo ve forme kaší a pyré. Nákypy zapékáme ve vodní lázni, aby se netvorila kurka. Ze syrového ovoce podáváme pouze oloupaná jablka, dobre vyzrálá a jemne strouhaná. Pro zvýšení vitamínové hodnoty je možné zkusit málo sladký rosol. Nekdo snáší dobre banán. Jinak ovoce jen rozvarené. Do polévek pridáváme zeleninové štávy. Ze zelenin podáváme malé množství špenátu, lisované karotky, mladé lístky zeleného salátu. Nepodáváme príliš sladké, tucné moucníky. Nevhodné je mléko jako samostatný pokrm.

Masa
telecí, hovezí, drubeží - varené nebo dušené, zadelávané, nákypy, závitky, plátky, pomazánky, šunková pena

Príkrmy
krupicový nebo žemlový knedlík, noky, testoviny, rýžová nebo bramborová kaše

Nevhodné pokrmy

hrách, cocka, fazole, syrová zelenina, zelí hlávkové i kyselé, kapusta, okurky, cibule, redkev, houby, syrové ovoce, brambory v kouscích, masa tucná a smažená, masa nakládaná a uzená. Slanina, škvarky, konzervy, pikantní lahudky, cerstvé kynuté a smažené pecivo, chléb, korení, oríšky, mandle.

Je-li zánet spojen s kvašením, musíme omezit cukr. Pri hnilobné dyspepsiii naopak vylucujeme bílkoviny a podáváme sacharidy.

MUDr. Šachlová
Přeji hodně trpělivosti Jarka

 
Kalinovi
6 příspěvků 13.03.08 16:15
...

Dobrý den, pokud potřebujete poradit, stačí mít skype nebo icq a najet na www.snama.cz/jel-active2 a tam jsou odborníci, kteří vám bezplatně poradí právě přes tyhle programy. Jedná se o sedmidenní kurz, kde vám poradí se vším, co se týká diet. Stačí mít opravdu icq nebo skype a podotýkám, že je to bezplatné. S pozdravem Kalinová Iva

 
Eja
3808 příspěvků 22.03.08 14:07
Tyhle stránky

http://www.strevnizanety.cz/index.php?…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz