husí paštika

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
anonymus
1 příspěvek 20.10.01 10:37
husí paštika

Hledám staré, původní recepty na přípravu husí paštiky, zapátrejte prosím v receptech svých babiček.
DĚKUJI PŘEDEM


Reklama


Reklama

Reakce:
 
ajta
590 příspěvků 07.01.07 14:37
jen jeden...

tak se za ty roky našel jen jeden recept na husí paštiku…

TADY

 
HelcaK
960 příspěvků 07.01.07 15:58
Ze sbírky prababičky:

Paštika z husích jater
Polovinu husích jater ustrouháme, druhou nakrájíme na lístky. Umeleme 1/4 kg vepřového masa z kýty, 12 dkg slaniny a třikrát na strojku ustrouhaná játra protlačíme. Přidáme lžičku soli, na špičku nože paštikového koření a na špičku nože citr. kůry, vše promícháme a přidáme lžíci koňaku. Formu vymažeme husím sádlem, vložíme do ní vrstvu smíšeniny a poklademe lístky jater a opět míšeninu. Navrch dáme husí sádlo. Vaříme 1 hodinu v páře.
Ten druhý recept, rukou psaný, je snad čitelný. Jestli se podle toho dá paštika vytvořit, nevím.

 
HelcaK
960 příspěvků 07.01.07 16:36
a ještě Schichtova kuchařka

Štrasburská paštika z husích jater
2 pěkná husí játra, 1/4 kg uzené slaniny
15 dkg lanýžů
sůl špetka tlučeného nového koření
trochu tymiánu špetka bílého pepře
1/8 l madeiry
Z jater odstraníme žluč a dáme je na noc do mléka zpola zředěného vodou. Druhý den obereme z nich blány a protlačíme 2/3 jater sítkem. V sítku zbylé blány a šlachy osmažíme s trochou slaniny, jemně usekáme a také sítkem protlačíme. Ze slaniny nařežeme tolik lístků, kolik potřebujeme k vyložení formy (viz obrázek vlevo) a na vršek paštiky. Ostatní slaninu jemně nakrájíme a rovněž sítkem protlačíme. Játra a slaninu smícháme s kořením, solí a třetinou usekaných lanýžů. Ostatní husí játra s ostatními lanýži nakrájíme na tenké proužky. Pak dáme do formy dobře vyložené slaninovýmy lístky vrstvu nádivky, na ni vrstvu na proužky nakrájených jater a lanýžů, opepříme, osolíme a tak pokračujeme, až je forma plná. Nahoře musí být nádivka, kterou obložíme slaninovými lístky. Paštiku přikryjeme plackou, stiskneme okraje k sobě, formu dáme na talíř, protože z počátku mastnota trochu prýští a pečeme v troubě 2 hodiny. Nejlépe se hodí čerstvé lanýže, keré však musíme napřed dusit ve Visanu (podle obrázku zřejmě tuk páně Schichtovy provenience) a v madeirském víně. Můžeme však také vzíti konservované lanýže.

 
manek  08.01.07 01:17
Kuchařka z r. 1880

tady jsou dva

a tady dokončení druhého a třetí


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz