Mohl by mi prosím někdo poradit jak správně upravit pohanku a popřípadě zaslat i nějaké recepty? Několikrát jsem ji zkoušela ukuchtit, ale vždy mi vyšlo cosi co nevábně vonělo a navíc to bylo i takové nějaké " rozblemcané" . Děkuji všem
Pohanka
podle mě se dá pohanka použít pouze do salátů, polévek. Samotná jako příloha se nám zdá odporná.
Mne teda docela vadi ta vune pohanky. Nevim, jak ji odstranit, docela bych byla vdecna za nejaky figl. Kdyz jsem jednou jedla jidlo z pohanky (tusim, ze to bylo v Roznove pod Radhostem ve skanzenu), vubec to nesmrdelo a moc mi to chutnalo. Tak jsem to hned vyzkousela doma. Bylo to pozivatelne, ale ta vune!! Hruza
No to je právě ten problém, který řeším, myslím ta vůně. Taky jsem tu pohanku jedla ve skanzenu a byla poživatelná, ale doma mě nevoněla. Ve vegetariánské jídelně mě řekli, že tuto specifickou " vůni " způsobuje jakási složka pohanky a nejde odstranit, ale když to jinde jde tak na to musím přijít taky. Anebo si na léto naplánuji výlet do Rožnova a prostě se zeptám, ostatně od nás je to kousek a pak dám určitě vědět.
pohanka se spaří vařící vodou. Pak se vysype do nové osolené a
vařící vody, odstaví se a nechá se přikrytá v teple stát
25-30 minut.
(kdysi se to dávalo pod peřinu).
Toť rada z vegetariánské kuchařky.
Na uvedený www.pohankovymlyn.cz jsem dostala odkaz již 28. 7. 05 od bluesky. Díky jí už vyvářím a je tam opravdu hodně receptů ke stažení. Díky Ti bluesko. bedla
jestli mas kousek do Roznova, tak mas kousek do Frenstatu. Podivala jsi se na
muj odkaz? Ve mlyne jsou velmi mili, mlyn je v rodine uz dlouho a radi si
s tebou popovidaji a poradi. Panu Smajstrlovi muzes vyridit pozdrav
z Australie.
Pohanku mám strašně ráda - ta „prachová“ vůně taky nic moc, ale
česnek to zamaskoval…
Ale díky odkazu na mlýn jsem zkusila pohanku propláchnout (myslím, že
studená voda stačí - co myslíte?) a pohanka už voněla jen jemně a
příjemně
Jinak pohanku nechávám taky jen dojít pod peřinou - když se vaří, tak se
„rozblemcá“.
Teď budu podle mlynářských receptů zkoušet pohanku dál - o vánocích
jsme byli na „Pustevnách“: http://www.libusin-mamenka.cz/ a tam
výborná pohanka jako příloha
Tak mi to nedalo a trochu jsem provětrala internet a nestačila jsem se divit co jsem tam našla za různé recepty s využitím pohanky. Až budu mít více času tak je hodím zatím do deníčku a po vyzkoušení taky na stránky Labužníka.
Milá housenko, pohanku vařím dost často a ráda. Jako příloha je dobrá
pohanka loupaná. Ostatní druhy se používají spíš do polévek. Když nám
zbyde guláš, tak druhý den vařím pohanku a smíchám to dohromady. Je to
strašně dobrý a vůbec ta pohanka nesmrdí. Nebo do hotové pohanky dávám
kousek másla a k tomu třeba rybí prsty a hlavně nějaký zeleninový
salát. Pohanku napřed přeberu od kamínků, jak popelka.Osolenou vodu
přivedu k varu, pohanku 2 krát opláchnu ve studené vodě a dam vařit
15 min. Hlídat aby se nepřipálila. A máslo krásně ovoní pohanku. Moje
máma pohanku před vařením vždy nasucho opražila, opláchla a dala
vařit.
S pozdravem
Mně se hodně osvědčilo přidat do vody, ve které se pohanka vaří, asi
tak dvě špetky majoránky. Krásně pohanku navoní, přitom nijak nepřerazí
její chuť. Tohle používám když vařím kontrabáš - pokud má někdo
zájem o recept tak se ozvěte. Samozřejmě - k úpravě pohanky nasladko
bych tu majoránku raděj vynechala
na internetovém obchodě Vltava.cz je v nabídce kuchařek titul „Pohanka ve mlýně a v kuchyni“, autorem je Zdeněk Šmajstrla.
Mně se osvědčilo před vařením pohanku opražit nasucho na pánvičce.
Ta vůně se změní z divné otrubové na obilno-oříškovou.
Doporučuji vyzkoušet
jako malá jsem nemohla pohanku pozřít, teď bych se umlátila. Vozíme si
ji „origoš“ z Ukrajiny, je úplně jiná než česká. Nerozváří se mi
(když je nepřevařím) a no prostě je dobrá. A údajně je i zdravá
(rutin na žíly).
Dělám ji svému muži jako přílohu k ukrajinským klobásám, sobě
samotnou a nakapu si na ni jen kečup (to zní asi hrozně, ale já to mám
ráda).
Připravuju ji jako rýži, dobře propláchnu pod tekoucí vlažnou vodou
v cedníku, trochu ji opražím na oleji a zaliju vodou, osolím a nechám na
nejmírnějším plameni chvíli vařit.
Ale to asi nejde s českou pohankou, která má tu vrchní tmavou slupku
„omydlenou“ a nebo prý jsou to podle mého muže spíš kroupy. Ta se fakt
rozváří.
No a pohanka prostě má svou specifickou vůni, ta mi ale nevadí.
Babička do ní taky zamíchala čerstvé máslo a k ním byla buď vepřová
konzerva nebo karbanátky.
Těm, komu pohanka chutná, doporučuju vyzkoušet palačinky z pohankové
mouky (na slano). Já je můžu i suché bez jakékoliv náplně, ale jdou
naplnit čímkoliv, co Vám chutná.
Docela by mě zajímalo, jakou pohanku z Ukrajiny vozíš. U nás jsem zatím objevila dva druhy, jedna je ta, jak píšeš - světlá, omydlená a tu nemusíš vařit, jen spařit, zalít vařící vodou a nechat v teple dojít. Druhá mi zatím leží ve spíži, jsou to celá neporušená zrnka tmavěhědá. Předpokládám, že to bude ta, která se má spařit a dvacet minut vařit. Ale ještě jsem to nezkoušela. Na pohankovou mouku jsem zatím nanatrefila, ale zkusím sehnat a kuchtit z ní. Už jsem si vytahla recepty.
pokud vlastníš dobrého robota, pak stačí tu " omydlenou" pohanku rozemlít a máš pohankovou mouku jedna dvě… taky to tak řeším, ale to jen proto, že jsem občas líná dojít si pro mouku do prodejny racionální výživy.
taky jsem si tady jednou koupila neloupanou pohanku, jenže ta byla
neloupaná do nepoživatelna, ty slupky byly tvrdé a tmavé, nejsem si jistá,
že by to šlo uvařit. Pohanka z UK je světle hnědá (občas se na
některém zrníčku udrží ta tmavá tvrdá slupka, to odstraním při
přebírání a když to přehlédnu a neodstraním, zalézá to nepříjemně
mezi zuby) a dělám ji, jak jsem napsala, nevaří se dlouho, určitě ne
dvacet minut, to by byla taky hodně navařená (nevím jestli rozblemcaná,
nemám vyzkoušeno).
Trochu kecám s tím přebíráním, protože v pohance z UK jsem nikdy
kromě pár kousků těch tvrdých slupek nenašla ani kamínek. Ale třeba na
něj příště zrovna kousnu.
S pohankovou moukou naznačila Housenka pravdu v tom, že ji mívají
v prodejnách racionální výživy, dokonce i u nás „na vsi“. Mlít
jsem si ji nikdy nezkoušela, to už bych asi přeháněla. Už mám i tak
plnou špajzku různé mouky, luštěnin, těstovin, zrníček apod. U nás tu
mouku měli v půlkilovém balení, ale výrobce nejsem schopná uvést, mám
dokonce dojem, že to byl jen bílý sáček takový ten papír s igelitem
uvnitř. Ale je to vůbec možné? Bylo by to přípustné takhle prodávat nebo
že bych jen původní obal nebo krabičku vyhodila. Opravdu nevím.
Mějte se a dejte si pohanku, je to o zvyk.
Díky za informace. Zkusila jsem se domluvit u nás „na vsi“ v jedné prodejně, kde je ochotná vedoucí a ta zkusí mouku objednat. Jsem opravdu zvědavá na ten rozdíl a vyzkouším snad co nejdříve. Díky ahoj
Pohanku kupuji v Prodejně zdravé výživy anebo v marketech. A dokonce je i původem z Ukrajiny. Pohanka se má přebírat jak ukrajinská tak jakákoliv jiná. Jsou tam kamínky a zrní. Pamatuji si když mamka vařila pohanku tak jsem ji musela přebírat (na Ukrajině). Moje děti i manžel pohanku zbožňuji a dokonce jsem na ni naučila i tchyni. Jako děti jsme jedli horkou pohanku zalitou studeným mlékem, byla to bomba. Pohanka je zdravá, doporučuji.
Hezké a veselé Velikonoce
Pohanku, nikdy ji nepropírejte v horké vodě, natož pak ve vařící. Ta červeno fialově zbarvená voda, která při proplachování odchází, s sebou odnáší krom nahořklých látek i rutin, kvůli kterému je právě vhodné pohanku jíst a kvůli němuž je pohanka tak ceněná.
Pohanka-nažka obsahuje zanedbatelne mnozstvo rutinu…vyznamne mnozstvo rutinu obsahuje vnat…ale aj napriek tomu je pohanka vynikajuca pozivatina s mnohymi liecebhymi ucinkami
Že jste dluho etablovaní pohané. Pohleďte jaké gastronomické šperky nabízela tento týden slovutná jídelna Vegetka. Mívalť jsem v podvědomí bezmasou, zato pikantní kuchyni, která pohanku nepotřebovala a přesto o její zdravotní prospěšnosti nebylo pochyb
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
