Smetanové brambory

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 18.03.10 08:45
Smetanové brambory

O víkendu budeme mít návštěvu, na které nám docela záleží. Protože mají rádi ryby, je jasné, že bude treska a losos jenom na přírodno. Jenom ještě řešíme přílohu. Chtěla bych udělal brambory zapečené se smetanou - a protože jsem majitelkou ještě nepoužitých kokotek - tak v nich. Ale pořád nevím jak přesně na to - předvařit brambory? nepředvařit? ochutit jenom solí? pepřem? muškátových oříškem? teplota zapékání?
Poradí mi někdo prosím jeho vyzkoušený recept.
Díky moc. J.

Reakce:
 
zlomax
426 příspěvků 18.03.10 09:32
Ahoj Jiti,

mojemilovaná žena to dělá takto. Předvaří brambory ve slupce jelikož tvrdí, že pak zapékání trvá kratší dobu. Nakrájí na plátky a naskládá do vymaštěného pekáčku. Vezme smetanu a do ní přidá sůl a koření na americké brambory nebo bylinkovou sůl vše je od Avokáda. Naleje to na ty brambory v pekáčku. Strčí to do předem vyhřáté trouby na 200 st. Peče tak dlouho dokud nahoře není zlatavo. Já to dělal včera trochu jinak. Na ty erteple jsem nakrájel na kolečka cibul a hojně zamaskoval nevařnou, nadrobno nakrájenou brokoldou. Do té smetany krom koření vrznul dvě vejce a dal zapéct. Ani jsem neochutnal. Rodinka to sežrala dřív než jsem stihnul vyndat si talíř.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 18.03.10 12:55
Děkuji zlomaxi,

tohle je přesně ono, co jsem potřebovala.
Ještě jednou děkuji za promtní odpověď.
Hezký den. J.

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.03.10 20:39
Janssonovo pokušení - Jiti - něco pro inspiraci

Na Labu je někde recept, zde je moje jednoduchá verze. Připraveno k pečení za 15 minut:

2 velké cibule pokrájené na plátky osmažím dozlatova na másle.
Na V-slicer nakrájím pět velkých syrových brambor na hranolky velikosti zápalky.
Polovinu brambor dám do vymaštěného pekáčku, na to položím osmaženou cibuli, pokladu cca patnácti filátky ančoviček a potom zbytkem brambor. Zaliji 250 ml smetany a peču v 200°C troubě.
Po dvaceti minutách přidám dalších 250 ml smetany a peču dozlatova asi 40 minut.
Servíruji teplé.

 
sveva
751 příspěvků 18.03.10 21:17
děkuji zlomax

recept se mi také hodí. Ale anžto nepoužívám směsi koření, mohla bych mít upřesnění jaké jednodruhové koření je nejvhodnější? Čím to má vonět?
Děkuji předem a zdravím

 
zlomax
426 příspěvků 18.03.10 22:59
Koření.

U nás se začínalo jednoduše. Mořská sůl a bílý pepř. Postupně se přídával čerstvý rozmarýn nedo šalvěj. Protože milujeme nivu, došlo i na tuto pochutinu. Podle mne se meze nekladou a každý přijde na svojí kombinaci. Jinak kořenící směsi používáme při nedostatku čerstvého koření.

 
zlomax
426 příspěvků 19.03.10 06:40
Jsem zapoměl,

co u nás neprošlo. Takové to roští co chutná po maggi a teď si nevzpomenu na název. Jo už to mám-libeček. Fuj to se smetanou nejde.

 
Sylvie
2302 příspěvků 19.03.10 10:15
...

Pečené brambory máme moc rádi a děláme je velmi často. Za tyto verze moc děkuji a za založení diskuze (zlomini - ), moc děkuji!
 Míša

 
Bali
1254 příspěvků 19.03.10 10:31
...

Doporucuji tyto: http://labuznik.com/recipe.php?…

 
zlomax
426 příspěvků 19.03.10 11:48
Milá Míšo,

já toto téma nezaložil. Prapůvodcem je Jiti a já si tu jen přihřívám polívčičku. Jinak nedávno se u nás odzkoušela verze brambor zapečených na pivu. Pro přátele zlatavého moku ano. Naše dcera o nich řekla, že jsou hnusně hořké. Pokud bude zájem podívám se po receptu. Jo už vím kdo to dělal. Bylo to v pořadu „S Italem v“ Patate alla birra - Brambory na pivu
1 kg brambor
60 g slaniny
1 cibule
20 g másla
1 snítka rozmarýnu
2,5 dl piva
sůl, pepř
Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku a slaninu nakrájíme na jemno a osmažíme na másle. Přidáme rozmarýn, plátky brambor, dochutíme solí a pepřem a zalijeme pivem. Přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dusit. Nakonec brambory zapečeme v troubě na 200 °C asi na 5 minut.

 
penda
4752 příspěvků 19.03.10 14:38
Zlomaxi,

pro brambory na pivu jsi nemusel „chodit až do Itálie“, můj nebožtík má na ně recept i zde na labužníku: zde
Dceři vyřizuji, že jsou též „hnusně hořké“, ale balkánský sýr tu hořkost příjemně přehluší, čili jsou poživatelné.

 
zlomax
426 příspěvků 22.03.10 09:04
Milá Vladěnko,

nebudu poušet štěstí s pivníma bramborama, Já mám nejraději ty úplně jednoduché. Nevím proč je moje máma nazvala Koroptvičky. Snad se to dozvím tady. Jedná se o zcela jednoduchou přípravu. Vezmou se brambory a oloupou. Nakrájí se na plátky a naskládají na vymaštěný plech. Na každý plátek brambory se dá plátek česneku. Osolí se to, opepří a strčí do trouby na tak dlouho, dokud nejsou brambory zlaté a ten česnek připečený. Já je miluji.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.03.10 06:49
Milý zlý maxíku!

Koroptvičky střílené motykou je jeden z lidových názvů pro brambory, zemáky, erteple, kopzole, atd…

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz