Pohanka

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník housenka02
609 příspěvků 07.01.06 08:55
Pohanka

Mohl by mi prosím někdo poradit jak správně upravit pohanku a popřípadě zaslat i nějaké recepty? Několikrát jsem ji zkoušela ukuchtit, ale vždy mi vyšlo cosi co nevábně vonělo a navíc to bylo i takové nějaké " rozblemcané" . Děkuji všem


Reklama


Reklama

Reakce:
 
daga
30 příspěvků 07.01.06 10:10
Housenko,

podle mě se dá pohanka použít pouze do salátů, polévek. Samotná jako příloha se nám zdá odporná.

 
possum
464 příspěvků 07.01.06 11:45
housenko,

podivej se tady

 
misapoho
135 příspěvků 07.01.06 17:45
...

Mne teda docela vadi ta vune pohanky. Nevim, jak ji odstranit, docela bych byla vdecna za nejaky figl. Kdyz jsem jednou jedla jidlo z pohanky (tusim, ze to bylo v Roznove pod Radhostem ve skanzenu), vubec to nesmrdelo a moc mi to chutnalo. Tak jsem to hned vyzkousela doma. Bylo to pozivatelne, ale ta vune!! Hruza

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 07.01.06 18:02
Pohanka

No to je právě ten problém, který řeším, myslím ta vůně. Taky jsem tu pohanku jedla ve skanzenu a byla poživatelná, ale doma mě nevoněla. Ve vegetariánské jídelně mě řekli, že tuto specifickou " vůni " způsobuje jakási složka pohanky a nejde odstranit, ale když to jinde jde tak na to musím přijít taky. Anebo si na léto naplánuji výlet do Rožnova a prostě se zeptám, ostatně od nás je to kousek a pak dám určitě vědět.

 
Scarlet02
577 příspěvků 07.01.06 18:33
housenko,

pohanka se spaří vařící vodou. Pak se vysype do nové osolené a vařící vody, odstaví se a nechá se přikrytá v teple stát 25-30 minut.
(kdysi se to dávalo pod peřinu).

Toť rada z vegetariánské kuchařky.

 
Vali
1326 příspěvků 07.01.06 19:35
possum
  • díky za pěkný odkaz, už jsem si pár receptů vybrala a vytiskla.
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.01.06 21:02
Pohanka

Na uvedený www.pohankovymlyn.cz jsem dostala odkaz již 28. 7. 05 od bluesky. Díky jí už vyvářím a je tam opravdu hodně receptů ke stažení. Díky Ti bluesko. bedla

 
marmelada
1643 příspěvků 07.01.06 23:13
odkaz

Taky jsem si početla, založila. Dám to do odkazů, jo?

 
possum
464 příspěvků 08.01.06 10:40
housenko,

jestli mas kousek do Roznova, tak mas kousek do Frenstatu. Podivala jsi se na muj odkaz? Ve mlyne jsou velmi mili, mlyn je v rodine uz dlouho a radi si s tebou popovidaji a poradi. Panu Smajstrlovi muzes vyridit pozdrav z Australie. :-)))

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 10.01.06 10:58
Dík za odkaz na Pohankový mlýn

Pohanku mám strašně ráda - ta „prachová“ vůně taky nic moc, ale česnek to zamaskoval…
Ale díky odkazu na mlýn jsem zkusila pohanku propláchnout (myslím, že studená voda stačí - co myslíte?) a pohanka už voněla jen jemně a příjemně :-)
Jinak pohanku nechávám taky jen dojít pod peřinou - když se vaří, tak se „rozblemcá“.
Teď budu podle mlynářských receptů zkoušet pohanku dál - o vánocích jsme byli na „Pustevnách“: http://www.libusin-mamenka.cz/ a tam výborná pohanka jako příloha

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 10.01.06 23:07
pohanka

Tak mi to nedalo a trochu jsem provětrala internet a nestačila jsem se divit co jsem tam našla za různé recepty s využitím pohanky. Až budu mít více času tak je hodím zatím do deníčku a po vyzkoušení taky na stránky Labužníka.

 
Shakira
110 příspěvků 03.04.06 19:00
Pohanka

Milá housenko, pohanku vařím dost často a ráda. Jako příloha je dobrá pohanka loupaná. Ostatní druhy se používají spíš do polévek. Když nám zbyde guláš, tak druhý den vařím pohanku a smíchám to dohromady. Je to strašně dobrý a vůbec ta pohanka nesmrdí. Nebo do hotové pohanky dávám kousek másla a k tomu třeba rybí prsty a hlavně nějaký zeleninový salát. Pohanku napřed přeberu od kamínků, jak popelka.Osolenou vodu přivedu k varu, pohanku 2 krát opláchnu ve studené vodě a dam vařit 15 min. Hlídat aby se nepřipálila. A máslo krásně ovoní pohanku. Moje máma pohanku před vařením vždy nasucho opražila, opláchla a dala vařit.
S pozdravem

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 04.04.06 07:50
Pohanka

Mně se hodně osvědčilo přidat do vody, ve které se pohanka vaří, asi tak dvě špetky majoránky. Krásně pohanku navoní, přitom nijak nepřerazí její chuť. Tohle používám když vařím kontrabáš - pokud má někdo zájem o recept tak se ozvěte. Samozřejmě - k úpravě pohanky nasladko bych tu majoránku raděj vynechala :)

 
Labužník milda02
50 příspěvků 04.04.06 13:41
Pohanka...

na internetovém obchodě Vltava.cz je v nabídce kuchařek titul „Pohanka ve mlýně a v kuchyni“, autorem je Zdeněk Šmajstrla.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 05.04.06 10:38
Lochnesko,

mě by ten recept zajímal, mohla bys ho, prosím, vložit na Labužníka? :o)

 
Renee
93 příspěvků 06.04.06 12:07
vůně pohanky

Mně se osvědčilo před vařením pohanku opražit nasucho na pánvičce. Ta vůně se změní z divné otrubové na obilno-oříškovou.
Doporučuji vyzkoušet :-)

 
marmelada
1643 příspěvků 06.04.06 13:08
pohankový mlýn

Myslím, že někde tu už odkaz na pohankový mlýn je, ale to neva, tak znovu
a tady jsou
recepty.
Stojí za to si stránky pročíst, získáte odpovědi na většinu otázek v této diskusi vznesených.

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 07.04.06 09:30
AdiesAlba,

recept na kontrabáš napíšu, ale vydrž prosím do odpoledne.....

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 07.04.06 13:23
Adies Alba,

je tam :)) pak dej vědět, jak chutnalo…
Zdraví
 Ness

 
Pilka
113 příspěvků 11.04.06 11:11
Chutě se mění

jako malá jsem nemohla pohanku pozřít, teď bych se umlátila. Vozíme si ji „origoš“ z Ukrajiny, je úplně jiná než česká. Nerozváří se mi (když je nepřevařím) a no prostě je dobrá. A údajně je i zdravá (rutin na žíly).
Dělám ji svému muži jako přílohu k ukrajinským klobásám, sobě samotnou a nakapu si na ni jen kečup (to zní asi hrozně, ale já to mám ráda).
Připravuju ji jako rýži, dobře propláchnu pod tekoucí vlažnou vodou v cedníku, trochu ji opražím na oleji a zaliju vodou, osolím a nechám na nejmírnějším plameni chvíli vařit.
Ale to asi nejde s českou pohankou, která má tu vrchní tmavou slupku „omydlenou“ a nebo prý jsou to podle mého muže spíš kroupy. Ta se fakt rozváří.
No a pohanka prostě má svou specifickou vůni, ta mi ale nevadí.
Babička do ní taky zamíchala čerstvé máslo a k ním byla buď vepřová konzerva nebo karbanátky.
Těm, komu pohanka chutná, doporučuju vyzkoušet palačinky z pohankové mouky (na slano). Já je můžu i suché bez jakékoliv náplně, ale jdou naplnit čímkoliv, co Vám chutná.

 
marmelada
1643 příspěvků 11.04.06 13:03
Pilko

Docela by mě zajímalo, jakou pohanku z Ukrajiny vozíš. U nás jsem zatím objevila dva druhy, jedna je ta, jak píšeš - světlá, omydlená a tu nemusíš vařit, jen spařit, zalít vařící vodou a nechat v teple dojít. Druhá mi zatím leží ve spíži, jsou to celá neporušená zrnka tmavěhědá. Předpokládám, že to bude ta, která se má spařit a dvacet minut vařit. Ale ještě jsem to nezkoušela. Na pohankovou mouku jsem zatím nanatrefila, ale zkusím sehnat a kuchtit z ní. Už jsem si vytahla recepty.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 11.04.06 19:07
Marmeládo,

pokud vlastníš dobrého robota, pak stačí tu " omydlenou" pohanku rozemlít a máš pohankovou mouku jedna dvě… taky to tak řeším, ale to jen proto, že jsem občas líná dojít si pro mouku do prodejny racionální výživy.

 
Pilka
113 příspěvků 14.04.06 07:40
Marmelado

taky jsem si tady jednou koupila neloupanou pohanku, jenže ta byla neloupaná do nepoživatelna, ty slupky byly tvrdé a tmavé, nejsem si jistá, že by to šlo uvařit. Pohanka z UK je světle hnědá (občas se na některém zrníčku udrží ta tmavá tvrdá slupka, to odstraním při přebírání a když to přehlédnu a neodstraním, zalézá to nepříjemně mezi zuby) a dělám ji, jak jsem napsala, nevaří se dlouho, určitě ne dvacet minut, to by byla taky hodně navařená (nevím jestli rozblemcaná, nemám vyzkoušeno).
Trochu kecám s tím přebíráním, protože v pohance z UK jsem nikdy kromě pár kousků těch tvrdých slupek nenašla ani kamínek. Ale třeba na něj příště zrovna kousnu.
S pohankovou moukou naznačila Housenka pravdu v tom, že ji mívají v prodejnách racionální výživy, dokonce i u nás „na vsi“. Mlít jsem si ji nikdy nezkoušela, to už bych asi přeháněla. Už mám i tak plnou špajzku různé mouky, luštěnin, těstovin, zrníček apod. U nás tu mouku měli v půlkilovém balení, ale výrobce nejsem schopná uvést, mám dokonce dojem, že to byl jen bílý sáček takový ten papír s igelitem uvnitř. Ale je to vůbec možné? Bylo by to přípustné takhle prodávat nebo že bych jen původní obal nebo krabičku vyhodila. Opravdu nevím.
Mějte se a dejte si pohanku, je to o zvyk.

 
marmelada
1643 příspěvků 14.04.06 08:15
Pilko

Díky za informace. Zkusila jsem se domluvit u nás „na vsi“ v jedné prodejně, kde je ochotná vedoucí a ta zkusí mouku objednat. Jsem opravdu zvědavá na ten rozdíl a vyzkouším snad co nejdříve. Díky ahoj

 
Shakira
110 příspěvků 15.04.06 14:09
Pilko, Marmeladko

Pohanku kupuji v Prodejně zdravé výživy anebo v marketech. A dokonce je i původem z Ukrajiny. Pohanka se má přebírat jak ukrajinská tak jakákoliv jiná. Jsou tam kamínky a zrní. Pamatuji si když mamka vařila pohanku tak jsem ji musela přebírat (na Ukrajině). Moje děti i manžel pohanku zbožňuji a dokonce jsem na ni naučila i tchyni. Jako děti jsme jedli horkou pohanku zalitou studeným mlékem, byla to bomba. Pohanka je zdravá, doporučuji.

Hezké a veselé Velikonoce

 
kruela73
1 příspěvek 13.03.13 12:40
pohanku neproplachovat horkou vodou

Pohanku, nikdy ji nepropírejte v horké vodě, natož pak ve vařící. Ta červeno fialově zbarvená voda, která při proplachování odchází, s sebou odnáší krom nahořklých látek i rutin, kvůli kterému je právě vhodné pohanku jíst a kvůli němuž je pohanka tak ceněná.

 
gabi
551 příspěvků 13.03.13 17:03

Pohanka-nažka obsahuje zanedbatelne mnozstvo rutinu…vyznamne mnozstvo rutinu obsahuje vnat…ale aj napriek tomu je pohanka vynikajuca pozivatina s mnohymi liecebhymi ucinkami

 
Wolfg
583 příspěvků 23.03.13 15:58
Je nanejvýš zřejmé,

Že jste dluho etablovaní pohané. Pohleďte jaké gastronomické šperky nabízela tento týden slovutná jídelna Vegetka. Mívalť jsem v podvědomí bezmasou, zato pikantní kuchyni, která pohanku nepotřebovala a přesto o její zdravotní prospěšnosti nebylo pochyb


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz