Pomoóc

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
zoro
5 příspěvků 28.01.09 08:16
Pomoóc

Nové recepty jsou čím dál větší „perly“. Vidím, že většina labužníků už nemá sílu bojovat proti plácaninám ze sojové omáčky, kečupu a instantních sajrajtů. Pojďme si o tom popovídat zde. Třeba noví labužníci pochopí, že ne všechno, co chutná jim, není o dobré kuchyni.

Reakce:
Eja
3839 příspěvků 28.01.09 11:28
...

Já si myslím, že debata na toto téma je časovaná bomba . Budu se zájmem sledovat, kdy bouchne

zoro
5 příspěvků 28.01.09 13:04
????

Já vím, ono je to těžké, když některé z tohoto typu receptů podporují i časopisy a co si budeme povídat - jen menšina netrpí stádním syndromem.

mrtvola
1394 příspěvků 28.01.09 13:48
Víš co, zoro,

já si myslím, že podobná debata je ztrátou času. Půlka bude volat „Ukřižuj!“, druhá půlka „Adoruj!“ a výsledek nebude žádný. Když je to baví, ať si píšou, co chtějí, tohle je Pepíčkovo hospoda, tak ať si to srovná.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.09 18:53
Kostičko ...

z duše mně mluvíš … zdravím

Frantiska
927 příspěvků 29.01.09 00:23
...

neumim vkladat odkaz: http://www.vegetarian.cz/…sojomac.html

Sojové omáčky jejich druhy a kvalita

Sojové omáčky jejich druhy a kvalita - jak se orientovat při výběru a nákupu:

Pro rozlišení existují dva základní druhy sojových omáček: Omáčky vyrobené přírodní fermentací (vyrábí se více než 2000 let). Sója, pšenice, sůl a voda se smíchají a nechají se působit řadu měsíců. Fermentace rozštěpí bílkoviny, tuky, cukry a vznikne produkt označený sojová omáčka.

Fermentace: přírodní proces podobný výrobě piva a vína, kde se přírodním způsobem štěpí základní suroviny (sója, pšenice, sůl a voda).

Tento produkt neobsahuje žádné chemické pří:,–(y (konzervační látky, barviva, glutamany, zahušťovadla…). Má vynikající jemnou chuť – až 150 chuťových složek - je zdravá a je použitelná i pro malé děti. Při fermentaci vzniká mimo jiné i řada cenných látek a vitamínů B12 a dalších. Je známo, že vitamin B12, který je obsažen v mase zvířat je původem z fermentačního procesu, který vzniká při trávení potravy. Přírodně fermentované omáčky lze dále ochucovat pro specifické použití (marinády-teriyaki, suriyaki…)

Dalším produktem jsou míchaná ochucovadla, jejichž výroba je otázkou několika hodin a jsou také označena jako sojová omáčka. Výrobci smíchají směsi koření, glutamany, barviva, konzervační látky a emulgátory (většinou označené písmeny E) s hydrolyzátem. Hydrolyzát je podstatnou složkou míchaných ochucovadel.

Nejběžnější hydrolyzát se vyrábí ze sojového šrotu, který se vaří 3-4 hodiny v kyselině chlorovodíkové nebo kyselině solné při teplotě 130 oC. Při tomto postupu se rozštěpí základní surovina, dále však vzniká řada nežádoucích látek a karcinogenů (MCP), které se zatím v ČR nesledují, v řadě západních zemí jsou však již zakázány.

Míchání ochucovadel ze sebelepších komponentů nemůže nikdy dosáhnout kvality přírodně fermentovaných sojových omáček.

Při výběru a nákupu je vhodné si pozorně přečíst údaje na etiketách. Řada údajů nemusí být pro každého spotřebitele srozumitelná, tyto stručné informace Vám mohou pomoct při základní orientaci

pro vegetarian.cz

Marek Fiala, EKOPRODUKT

Frantiska
927 příspěvků 29.01.09 00:25
...

tim chci rict, ze na normalni sojove omacce nevidim nic spatneho :) treba takova kruta na sojovce, medu, citronu a tymianu je skvela

zlata
1200 příspěvků 29.01.09 01:20
Ejo, zoro ...,

také sleduji, ale nedá mi to abych pro tuhle chvíli nebyla s Františkou v lajně.
Jen jsem nikdy neměla tu čest porovnávat rozdíly např. mezi sojovkami. Samozřejmě, že odborníci na slovo vzatí rozdíl poznají mrknutím oka. Jen nevím jestli se i domácí kečup počítá mezi sajrajt. Doufám, že ne.
A teď si budu odporovat a tak mě prosím, nekamenujte.
Nakonec je mi fík jestli patřím mezi barbary, ale pokud mi chutná … na něco stejně umřít musíme, pardón omlouvám se citlivým duším. Řekla bych neřešit .............­............

zlata
1200 příspěvků 29.01.09 01:36
Ještě ...

po pravdě, nechce se mně někde lítat a shánět ty zdravé věci abych si mohla něco ucmuchtit … pak už třeba nebudu mít ani chuť.
Věřím, že Vás neštvu jako jiné (což mě u nich mrzí). :-))

Eja
3839 příspěvků 29.01.09 07:54
Nic proti sojovce,

to myslím nemá Zoro na mysli. Jde o styl vaření, kdy používané kombinace kečup + sojovka + něco = výsledná chuť je stejná bez ohledu jestli to plácnu na kapustičky nebo vepřovou flákotu.
Už mlčím

Eja
3839 příspěvků 29.01.09 07:57
Zlatuš,

co nakoupím cestou z práce, to uvařím. Jen se to hodně liší v průběhu roku, podle toho, co má zrovna svoje období nejlepší kvality.

ewa
600 příspěvků 29.01.09 08:13
Ejo,

tak jako ty, jsem to pochopila taky. Jde o ty porůznu splácané recepty. (Mimochodem existují i opravdu dobré a špatné kečupy.)
Co mě v poslední době dost vadí, jsou ty mraky komentářů pod mnohými recepty, které se receptu dotýkají jen velice vzdáleně. Často tam jen tak tlacháme.
Pepíček má bohužel jiné starosti nebo mu to je jedno, takže tenhle nešvar bude nejspíš bujet dál.

,takže tenhle nešvar bude nejspíš bujet dál.

ewa
600 příspěvků 29.01.09 08:28
Chyba

se vloudila.

Eja
3839 příspěvků 29.01.09 09:50
Ewo,

máš pravdu. Včera jsme si potlachaly - ale zase „prolustrovat“ novou labužnici chvíli trvá. Pokud je to tlachání v mezích slušnosti tak bych to možná i tolerovala…

zlata
1200 příspěvků 29.01.09 10:09
Eji...,
:-))))
anickav
2904 příspěvků 29.01.09 10:20
Holky,

lepšie by som to ani ja nenapísala…

Jinjorka
112 příspěvků 02.02.09 00:03
...

Ano zoro…ty fakt nejsi stádo a protože Ti nejde poslat soukomá zpráva…musím sem…Neboj se,už bojovat skro nemusíš.Ono přes tu lustraci nových neprojdou většinou any ty staří :-).Tak si tady za chvíli budete mlčet a nebo se lustrovat vzájemně.Asi občas přeci jen nakouknu.Taky dobrý

Sylvie
2302 příspěvků 02.02.09 09:33
Pro jinjorku

Jinjorko, zjistila jsem, že se dá poslat zpráva úplně každému. V seznamu si najdeš labužníka a tam ta možnost je. http://muj.labuznik.com/…abuzniku.php?…

zoro
5 příspěvků 02.02.09 16:31
Takhle jsem to tedy opravdu nemyslil

Ejo, máš naprostou pravdu, cílem bylo, aby si tuto diskuzi přečetli noví, eventuelně i stávající labužníci a když honem honem začnou psát recept, aby se třeba chvíli zamysleli, zda je to opravdu nějakým způsobem originální či neobvyklé ať již způsobem přípravy či surovinami, neboť v receptech, které tu již jsou, se myslím nachází klasika v různých variantách a celkem kompletní.
Nechci nikoho provokovat ani napadat, chraň příroda!

zoro
5 příspěvků 02.02.09 16:35
Ještě dodatek

Sójovou omáčku i kečup samozřejmě používám taky. Snažím se pokud možné o to, aby to bylo tam, kde je to na místě.
Takže ne tak, že např. rajskou omáčku uvařím z kečupu a kápnu trochu sojovky (taky jsem již zažila) a budu říkat, jak je to božské.

Jinjorka
112 příspěvků 02.02.09 22:55
...

sylvie děkuji za radu…to jsem netušila,ale ani si to neukládám.Kdo prostě nechce posílat soukromé zprávy…tak …to asi nechce aby se to lámalo přes koleno :-).Bývaly doby…kdy jsem tady řešila spoustu věcí…ale jsou pryč…jsem ráda na jiném servru a sem už pravda jen trochu nostalgicky a s pousmáním nakukuju.Mě rozhodně škoda není…mám tady jen velmi málo receptů…tu sprchu jsem dostala včas,ale dneska už vím…kolik skvělých lidí odešlo kvůli lustracím několika …no…kuchařů…to asi ne.Já jen…jestli se nad tím někdy někdo zamyslí a dokáže připustit,že někomu třeba chutná kombinace…něčeho pro druhého nepřijatelného a uvědomí si,že jsme jen lidi…ne všichni stejní…ne všichni inteligentní…prostě …jen se třeba rádi s někým o něco podělíme…bez toho aby to bylo to NEJ.

casino
4482 příspěvků 02.02.09 23:06
...

No, včera jsem na rodinné oslavě podával teplý předkrm, který jsem nazval „Brzlík po amirstarsku“. Nikdo nepoznal že to vedle živočišné bílkoviny ani neleželo. Teď mám obavy to vložit do recetů, protože ze šesti ingrediencí jsou tam sojovka a masox…
Raď kočičko, raď pejsku…

Jinjorka
112 příspěvků 03.02.09 00:43
casino

Pokud by ses nerozhodl(a) to publikovat na Labu a přesto jsi měl(a) …potřebu to někomu sdělit…pošli na mail:-)Jinjorka@sez­nam.cz…díky.

di
2451 příspěvků 03.02.09 13:16
casino

Klidně to jsem přidejte, zajímalo by mě, jak se připravuje brzlík bez brzlíku. ;-)
BTW. Brzlík, to byla pochoutka mého dětství, dědeček řezník mi ho vždycky schovával, už tehdy byl težce sehnatelný. Kde se dá koupit dnes, nevíte někdo?

casino
4482 příspěvků 04.02.09 02:17
...

No, tak jsem to pověsil do receptů doufajíc, že nedopadnu stejně…

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz