umíte někdo něco ze špaldy nebo ze špaldové mouky? Je rozdílná oproti obyčejné pšeničné mouce (nenakyne tolik, chuť…). Budu vděčná za informace i recepty.
špalda, špaldová mouka
druh pšenice výjimečný svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17%), tuk s vysokým obsahem nenasycených kyselin (2,5%), sacharidy (68%), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B (thiamin - B1, riboflavin - B2 a také niacin). Výrobky ze špaldy jsou: celozrnná mouka, kernotto a špaldový bulgur. Ale dosud jsem z toho nikdy nevařil a praktické zkušenosti nemám. Taky by mě zajímaly výsledné produkty.
Díky za zprávičku, jsem vděčná za cokoliv. Včera jsem si koupila špaldovou mouku (jemně mletou) a špaldové těstoviny. Až budu mít čas a něco spáchám, ráda předám zkušenosti. I na tom pytlíku s moukou jsou nějaké recepty.
včera jsem začala s palačinkama a musím říct, že to bylo moc dobré.
Opravdu má mouka jistou „chuť po oříšcích“, ale ta chuť
nepřevládala nad klasickou chutí palačinky, jen ji podtrhla.
Takže první úspěšný pokus je za mnou…
Jo jo, ja davam spaldovou mouku do peciva, tolik z ni nekrici ty otruby jako
z obycejne psenicne celozrnne. Pro mene otrle je mozne michat spaldovou
s hladkou, pripadne polohrubou (1:1 nebo 2:1). Je taky docela sladka, takze
neni treba davat tolik cukru. Samozrejme ze i slane pecivo je z ni dobre. Pije
o malinko vic vody nezli hladka, ale rekla bych, ze zase min nez celozrnna
psenicna. Jo a pozor, prodava se bezne budto hladka, nebo hruba. Ja pecu
z hladke (tam, kde je v predpise hladka nebo polohruba), z hrube jsem zatim
nezkousela. Rozhodne doporucuju, mam tu spaldovou chut moc rada.
PS: Taky se prodavaji spaldove kroupy, jsou vyborne do polevek nebo ruznych
travozroutskych jidel.
uveřejnil únorový časopis APETIT - předpokládám, že jsi ten předpis objevila.
jo jo, to znamena vegetarianske… Nemyslim to jako urazku, taky jsem travozrout… To je vyraz meho tatinka…
Ano, recepty jsem objevila a zajásala. Kdybych nevěděla, jak dlouho se jednotlivá čísla Apetitu připravují, tak bych mohla říct, že mě TAM (v redakci) někdo slyšel a vyslyšel mé prosby.
Eleeen, jestli se chceš dovědět další věcí o špaldě, klikni si TADY target=blank .
už pár mesiacov nejeme žiadnu pšeničnú múku. Zo špaldy pečiem chlieb, primiešavam aj rôzne iné múky okrem pšenice. Chlieb je tmavý a veľmi hutný, veľmi dlho vydrží a na zasýtenie ho stačí málo. Dávam doň aj dosť orechov, máme ho veľmi radi a iný chlieb nám nechýba. Je však niekoľkonásobne drahší. Pečiem ho v skrátenom režime, ale ešte pridávam pečenie okolo 20 minút.
Ja osobne tiez pri robeni palaciniek nahradzam cast psenicnej hladkej muky
spaldovou hladkou mukou a je to super, dokocna som uz skusila nahradit aj vsetku
a bolo to mnam. Takze raz nahradim cast a raz pouzijem len spaldovu, podla
nalady
No a uzasna je aj spaldova krupica, ktoru kombinujem s detskou krupicou pri
robeni zavarok do polievky. Vyborna je aj krupica pohankova
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
