Humr

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 06.01.05 15:35
Humr

prosím o radu zkušenější. Cca za 14 dní se chystám připravit humra.
Na silvestra jsme si koupili ústřice v SeaFoodu (Zborovská, Praha) a byli jsme moc spokojeni.
A teď ten humr: chtěla bych koupit živého, ale mají evropského a kanadského. Kanadský je levnější a já myslela, že je lepší (teď jsem to napsala hloupě, ale v tomto jsem si myslela, že s kvalitou roste cena). A ještě mají různé velikosti, kterým už nerozumím vůbec: 4/600, 6/800, 1,2+…
Jednou jsem v televizi viděla příspěvek, kdy humra usmrtili v mrazáku a pak uvařili už jenom s kořením a nějakými bylinkami. Servírovali pak už jenom snad s kaparovou nebo pepřovou majonézou. Tak to byla moje chabá představa.
A teď prosím o radu:

  • jakého humra zvolit (na té ceně už nezáleží)
  • kolik toho koupit (4 osoby)
  • a jak jednoduše upravit - aby co nejvíce vynikla přirozená chuť, protože jsme to ani jeden nikdy nejedli.
    Děkuju, děkuju, děkuju …
Reakce:
 
vencal
213 příspěvků 06.01.05 19:40
Humr

Možná Ti kapánek napoví článek z Labužníka tady a zcela určitě Ti poradí expertka tohoto fóra Babi. Jenom musíš vydržet než si tento Tvůj dotaz přečte. Přeji příjemnou zábavu a klepetem neucviknuté prsty.

 
babi
6360 příspěvků 06.01.05 23:00
humr...

abych navázala na Pepíčkův článek a můj komentář. Jsou-li humři tuzí, je to díky jejich skladování a jak se s nimi zachází. Oni se totiž musí trochu ¨uvolnit¨ a přežívat v příhodných podmínkách. Tedy proto bych kupovala v dobré rybárně a to, žes tam koupila úsřice, se kterými jsi byla spokojená, tak to nejspíš kvalitní rybárna je. Radit Ti nebudu, jestli kanadského humra, protože na ně nedám dopustit, žila jsem 36 let v Kanadě. Ovšem nevím, jak s těmi humry při převozu zacházejí…

Ano, někteří kuchaři humry trochu zmrazí a tím je uspí. Doba vaření potom musí být o trochu delší. Já jsem je nikdy nezmražovala (asi jsem :,-(ista) a vkládala jsem je do obrovského hrnce s vařící osolenou vodou hlavou dolů, což je ihned usmrtí. Kupovala jsem asi 680g humry, což je dobrá velikost pro jednoho k večeři (nebo polovina jako předkrm). Je lépe mít trochu menší humry, než jednoho velikého, vzhledem právě k pevnosti masa a jeho kvalitě.

Humry velikosti těch 680g vařím asi 10-11min. a mám-li jich víc, než 2, tak je vařím na etapy. Přidám trochu vody a soli, je-li zapotřeby. Vyjmu je kleštěma a položím na utěrku. Mám-li někoho, komu se nechce s humrem se potýkat, tak ho rozdělím (nad mísou, teče z nich hodně vody) na klepeta (těm nůžkama ustříhnu špičky krunýře) a nohy a jejich články, kterým nakřápnu krunýř paličkou (zabalené v utěrce, nadělá to trochu nepořádku) a tělo rozříznu podélce napůl od hlavy až po ocas (používám i nůžky). Vyjmu černou ¨Nit¨. Jinak nechám na jedlících co si chtějí sníst (může se jíst všechno, až na část hlavy, kde má humr útroby). Poskládám na talíře ve tvaru humra a podávám ho s měsíčky citronu, specielní omáčkou v misce pro každého a velkým košíkem nakrájené bagety.

Omáčka pro 4 humry: Rozehřát 120g másla, 1 lžíci citronové šťávy, 2 lžíce posekané petrželky, 2 lžíce posekaného estragonu, 2 lžíce posekané potočnice vodní, sůl a pepř podle chuti.

Můžeš se podívat ZDE na další recept, budeš-li chtít.

Jinak Ti přeji úspěch a dobrou chuť!

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 07.01.05 08:24
Děkuju, děkuju, děkuju....

já věděla, že mě v tom nenecháte a na Babi jsem přímo spoléhala.
Ještě jednou děkuju a dám vědět, jak to VŠECHNO dopadlo… J.

 
vencal
213 příspěvků 07.01.05 13:47
Humr

Jiti, já věděl, že babi nezklame. Já osobně jsem humra nikdy nejedl a obdivuji Tvou kulinářskou odvahu toto jídlo připravit. Ještě jsem se koukal trochu na netu a našel jsem stránky věnované humrům, bohužel pouze v angličtině klikni .

 
di
2451 příspěvků 07.01.05 17:42
Jo, Vencále,

babi je poklad, chtěla bych toho vědět o vaření aspoň 1/10 co ona, to bych si pak fandila.
Oba, babi i Vencála, moc zdravím!

 
babi
6360 příspěvků 08.01.05 14:28
...

Jééééééééééééjda, Jiti, Venco a Di, díky

Tady je ještě několik připomínek k jednoduše vařenému humru (může to být také v parní troubě, ale tu málo kdo má, v Kanadě je rybárny měly a tak jsem si je někdy nechala napařit a jeli jsme domů si je sníst a to hlavně v létě, kdy bylo neuvěřitelné vedro). Máš-li dostatečně velký hrnec, aby na 450g humrů bylo asi 1 l vody tak je můžeš uvařit dohromady, ale voda se musí opravdu vařit a humry musí být úplně potopené. Hrnec se pak přikryje poklicí. Věc je ta, že voda se zchladí přidáním lobstrů a čím jich je víc, tím víc se zchladí voda a proto doporučuji je vařit tak po 2 kouscích. Do vody se mohou přidat i bylinky a jiné koření, které se vaří asi 5min. před humry. a to bobkový list, stonky petrželky (ty schovávám v mražáku po užití vršků, mají ještě intenzivnější chuť), cibuli, nebo pórek, celý pepř, kayánský pepř (s tím opatrně), víno a ocet (jablečný, balsamický). Humr se chytí za klepetama, (neodstraňovat gumičky na klepetech, to se udelá až jsou uvaření) a vloží se hlavou dolů do vařící vody. Nesmí se vařit dlouho (maximálně 10-11min. na doporučenou velikost, ale i méně) jinak by byl tuhý.

Další možné omáčky:
Newburská-pro kterou se uvaří mléko, neušlehaná šlehačka, trocha mouky, nastrouhaná kůra z citronu, kayánský pepř, oregano, máslo, sherry, brandy a žloutky.
Hořčičná: Uvařit smetanu s hořčicí, kapary a trochou kukuřičného škrobu.
Marinara-je česnekem a vínem vylepšená rajská omáčka.
Kreolská-je s bobkovým listem, celým pepřem, kayánským pepřem, Tabasco omáčkou (jenom šplíchnut) a rajčaty.

No, receptů je moře, ale já osobně mám nejraději jenom to bylinkové máslo. Kdybych si ještě na něco vzpomněla, tak napíši, ale máš-li nějakou otázku, tak se ptej…

Zdraví,

Jitka

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 10.01.05 06:38
Ještě jednou moc děkuju za cenné rady

a slova povzbuzení. Myslím, že teď už mám docela jasnou představu, i když ..... V momentě, kdy se mi bude vařit voda a humr bude připraven, tak mě bude napadat spousta otázek, na něž nebudu znát odpověď a ani nebude čas povolat Babi - alespoň virtuálně.
Mám ideu, že opravdu uvařím humra živého jenom v osolené vodě (možná propašuju třošku bylinek) a servírovat budeme jenom s máslem od Babi a asi neodolám majolce s nakrájenými kaparami.
A už mě to napadá, ale asi je to blbost: humra koupím už „kuchyňsky“ připraveného předpokládám. Tak že ho nijak nemyji, neotírám…
Přeji všem krásný den. J.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.05 07:54
Tak jsme to zvládli....

a bylo to úplně super. Vodu jsem osolila, přidala stonky petrželky a přidala trošku bílého vína. Vařila jsem pro jistotu po jednom - 10 minut, krásně zčervenali. Pak přišla nejobtížnější část - připravit humří masíčko - ale s pomocí Babiiného návodu jsme to zvládli úplně excelentně. Bylinkové máslíčko se moc nechytlo, ale naše osvědčená oblíbená klasika (majolka s nasekanými kaparami) ano.
No prostě a jasně: bylo to bááááječné. Ještě jednou moc děkuji a klidně to zkuste (myslím, že je to jednodušší, než mnohá česká klasika)!!! J.

 
vencal
213 příspěvků 26.01.05 11:56
Jiti

gratuluji k odvaze. Pokud by to nebyl problém, můžeš zde uvést i přibližnou cenovou kalkulaci, na kolik Tě to vyšlo?
 Vašek

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 26.01.05 12:43
No to je horší ....

měli jsme tři humry a zaplatili jsme asi 1550,–- Kč. Musím se přiznat, že jsem se přesnou gramáž ani nepodívala, ale při objednávce nám v SEAFOODu řekli, že mají trošku menší a cena je vždy trošku jiná (na jejich www stránkách je uvedena velkoobchodní cena). Odhadla bych, že měl každý kolem 600g.
Ale odvahu jsme hledali strašně dlouho, naše odhodlání bylo velké a prvotně jsme si řekli, že 2 000,–- do toho dáme.
Já si vždycky říkám, kdybychom šli do restaurace, dali jsme si hovězí biftek, zapili to čtyřma drahými panákama, tak jsme na tom stejně a takhle jsme si užili rojeníčka a ještě máme hluboký kulinářský zážitek.
Ostatní náklady nechci kalkulovat: bageta, máslo, petrželka, trochu kaparů, majolka, sůl,… elektrika …
Opravdu to byl super zážitek, chce to trochu odvahy, ale stojí to za to. Doufám, že jsem podala vyčerpávající inforormace.

 
babi
6360 příspěvků 26.01.05 12:51
...

Jiti, taktéž já Ti gratuluji k odvaze. Připravovat něco napoprvé, zvláště něco exotičtějšího vezme trošínku nervy. Podruhé to bude ¨Piece of cake¨, nebo-li nic na tom, snadná věc, vše v pohodě Také se možná začneš zajímat i o jiné recepty z humrů

Moře pozdravů od Jitky!

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 26.01.05 12:58
Tak ještě k těm nervům

to tedy bylo … přece jenom zkazit něco tak vysněného a drahého by nebylo uplně to ono. Musím se přiznat, že než jsme dovařili prvního, tak mi můj přítel nalil panáka, nařídil vypít, abych se prý uklidnila, že se na něj moje nervozita přenáší. A pak jsme se ještě pohádali u porcování… ale „konec dobrý, všechno dobrý“.
A opravdu to takhle skvěle dopadlo jen díky Babi. Ještě jednou děkuji a moc zdravim J.

 
vencal
213 příspěvků 26.01.05 13:18
Jiti

díky, cena je teda kapánek vyšší, ale naprosto souhlasím s názorem o restauraci s biftekem a panákama. Jednou za čas se to dá unést, půl roku večeřet jenom suchý chléb a je to :-)))

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz