Myslivecká pečeně

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
MysticGirl88
1 příspěvek 23.03.10 12:21
Myslivecká pečeně

Dobrý den,

prosila bych vás o radu. Hledám recept na mysliveckou pečeni v časopise či knize, nevíte někdo, kde sehnat? časopis od vás ráda koupím.

Děkuji, hezký den, martina

Reakce:
 
Sting
20 příspěvků 23.03.10 15:18
Martino,

Jsem moc rád,že hledáte právě tenhle recept.
Pokud uspějete,s radostí se budu inspirovat.Já nejsem schopen.

Zatím zdravím

 
Manana
1515 příspěvků 23.03.10 16:58
Myslivecká pečeně podle Sandtnerky

Myslivecká pečeně.

Oprané, naklepané a osolené hovězí maso udusíme jako šťavnatou
pečeni. Pak zamícháme do procezené omáčky sekanou a oloupanou,
na másle usmaženou kys. okurku, rozsekané kapary, strouh. cibulku
(šalotku), drobně usekanou citronovou kůru, zelenou petrželku,
očištěnou sekanou sardelku, málo kmínu a omáčku nalijeme na nakrájené maso.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg hov. masa - sůl - 5 dkg slaniny - 6 dkg másla - bob. list - tymián - 8 dkg cibule - 2 zrnka nov. koření - 4 zrnka pepře - citr. šťáva i kůra - 1/16 I bílého vína - 1 dkg cukru - 2 dkg mouky. Na smažení míšeninky: 2 dkg másla - 1/2 malé kys. okurky - 1/2 dkg kaparů - 1 dkg cibulky - kousek citr. kůry - 1 sardelka - a špetka kmínu - zel. petržel.

Šťavnatá pečeně.

Naklepané, osolené, slaninou protažené hovězí maso z kýty nebo
nízký bok udusíme do měkka se zeleninou a kořením jako hovězí pečeni.
Měkké nakrájíme a vložíme do jiné nádoby, podlijeme trochu šťávou a necháme přikryté na teplém místě. Zbylou vypečenou šťávu
zaprášíme moukou a podusíme. Pak ji zředíme polévkou z kostí, při-
dáme podle chuti citr. šťávy, malý kousek kůry, do žluta upražený
cukr a několik lžic dobrého červeného vína a omáčku povaříme. Maso,
urovnáme na mísu, polijeme procezenou šťávou a podáváme k němu
kynuté knedlíky nebo moučné noky.
Chutnější a křehčí je pečeně, naložíme-li ji do másla jako svíčkovou
pečeni.
Rozpočet pro 5 osob: 1 kg masa z kýty nebo nízkého boku - 6 dkg
slaniny - sůl - kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) - 8 dkg má.sla - 5
dkg cibule - 2 zrnka nového koření - bobkový list - tymián - 4 zrnka
pepře - z 1/2 citronu šťáva - malý kousek kůry - 1/16 l červeného vína -
1 dkg cukru - 2 dkg mouky.

 
penda
4752 příspěvků 23.03.10 21:23
Na labužníku

je též jedna myslivecká pečeně - od babi:
myslivecká pečeně

 
casino
4479 příspěvků 23.03.10 22:23
VAŠE SNAHA JE CHVÁLYHODNÁ...

…ale mám dojem, že MysticGirl88 hledá tiskovinu :-)
No, aspoň to tak z vonkajšku vyzerá :-)))
Nebo se opět mýlím? :-()

 
Sting
20 příspěvků 24.03.10 00:03
Casino,

většinou jste ve vašich úsudcích tak přesný,že bych se divil,kdybyste tentokrát minul.

 
penda
4752 příspěvků 24.03.10 11:44
Jen drobný nedostatek ...

není uveden název tiskoviny … mám pocit, že myslivecká pečeně byla uvedena určitě v pěkné řádce časopisů a pokud chce tazatelka jen nějakou určitou, specifickou, bude se to těžko hledat, pokud neuvede bližší indicie :)
Na stopro bude v časopise Myslivost, kterou odebírá náš děda, časopis poskytnout nemohu, ale až budu mít cestu k našim, mohu se mrknout, zda tam něco takového je.

 
Manana
1515 příspěvků 24.03.10 17:00
Sting a Casino

Uvedl jsem recepty ze Sandtnerky, což jsem tam výslovně poznamenal, nedošlo mi, že málokdo ví, Sandtnerka se říká „Knize rozpočtů a kuchařských předpisů“ od Marie Janků - Sandtnerové a Františka Janků. Citoval jsem ze sedmdesátého vydání v Art-Servisu Praha, 1990.

Pramenem je tedy tiskovina, kterou Martina výslovně uvedla - kniha.

Casino a Stingu a další: SANDTNERKA je KNIHA!!!

 
Manana
1515 příspěvků 24.03.10 17:12
...ještě doplněk...

http://www.xyz-film.cz/…-k-mani.html

 
casino
4479 příspěvků 24.03.10 17:46
jj, svatá pravda...

…Sandtnerka je kniha:-) Z té mé (1939) bych si dovolil doplnit: "Z pera odborné učitelky vaření a dom. hospodářství Marie Janků - Sandtnerové " Je to má z nejmilejších a nejen proto, že je dědictvím po matce.

 
casino
4479 příspěvků 01.04.10 00:13
Myslivecká pečeně

„Byl jeden mnich, měl plno knih, …:-) však víte :-() Jsem si vzpoměl na přílohu ke knize
K. Hájka "KRÁSY MYSLIVOSTI“ (1953) Ořezaná A4, kresby J. Rathauský, 32 stran, 136 receptů, z toho pouze jeden po myslivecku) Knížečka je poplatná roku vydání: nenajdete tam sice ještě „Stalinovy slzy“ (ví někdo wocogou?:-))) ani nic z klokana, nebo ze pštrosa:-) Samozřejmě je tam jak „na smetaně“ tak „se šípkovou“

Zaujala mě KVÍČALA. Je tam dvakrát. Naposledy (a také poprve:-) jsem pečené kvíčaly jedl (a to datum si čertvíproč pamatuji přesně) deset dní před koncem prázdnin 1968 v Peschiera del Garda. Jídlo? Normálka; takoví přerostlí vrabčáci to byli :-) Ale na to jezero s okolím jsem v následujících letech často vzpomínal… A ta druhá kvíčala? Opisuji doslovně.
KVÍČALY NA JEHLE: Mladé, oškubané, opálené, vykuchané a očištěné kvíčaly se lehce posolí, opepří a propíchnou v půli na jehlu. Jehla je silnější drát, asi 10 cm dlouhý. Pečeme zprudka na omastku asi 10 minut. Přikládáme opečenou slaninu, lupínkové brambory, hlávkový salát nebo rajská jablíčka, zelené lusky.
Zná někdo? Víte nač ten drát? Kvůli teplu-propečení?? Držátko asi ne, že?:-(

Jóóó, málem bych zapomněl…
MysticGirl88, budete-li si přát, rád Vám tu tiskovinu věnuji. No, nebo spíše vyměním za Váš první recept který vložíte na (do?) LABUŽNÍKA :-)))

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz