pohanka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
landycandy
5 příspěvků 22.02.07 05:17
pohanka

Neloupaná pohanka chutná mnohem lépe (a je také zdravší) než neloupaná. Stejně jako řýži musíš ji dobře proplachnout a uvařit podobně jako řýži. Já dávám do toho trochu masla a používám jako přílohu


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 22.02.07 05:37
Landycandy,

která je tedy zdravější? Neloupaná nebo neloupaná?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.02.07 08:26
Vůbec se v tom nevyznám,

ale pokud jsem se dočetla na internetu, tak jsou slupky z pohanky příliš tvrdé a nestravitelné, a proto se odstraňují. Píše se to např. **tady **. Já sama jsem ji ještě nezkoušela, ale chystám se na to. Hodně povídání je i na stránkách **Pohankový mlýn Šmajstrla **.

 
suma
114 příspěvků 26.02.07 00:45
pohanka

Nevím to přesně, ale mám ten dojem, že tady došlo ke spletení pojmů - existuje pohanka loupaná celá a dále pak pohanková lámkanka - zrna jsou rozdrobená. Jsou menší a dříve hotová. Dále mají ještě pohankovou krupici a mouku. Pohankové slupky se taky prodávají, užívají se jako náplň do polštářků na krční páteř, určitě se nejedí.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.02.07 02:53
esmeraldo

pre moderného človeka je iste zdravšia nelúpaná (viac vlákniny, minerálov… a podobne, čo máme inak deficitné) ale vidím to rovnako ako u ryže. Nelúpaná ryža môže byť celkom dobrá na samostatnú prílohu, ale ryžový nákyp, či nejakú inú sladkú ryžovú kašu budem isto robiť s lúpanou. Rovnako si treba nájsť vhodnosť chutí a štruktúr pre pohanku - podľa osobných preferencií.

 
HelcaK
960 příspěvků 16.03.07 11:23
Biokuchařka Hanky Zemnanové praví:

Neloupanou pohanku nevařte. Není v žádném případě určena k vaření a konzumaci! Je to semeno k setí! Semena naházejte do lehce zkypřené půdy, občas zalijte, a za pár dní už raší pohanková nať - použít do salátů nebo na čaj - má více rutinu, než semeno.
a dále: Tmavá a světlá pohanka se neliší odrůdou, ale procesem loupání. Pokud probíhá za tepla, pohanka ztmavne, pokud za studena, tak zůstane světlá.

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.03.07 11:56
Neloupaná se nejí.

Určitě ne.

 
suma
114 příspěvků 17.03.07 13:04
pohanka

Myslím si, že došlo k záměně tmavá=neloupana. Tmavá i světlá jsou obě loupané, jedna taplem, druhá mechanicky. Rozdíl je však v jejich úpravě - ta tmavá se musí déle vařit, kdežto světlou stačí spařit a dát jako rýži do peřin.

 
zlata
1200 příspěvků 17.03.07 21:04
pohanka

Jeden čas jsem se v pohance trochu zhlídla, ale nějak mi rozbouřila trávení. Má nékdo z vás podobné zkušenosti? Možná jsem ji konzumovala moc často…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz