máte někdo zkušenosti s různými druhy ořechových olejů(lískový, mandlový,pistáciový…nebo i světlicový,sojový atd.)a jejich chutí a využitím?
olej
olej je vyborny jako zaklad na aromamasaze. staci pridat nekolik kapek
vybraneho silicoveho oleje a masirovat sebe nebo drahou osobu. je to moc super!
ale predpokladam, ze tohle neni to vyuziti, na
ktere ses ptala
Já používám nejraději sezamový - do asijských (čínských) jídel. Pár kapek stačí, aby dal výbornou chuť a vůni, jako z pravé čínské restaurace.
Mám zkušenosti pouze se sezamovým olejem a pak ještě s olejem z dýňových semínek. Dýňový olej je velmi dobrý do salátů a sezamový na maso. Oba tyto oleje jsou velmi aromatické - navíc je to takové to aroma, co je cítit v ústech na patře.
Skús ho raz použiť na pokvapkanie jemne nakrájaných krúžkov cibule
(ktorú použiješ napríklad ako prílohu ku údenému, slanine…)
necháš pár minút postáť a cibuľa má vynikajúcu chuť (tip priamo
z Rakúska)
Z inej sveta strany, z Ruska, zase odporúčajú olej z lieskovcov, vlašských orechov a podobne používať ako liečivo - raz za 1-2 dni mokka lyžičku.
tak jsem se rozhodla,že si nějaký zajímavý olej koupím a sáhla jsem po
pistáciovém.má silnou praženou vůni(trochu jako sezamový).používám ho
na dochucení ryb,které nemají moc výraznou chuť.sehnala jsem
butterfish,kterou jsem už dlouho hledala a s olejem je vážně skvělá
tak dávejte dál vědět o vašich experimentech…
bohuzel mam potize s ceskymi nazvy, ale treba to vadit nebude.
Safflower a sunflower je nejlepsi olej na vsechno smazeni, grilovani atd. Maji
vysoky kourovy point. Safflower se doporucuje pro lidi, kteri maji potize
s cholesterolem.
Olivovy ti asi popisovat nemusim.
Oriskove (jakekoliv) a avokadovy maji silnou oriskovou chut. Pouzivaji se hlavne
v salatech, na varenou zeleninu, nudlove pokrmy.
Peanut olej ma velmi vysoky smoking point, tudiz je idealni na stir-frying.
A deep-frying.
Sesame ma silnou chut. Nejlepsi je v asijske kuchyni. Combinuje se s jinymi
oleji ve stir-fry a nebo par kapek na konci vareni, jen pro chut.
Linseed ma nejvic omega-3 tuku. Ma se pouzivat tam, kde se nemusi ohrivat,
treba v dressing na salat.
Samozrejme, tohle neni uplne vsechno, a je to jen tak zhruba.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
