osvedčená zálievka na šalát

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
gaburiatko
740 příspěvků 16.02.07 04:04
osvedčená zálievka na šalát

Rada by som sa dozvedela receptik (presny pomer), cukru, vody a octu na zalievku na salat zo surovej kapusty a mrkvy, ktory bezne podavaju v restauraciach. Zabarate kapustu pred pripravou salatu ? Ja sa stale snazim prist na ten pomer, ale nedari sa mi :(( Ak mate niekto skusenosti, dajte mi prosim vediet.
Dakujeeem.

Reakce:
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.07 04:57
Gaburiatko

Nezbývá ti určitě nic jiného, než zkoušet, zkoušet a zkoušet…!
GARANTUJI ti, že žádný z kuchařů, který takovýto salát v kuchyni připravuje, neodměřuje, ani neváží sůl, pepř, ocet, olej, cukr!!!!
Prostě to tam nasype, nalije, zamíchá a většinou je to hotové.
To způsobuje praxe, zkušenost, oko.
Jasně, jsou nějaké receptury, ale těžko bys asi viděla, jak na kuchyni kuchař počítá gramáže a odměřuje sůl nebo ocet.
Tomu se říká kvalifikovaný odhad, tedy odhad na základě zkušenosti, posouzení.
Takhle to na kuchyních funguje.
Proboha, neříkám, že nepoužívají váhy! Váží se maso, nebo hotová porce apod.
Zkoušej a jukni třeba na můj Zelný salát s fíglem, jestli ti něco neporadí

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.07 07:02
...

obariť kapustu je vhodné, ale určite nezabudni aspoň na pár kvapiek oleja - pre dobrú chuť šalátov zo surovej zeleniny je skoro nenahraditeľný (a okrem toho zlepšuje využiteľnosť mnohých vitamínov z danej zeleniny)

penda
4752 příspěvků 16.02.07 07:03
Gabu,

má octová zálivka se skládá z půl litru vody, 3 lžic octa, 3 lžic moučkového cukru, špetky soli … někdy přidám ocet, záleží na jeho síle, ač je pořád 8 %, občas mi přijde ostřejší a někdy zase méně ostrý; jindy zase uberu cukr - podle chuti; - bývalá přítelkyně habáněho dělala zálivku z: 1 cl octa, 6 lžiček cukru, ½ lžičky soli, doplnit hrnek vodou na 250ml; také lze místo octa použít šťávu z jednoho citronu a přidat 6 lžiček cukru, ¼ lžičky soli, vody do 150ml..(vyzkoušela jsem obě varianty, nálev je sladší ;o) ).

A podle receptur teplých pokrmů se na zálivku zelného salátu s jablky a mrkví, pro deset porcí, používá 40 g soli, 100 g cukru, 150 g octa (1600 g zelí, 130 g jablek, 120 g mrkve - čistá váha).
Snad Ti to aspoň trochu pomůže. ;o)

esmeralda
4813 příspěvků 16.02.07 13:21
Zálivka na salát - Gabi,

jsem asi jedna z mála která zálivku na salát přesně odměří, protože jsem za ta léta zjistila co mi chutná:

Do patentní láhve značky Grolsch (473 ml) dám zhruba polovinu vody, do té přidám pomocí trychtýře (vím že je pro to lepší slovo, ale momentálně si nevzpomenu) půl šálku (125 ml) cukru, půl šálku (125 ml) octa a dvě rovné lžičky (10 ml) soli.
Doplním vodou a protřepu až se vše rozpustí.
Musím ale upozornit že řadový ocet tu máme o hodně slabší. Zasvěcené kuchařky tvrdí že je jako český 4%.

gaburiatko
740 příspěvků 19.02.07 11:54
vsetkym dakujem

urcite vyskusam uvedene pomery a dam vediet, ci chutilo :) Manzel mi prave pripravuje zeleninkovy salatik, lebo ma zachvatila chripka :)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz