ako sa plnia šúľance

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník gabika
117 příspěvků 14.07.08 20:32
ako sa plnia šúľance

neviem ako sa to volá česky, ale sú to válčeky zo zemiakového cesta, ktoré sa po uvarení polejú rozpusteným maslom a sypú buď mletým makom alebo sladkou opraženou strúhankou (kto čo rád).......no ja som ich jedla aj naplnené makom a nejde mi do hlavy ako sa tam ten mak dá vplniť.....
Neviete niekto poradiť????


Reklama


Reklama

Reakce:
 
anickav
2904 příspěvků 15.07.08 08:28
Gabika,

origoš šúľance sú asi ako malíček - také asi neboli plnené makom, že?
 A.

 
jolana
5064 příspěvků 15.07.08 10:27
Gabika,

sulance su tenke ako prst ako spominala Anicka…varia sa aj s tvarohom alebo kapustou(aj kyslou), makom…
Plnene sulance si viem predstavit len tak ze valcek vyvalame trochu silnejsi, ktory rozmackame prstami na plocho-do takeho valovceka do ktoreho davame plnku. Plnka by musela ale byt na 1,5 az 2 cm, aspon 1 cm vynechat atd. , potom cesta spojit, znova posulat, narezat zrovna na tych neplnenych miestach a varit…
Gabika, vychodniarske Gombouce/Gombol­ce/plnene gule zo zemiakove su to iste a plnit mozes cim chces…

 
Labužník gabika
117 příspěvků 15.07.08 11:31
...

jolana, ja gombolce veľmi dobre poznám a odporúčam ti ich raz naplniť rumovými pralinkami - až potom uvidíš „nebo na zemi“ .
Ja ich popri slivkových naplním zopár a potom hráme doma súťaž - kto ich nájde viac …tie šúľance ktoré spomínam boli samozrejme hrubšie, asi ako palec (nie však také dlhé) a nakoľko u nás je mak veľmi obľúbený, tohoto sme sa nevedeli dojesť. Inak dá sa to kúpiť ako polotovar v Metre......­.....ale ja chcem urobiť vlastnéééééééééééé

 
jolana
5064 příspěvků 15.07.08 11:46
Gabika..

tak ich robia urcite ako som pisala, alebo ze sa narobia male sulance-urobi sa prstami "valovcek'-naplnia sa - spoja a zosulaju zlahka…inac to ani nemoze byt podla mna…bozinku, ked sem kukne synator a uvidi ze sa bavime o sulancoch a gombovcach tak budem cely tyzden sulat, plnit a navyse bude chciet ako zlaty klinec programu pirohy a ako dezert halusky…

 
Labužník gabika
117 příspěvků 15.07.08 13:25
Jolka...

tak na také menu sa necháme radi pozvať , môj starký by v tom spal…našťastie synátorovia sú ešte mrňaví aby si už vyžadovali to,či ono, ale asi aj to príde

 
Jenofefa
1315 příspěvků 15.07.08 14:18
Šúľance,

po česku šišky, jsem v životě neviděla plněné a ani bych je plnit nechtěla. Ale napadlo mne, že - když to dělají průmyslově pro Makro - šlo využít princip „jak se dostane švestka do knedlíku“: z makové nádivky nastříkat cukrářskou stříkačkou na alobal nebo folii krátké kousky (dejme tomu 3 cm), nechat je v mrazničce zmrznout a pak je po částech odebírat a bramborovým těstem obalovat. Vzhledem k tomu, že k obědu byly meruňkové knedlíky, tak jsem tím asi poznamenaná a fantazíruji , omluvte mne.

 
borievka
54 příspěvků 15.07.08 19:00
...

Gabika,asi viem o čom je reč,také šúľance plnené makom,hrubé asi ako prst a dlhé asi 3 cm varia u nás v závodnej kuchyni.Pýtala som sa ako ich robia a že vraj je to polotovar.Tiež si neviem predstaviť ako by som ich doma pripravovala.

 
oldsoft
682 příspěvků 15.07.08 23:02
Šišky s mákem v Litomyšli

Shodou okolností jsem byl nedávno v Litomyšli v restauraci Bludička a tam jsem si dával šišky s mákem.

Na řezu jsem také zjistil, že jsou plněné:

A taky jsem se dověděl, že to je polotovar, takže k technologii výroby nic nemohu napsat. Ale aspoň to vidí ti, kteří to nikdy neviděli.

 
ildig
51 příspěvků 16.07.08 07:16
Ešte že moja rodina toleruje

veľkošúľance. keď ich naplním, tak riadne priberú a zmenia aj meno na gomboce. Ale je im to úplne jedno, len keď sú dobré a majú toho plnú misu Raz som sa pokúsila o výstavné, ale keď som chcela tenké cesto, tak som musela viac podsypávať múkou a potom sa nedali zlepiť…a skonšilo to v koši.

 
jolana
5064 příspěvků 16.07.08 14:55
skusila som..

ich plnit. Nasulala z cesta valceky, pomocou prstov urobila valovceky, nakrajala ich na asi 3 cm dlhe , do sacku s odstrihnutym rozkom podla Jenofefy-ktorej plati Dik! za napad, dala plnku, poplnila, zalepila , zlahka zasulala, uvarila..super boli.. …nerobila som ich vela , len tak na pokus a lutujem.. boli dobrucke ..tak sulajte dievcata, ktorej sa chce-islo to raz dva.. …no ono boli ako dezert a nie ako obed

 
anickav
2904 příspěvků 16.07.08 16:19
Jolanka mila,

nas je doma stale pri stole ako hadov…esteze sem na lab. nechodia! Uz som ich rozmaznala dost! Stale varim ako pre 10 ludi, tak este aby som sulance plnila…Robim iba tensich „hadov“ a tie pokrajam a varim…
Caute kocky!
 A.

 
Labužník gabika
117 příspěvků 16.07.08 16:56
Jolka

ty si žena činu . Fakt nás nepozveš? Žartujem, snáď to najbližšie vyskúšam.
Hoc ja zatiaľ takéto mňamózy varím len pre dvoch (ja a starký) o pár mesiacov to bude už pre ďalších dvoch, ktorý sa už teraz javia ako statní jedáci - tak sa budem asi k vám a hlavne k AničkeV chodiť učiť variť a hlavne vymýšľať vo veľkom


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz