Moravské zelí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Lindaa
114 příspěvků 21.07.08 12:23
Moravské zelí

Hledám recept na moravské zelí z HLAVKOVEHO zelí - lehce nakyslé a trosku zahustené. Ve vyhledávání jsem nasla pouze recepty z kysaného zelí a to nemám. Pokud by me mohl nekdo navést správným smerem jak a kde hledat a nebo mi recept napsat budu moc ráda. Dekuji.

Reakce:
Labužník housenka02
609 příspěvků 21.07.08 17:34
...

Zdědila jsem po babičce tento recept - zelí pokrájíme na tenké nudličky, na oleji zpěníme cibuli a přidáme na ni zelí, dusíme doměkka, podle potřeby podléváme vodou, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Měkké zelí zahustíme syrovým bramborem nastrouhaným na jemnou kaši.

Babička pocházela ze Vsetína a tak je to snad ten pravý recept, moje maminka takto upravovala i kysané zelí, do kterého dala vždy povařit kůži ze slaniny. Já ho takto nedělám, u nás není zahušťované zelí moc v oblibě…

suma
114 příspěvků 21.07.08 19:39
Moravské zelí

Do moravského zelí se přidává i jíška na cibulce. Onu zmíněnou kyselost já dělám tak, že přidám nálev ze sladkokyselých okurek, je to lepší než samotný ocet.

ivik12
13 příspěvků 21.07.08 21:29
...

Recept na hlávkové zelí i s videem je na téhle adrese

http://ekucharka.net/…li-hlavkove/

peg88
1 příspěvek 23.07.08 11:34
Připravuji zelí

stejným způsobem, zahuštuji syrovou bramborou hlávkové i kysané zelí......

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 23.07.08 11:48
...

Přesně, jak to píše Housenka ho dělám já a mám to obkoukané z Bořetic u Břeclavi, kam jsme velmi často jezdili na „Hody, hodečky“. Když se ho dělá víc, tak i 2 brambory nastrouhat na co nejjemněji. Chuť dolaďuji cukrem a citronem, někdy octem. V podstatě ani jiné nedělám- máme ho rádi po moravsku.

Alis
2617 příspěvků 23.07.08 12:13
Závidím každému,

kdo může napsat: „Máme to rádi tak a tak.“ U nás je to tak výjimečné, že marně přemýšlím, které jídlo máme rádi všichni stejné. Příklad mohu uvést právě u tohoto zelí - manžel a starší syn ho milují, jen když je kysané, nedoslazované a nezahuštěné, já ho mám ráda trošku oslazené a zahuštěné strouhaným syrovým bramborem, mladší syn ho zbožňuje hodně sladké… Nakonec mám vždy na sporáku kastrůlky tři. Achich, áchich… co jsem si rozmazlila, to mám :-)

myska2
144 příspěvků 23.07.08 13:08
Lindao,

ze serveru Recepty-vareni jsem ti stahla recept, ktery mi prijde opravdu moravsky:
Mensi hlavku zeli omyjeme a nakrajime na nudlicky, dame do hrnce, pridame kmin a sul, podlijeme sklenici vody, nechame dusit a vodu postupne dolevame.
Mezitim si pripravime jisku. Cibuli oloupeme a nakrajime na kosticky, osmazime ji na :,-(le. Prisypeme mouku a michame, az nam vznikne jiska.
Touto jiskou zahustime zmekle zeli, pridame nastrouhany brambor a nastrouhane jablko. Vse kratce povarime a dochutime podle potreby soli, octem či cukrem.
Nejlepe se moravske zeli hodi k veprove peceni.
Recept od: Sarka Korenkova

di
2451 příspěvků 23.07.08 14:10
...

Myslím, že „moravské“ zelí se od „českého“ liší způsobem zahušťování, tj. cibulovou jíškou - to druhé se zahušťuje moukou; buď samotnou, nebo rozmíchanou ve vodě - a nebo se nezahušťuje vůbec, s tím jsem se už taky setkala. Ale jistá si nejsem, zelí jako přílohu moc často nedělám, nějak nám taková ta klasická česká/moravská a těžká jídla nechutnají.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.08 22:36
Dušené hlávkové zelí (Nová domácí kuchařka r.1981)

Moravské:
zelí nakrouháme na nudličky, povaříme v osolené vodě, s kouskem cibule. Na sádle osmažíme usekanou cibuli, zasypeme ji moukou, připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem ze zelí na hustou omáčku. Vložíme okapané zelí, přidáme rozstrouhaný brambor, kyselé jablko a dochutíme solí, cukrem, octem. Zelí je kašovité, husté se sladkokyselou chutí. Kuchařka naší vesnice připouští místo sádla rozškvařenou slaninu… České:
Nakrouhané zelí podlijeme osolenou vodou a krátce podusíme. osmažíme jemně krájenou cibuli, vložíme okapané zelí, sůl, kmín, trochu cukru a dusíme za občasného mírného podlévání vodou ze zelí. Když je zelí měkké a voda vydušená, zaprášíme moukou, necháme osmahnout , pak podlijeme a dochutíme.

O vybíravosti v jídle bych mohla vyprávět… Největší perlou je snad reakce mých tehdy školkou povinných dětí na odjezd tatínka na služební cestu: „Hurá, bude rajská polívka!“

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz