olej

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
chocolat
106 příspěvků 17.01.05 18:36
olej

máte někdo zkušenosti s různými druhy ořechových olejů(lískový, mandlový,pistá­ciový…nebo i světlicový,sojový atd.)a jejich chutí a využitím?

Reakce:
 
trikolka
383 příspěvků 18.01.05 09:12
mandlovy

olej je vyborny jako zaklad na aromamasaze. staci pridat nekolik kapek vybraneho silicoveho oleje a masirovat sebe nebo drahou osobu. je to moc super! :) ale predpokladam, ze tohle neni to vyuziti, na ktere ses ptala

 
Labužník jenny02
35 příspěvků 18.01.05 11:31
...

Já používám nejraději sezamový - do asijských (čínských) jídel. Pár kapek stačí, aby dal výbornou chuť a vůni, jako z pravé čínské restaurace.

 
Hannahstazie
2 příspěvky 18.01.05 15:49
...

Mám zkušenosti pouze se sezamovým olejem a pak ještě s olejem z dýňových semínek. Dýňový olej je velmi dobrý do salátů a sezamový na maso. Oba tyto oleje jsou velmi aromatické - navíc je to takové to aroma, co je cítit v ústech na patře.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.01.05 15:32
olej z tekvicových jadier

Skús ho raz použiť na pokvapkanie jemne nakrájaných krúžkov cibule (ktorú použiješ napríklad ako prílohu ku údenému, slanine…)
necháš pár minút postáť a cibuľa má vynikajúcu chuť (tip priamo z Rakúska)

Z inej sveta strany, z Ruska, zase odporúčajú olej z lieskovcov, vlašských orechov a podobne používať ako liečivo - raz za 1-2 dni mokka lyžičku.

 
chocolat
106 příspěvků 25.01.05 12:58
dííík za tipy

tak jsem se rozhodla,že si nějaký zajímavý olej koupím a sáhla jsem po pistáciovém.má silnou praženou vůni(trochu jako sezamový).používám ho na dochucení ryb,které nemají moc výraznou chuť.sehnala jsem butterfish,kterou jsem už dlouho hledala a s olejem je vážně skvělá
tak dávejte dál vědět o vašich experimentech…

 
possum
464 příspěvků 19.02.05 12:58
chocolat,

bohuzel mam potize s ceskymi nazvy, ale treba to vadit nebude.
Safflower a sunflower je nejlepsi olej na vsechno smazeni, grilovani atd. Maji vysoky kourovy point. Safflower se doporucuje pro lidi, kteri maji potize s cholesterolem.
Olivovy ti asi popisovat nemusim.
Oriskove (jakekoliv) a avokadovy maji silnou oriskovou chut. Pouzivaji se hlavne v salatech, na varenou zeleninu, nudlove pokrmy.
Peanut olej ma velmi vysoky smoking point, tudiz je idealni na stir-frying. A deep-frying.
Sesame ma silnou chut. Nejlepsi je v asijske kuchyni. Combinuje se s jinymi oleji ve stir-fry a nebo par kapek na konci vareni, jen pro chut.
Linseed ma nejvic omega-3 tuku. Ma se pouzivat tam, kde se nemusi ohrivat, treba v dressing na salat.
Samozrejme, tohle neni uplne vsechno, a je to jen tak zhruba.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz