Nevíte někdo, prosím, jak „vyrobit“ plundrované těsto? Díky moc.
Plundrované těsto
Překládané těsto kynuté (plundrované)
Základní předpis:
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky,
1/8 l mléka,
4 dkg cukru,
25 dkg umělého tuku nebo másla,
2 vejce,
1 žloutek,
2 dkg droždí zkynutého ve 4 lžicích mléka,
1/2 dkg soli,
1 bílek na potření pečiva
10 dkg mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který dáme do studena odpočinout. Ostatní mouku dáme do mísy, zaděláme vlahým kváskem z droždí, cukru a lžíce mouky. Přidáme vejce, sůl a zpracujeme ve vláčné těsto.
Necháme asi hodinu kynout na teple. Pak je rozválíme v plát, doprostřed dáme do čtverce zpracovaný tuk, okraje k sobě přeložíme jako obálku, přitiskneme a složíme do poloviny.
Válečkem těsto lehce rozválíme na pruh, který složíme na tři díly na šířku a pak na délku. Těsto dáme na hodinu ještě odpočívat, pak je znovu převálíme jako těsto máslové a po 25 minutovém odpočinku pak rozválíme v plát, z kterého vykrajujeme tvary.
Z plundrovaného těsta děláme:
kohoutí hřebeny, preclíky, šátečkové koláče, záviny.