O víkendu budeme mít návštěvu, na které nám docela záleží.
Protože mají rádi ryby, je jasné, že bude treska a losos jenom na
přírodno. Jenom ještě řešíme přílohu. Chtěla bych udělal brambory
zapečené se smetanou - a protože jsem majitelkou ještě nepoužitých
kokotek - tak v nich. Ale pořád nevím jak přesně na to - předvařit
brambory? nepředvařit? ochutit jenom solí? pepřem? muškátových
oříškem? teplota zapékání?
Poradí mi někdo prosím jeho vyzkoušený recept.
Díky moc. J.
Smetanové brambory
mojemilovaná žena to dělá takto. Předvaří brambory ve slupce jelikož tvrdí, že pak zapékání trvá kratší dobu. Nakrájí na plátky a naskládá do vymaštěného pekáčku. Vezme smetanu a do ní přidá sůl a koření na americké brambory nebo bylinkovou sůl vše je od Avokáda. Naleje to na ty brambory v pekáčku. Strčí to do předem vyhřáté trouby na 200 st. Peče tak dlouho dokud nahoře není zlatavo. Já to dělal včera trochu jinak. Na ty erteple jsem nakrájel na kolečka cibul a hojně zamaskoval nevařnou, nadrobno nakrájenou brokoldou. Do té smetany krom koření vrznul dvě vejce a dal zapéct. Ani jsem neochutnal. Rodinka to sežrala dřív než jsem stihnul vyndat si talíř.
tohle je přesně ono, co jsem potřebovala.
Ještě jednou děkuji za promtní odpověď.
Hezký den. J.
Na Labu je někde recept, zde je moje jednoduchá verze. Připraveno k pečení za 15 minut:
2 velké cibule pokrájené na plátky osmažím dozlatova na másle.
Na V-slicer nakrájím pět velkých syrových brambor na hranolky velikosti
zápalky.
Polovinu brambor dám do vymaštěného pekáčku, na to položím osmaženou
cibuli, pokladu cca patnácti filátky ančoviček a potom zbytkem brambor.
Zaliji 250 ml smetany a peču v 200°C troubě.
Po dvaceti minutách přidám dalších 250 ml smetany a peču dozlatova asi
40 minut.
Servíruji teplé.
recept se mi také hodí. Ale anžto nepoužívám směsi koření, mohla
bych mít upřesnění jaké jednodruhové koření je nejvhodnější? Čím to
má vonět?
Děkuji předem a zdravím
U nás se začínalo jednoduše. Mořská sůl a bílý pepř. Postupně se přídával čerstvý rozmarýn nedo šalvěj. Protože milujeme nivu, došlo i na tuto pochutinu. Podle mne se meze nekladou a každý přijde na svojí kombinaci. Jinak kořenící směsi používáme při nedostatku čerstvého koření.
co u nás neprošlo. Takové to roští co chutná po maggi a teď si nevzpomenu na název. Jo už to mám-libeček. Fuj to se smetanou nejde.
Pečené brambory máme moc rádi a děláme je velmi často. Za tyto verze
moc děkuji a za založení diskuze (zlomini - ), moc děkuji!
Míša
já toto téma nezaložil. Prapůvodcem je Jiti a já si tu jen přihřívám
polívčičku. Jinak nedávno se u nás odzkoušela verze brambor zapečených
na pivu. Pro přátele zlatavého moku ano. Naše dcera o nich řekla, že jsou
hnusně hořké. Pokud bude zájem podívám se po receptu. Jo už vím kdo to
dělal. Bylo to v pořadu „S Italem v“ Patate alla birra - Brambory na
pivu
1 kg brambor
60 g slaniny
1 cibule
20 g másla
1 snítka rozmarýnu
2,5 dl piva
sůl, pepř
Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulku
a slaninu nakrájíme na jemno a osmažíme na másle. Přidáme rozmarýn,
plátky brambor, dochutíme solí a pepřem a zalijeme pivem. Přiklopíme
pokličkou a necháme pár minut dusit. Nakonec brambory zapečeme v troubě na
200 °C asi na 5 minut.
pro brambory na pivu jsi nemusel „chodit až do Itálie“, můj nebožtík
má na ně recept i zde na labužníku: zde
Dceři vyřizuji, že jsou též „hnusně hořké“, ale balkánský sýr tu
hořkost příjemně přehluší, čili jsou poživatelné.
nebudu poušet štěstí s pivníma bramborama, Já mám nejraději ty úplně jednoduché. Nevím proč je moje máma nazvala Koroptvičky. Snad se to dozvím tady. Jedná se o zcela jednoduchou přípravu. Vezmou se brambory a oloupou. Nakrájí se na plátky a naskládají na vymaštěný plech. Na každý plátek brambory se dá plátek česneku. Osolí se to, opepří a strčí do trouby na tak dlouho, dokud nejsou brambory zlaté a ten česnek připečený. Já je miluji.
Koroptvičky střílené motykou je jeden z lidových názvů pro brambory, zemáky, erteple, kopzole, atd…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
