Míchání těsta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
penda
4752 příspěvků 05.03.07 00:45
Míchání těsta

Těsto byste měli vždycky míchat jen jedním směrem. Při změnách směru míchání těsto pozdě a obtížně kyne.

Reakce:
jau
457 příspěvků 05.03.07 13:36
Vladko,

to mi moc logicky nezní…Proč by to mělo těstu vadit. Ostatně v robotu jdou metly taky proti sobě, takže těsto se mele jednou tam a podruhé obráceně a kyne, pokud vím, normálně. Nebo mi něco uniklo?

penda
4752 příspěvků 05.03.07 17:32
Jau,

nevím, jednak jsem to vyčetla v chytré knížce a jednak mi to kdysi říkávala i moje babička, a to i u třeného těsta, tam zas tvrdila, že jak se vymění směry, těsto se srazí …

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.03.07 19:28
Vladko...

souhlasím s Tebou, také se snažím držet jeden směr a všechna kynutá či třená těsta mám výborná. Jen u omáček mně to dělá problém…tam bych to vrtěla všemi směry, však také někdy, když se zapomenu…tak mám pucky…vždy po směru hodinových ručiček a nikdy jinak…

jau
457 příspěvků 05.03.07 19:44
...

No, nevím, já to vrtím jak mne to napadne a troufám si tvrdit, že mám těsta taky výborná. Tohle čarování mě překvapuje zvlášť u absolventky chemické fakulty, Vladko Nic ve zlém, doufám…

penda
4752 příspěvků 05.03.07 23:12
hahahaha ...

jau, teď se tu chechtám, já jen napsala, co říkala moje babička a co jsem vyčetla - a ještě jsem to vyčetla jen kvůli tomu, že si hraju s bochánkovými tipy a triky, tak aby ty rady kolem kynutého těsta byly se vším všudy … stará škola je stará škola, naše babičky pekly a vařily jinak než my, ale přiznejme si, prostě tak, jako vařila babička, neuvařil a neupekl nikdo … ;o)) … a nejsem chemický absolvent, o chemii už vím hodně málo, a přitom jsem byla jak premiantka odborné chemie (za nás tzv. ZVOP) na gymplu, tak i premiantka 4 semestrů dálkového studia v Pardubicích … ale dala jsem přednost pokakaným prdelkám svých dětí a studium odsunula na nenávratno … ;o))

DanaJ
1136 příspěvků 06.03.07 12:14
Tý jo.

Mno, tak abych vás vyvedla holky z omylu, tak kynuté těsto se vůbec přeci nemíchá jedním směrem a ani různými směry, ale jakoby se mačká a přehazuje a v tom se žádný směr najít nedá. Je to určitě specifický pohyb jen pro kynuté těsto - jakoby přeložím a promáčknu a pořád dokola, až se to všechno hezky spojí v úhlednou kuličku a provzdušní. ..mno a to už mám vytahaný ruce jak opice a kuličku položím úhlednou stranou nahoru do nějaké mísy ke kynutí a jdu odpočívat.

penda
4752 příspěvků 06.03.07 19:16
ano,

ale tou vařečkou točíš jedním směrem - do tě doby, než těsto vyhodíš na vál a dohňácáš ho rukama - tím mám jako na mysli, že pohyb ruky, která drží vařečku, jde ve směru hodinových ručiček, u leváků většinou naopak, a v tom moje babička viděla ten fígl … a nakonec pro mě a za mě, hňácejte si těsto tak, jak jste zvyklé a jak Vám vyhovuje, já Vám do toho nemíním kecat, já pouze a toliko našla „moudrost“ v knize, tak jsem jí zveřejnila, protože jsem věděla, že mi to říkávala i babička, příště Vám nic neřeknu, abyste věděli … hahahahaa ;o)))

Labužník housenka02
609 příspěvků 06.03.07 21:28
Vladko...

… a kecám a kecám… vždyť ty to stejně nevydržíš…

Já raději těsto svěřím domácí pekárně, tam si to ty metličky zahňoucají podle svého a těsto je z ní pak jedna báseň…

DanaJ
1136 příspěvků 07.03.07 08:50
Vladko,

tak já to hňácám rukama rovnou a to bys koukala, jak s nima šermuju a pokaždý úplně jináč podle hustoty a těsto se vždycky povede. ..mno určitě už lepší bejt nemůže..
Ale určitě v tom nějaký opakující se systém bude.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 07.03.07 11:07
...

Já si teda myslím, že směr hňácání, obzvlášť u kynutého těsta, nemá vliv na jeho kvalitu. Jednak to dělám asi čtyřicet let různými směry ručně a je dobré.
A další moje zkušenost s kynutým těstem je taková, že když zapnete hnětač, který to kvedlá všelijak a zapomenete ho včas vypnout, je těsto tím lepší, čím se déle zpracovává.
Ale pozor! Platí jen pro kynutá těsta!
Tuto zkušenost mám potvrzenou i písemně z nějakého článku o učních, kteří nevypnuli hnětač s kynutým těstem.
Jiná těsta tak nefungují, křehké se potrhá, piškotové nenaskočí a.t.d.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz