špalda, špaldová mouka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eleeen
1127 příspěvků 11.01.05 10:48
špalda, špaldová mouka

umíte někdo něco ze špaldy nebo ze špaldové mouky? Je rozdílná oproti obyčejné pšeničné mouce (nenakyne tolik, chuť…). Budu vděčná za informace i recepty.

Reakce:
 
kamilio
551 příspěvků 11.01.05 15:06
špalda je

druh pšenice výjimečný svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17%), tuk s vysokým obsahem nenasycených kyselin (2,5%), sacharidy (68%), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B (thiamin - B1, riboflavin - B2 a také niacin). Výrobky ze špaldy jsou: celozrnná mouka, kernotto a špaldový bulgur. Ale dosud jsem z toho nikdy nevařil a praktické zkušenosti nemám. Taky by mě zajímaly výsledné produkty.

 
Eleeen
1127 příspěvků 12.01.05 07:13
...

Díky za zprávičku, jsem vděčná za cokoliv. Včera jsem si koupila špaldovou mouku (jemně mletou) a špaldové těstoviny. Až budu mít čas a něco spáchám, ráda předám zkušenosti. I na tom pytlíku s moukou jsou nějaké recepty.

 
Eleeen
1127 příspěvků 13.01.05 07:36
Palačinky

včera jsem začala s palačinkama a musím říct, že to bylo moc dobré. Opravdu má mouka jistou „chuť po oříšcích“, ale ta chuť nepřevládala nad klasickou chutí palačinky, jen ji podtrhla.
Takže první úspěšný pokus je za mnou…

 
brenda
51 příspěvků 13.01.05 12:40
...

Ze špaldy se dělají i vločky … přidávám je do chleba

 
Renee
93 příspěvků 25.01.05 10:50
...

Jo jo, ja davam spaldovou mouku do peciva, tolik z ni nekrici ty otruby jako z obycejne psenicne celozrnne. Pro mene otrle je mozne michat spaldovou s hladkou, pripadne polohrubou (1:1 nebo 2:1). Je taky docela sladka, takze neni treba davat tolik cukru. Samozrejme ze i slane pecivo je z ni dobre. Pije o malinko vic vody nezli hladka, ale rekla bych, ze zase min nez celozrnna psenicna. Jo a pozor, prodava se bezne budto hladka, nebo hruba. Ja pecu z hladke (tam, kde je v predpise hladka nebo polohruba), z hrube jsem zatim nezkousela. Rozhodne doporucuju, mam tu spaldovou chut moc rada.
PS: Taky se prodavaji spaldove kroupy, jsou vyborne do polevek nebo ruznych travozroutskych ji­del.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.05 12:32
Renee,

co je to travozroutske jidlo?
Vegetarianske?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.05 19:27
Recept na domácí špaldový chléb

uveřejnil únorový časopis APETIT - předpokládám, že jsi ten předpis objevila.

 
Renee
93 příspěvků 25.01.05 19:38
Lucianko,

jo jo, to znamena vegetarianske… Nemyslim to jako urazku, taky jsem travozrout… To je vyraz meho tatinka…

 
Eleeen
1127 příspěvků 26.01.05 08:01
APETIT

Ano, recepty jsem objevila a zajásala. Kdybych nevěděla, jak dlouho se jednotlivá čísla Apetitu připravují, tak bych mohla říct, že mě TAM (v redakci) někdo slyšel a vyslyšel mé prosby.

 
kamilio
551 příspěvků 26.01.05 09:08
špalda

Eleeen, jestli se chceš dovědět další věcí o špaldě, klikni si TADY target=blank .

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.03.10 10:18
Běžně do štrůdlu

Dávám do těsta na tažený závin 1:1 s hladkou žitnou. Nemá to chybu.

 
goralka
271 příspěvků 24.03.10 23:43
špaldový chlieb

už pár mesiacov nejeme žiadnu pšeničnú múku. Zo špaldy pečiem chlieb, primiešavam aj rôzne iné múky okrem pšenice. Chlieb je tmavý a veľmi hutný, veľmi dlho vydrží a na zasýtenie ho stačí málo. Dávam doň aj dosť orechov, máme ho veľmi radi a iný chlieb nám nechýba. Je však niekoľkonásobne drahší. Pečiem ho v skrátenom režime, ale ešte pridávam pečenie okolo 20 minút.

 
gaburiatko
739 příspěvků 10.04.10 20:10
palacinky

Ja osobne tiez pri robeni palaciniek nahradzam cast psenicnej hladkej muky spaldovou hladkou mukou a je to super, dokocna som uz skusila nahradit aj vsetku a bolo to mnam. Takze raz nahradim cast a raz pouzijem len spaldovu, podla nalady :)
No a uzasna je aj spaldova krupica, ktoru kombinujem s detskou krupicou pri robeni zavarok do polievky. Vyborna je aj krupica pohankova :)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz