Těsto byste měli vždycky míchat jen jedním směrem. Při změnách směru míchání těsto pozdě a obtížně kyne.
Míchání těsta
to mi moc logicky nezní…Proč by to mělo těstu vadit. Ostatně v robotu jdou metly taky proti sobě, takže těsto se mele jednou tam a podruhé obráceně a kyne, pokud vím, normálně. Nebo mi něco uniklo?
nevím, jednak jsem to vyčetla v chytré knížce a jednak mi to kdysi říkávala i moje babička, a to i u třeného těsta, tam zas tvrdila, že jak se vymění směry, těsto se srazí …
souhlasím s Tebou, také se snažím držet jeden směr a všechna kynutá či třená těsta mám výborná. Jen u omáček mně to dělá problém…tam bych to vrtěla všemi směry, však také někdy, když se zapomenu…tak mám pucky…vždy po směru hodinových ručiček a nikdy jinak…
No, nevím, já to vrtím jak mne to napadne a troufám si tvrdit, že mám těsta taky výborná. Tohle čarování mě překvapuje zvlášť u absolventky chemické fakulty, Vladko Nic ve zlém, doufám…
jau, teď se tu chechtám, já jen napsala, co říkala moje babička a co jsem vyčetla - a ještě jsem to vyčetla jen kvůli tomu, že si hraju s bochánkovými tipy a triky, tak aby ty rady kolem kynutého těsta byly se vším všudy … stará škola je stará škola, naše babičky pekly a vařily jinak než my, ale přiznejme si, prostě tak, jako vařila babička, neuvařil a neupekl nikdo … ;o)) … a nejsem chemický absolvent, o chemii už vím hodně málo, a přitom jsem byla jak premiantka odborné chemie (za nás tzv. ZVOP) na gymplu, tak i premiantka 4 semestrů dálkového studia v Pardubicích … ale dala jsem přednost pokakaným prdelkám svých dětí a studium odsunula na nenávratno … ;o))
Mno, tak abych vás vyvedla holky z omylu, tak kynuté těsto se vůbec přeci nemíchá jedním směrem a ani různými směry, ale jakoby se mačká a přehazuje a v tom se žádný směr najít nedá. Je to určitě specifický pohyb jen pro kynuté těsto - jakoby přeložím a promáčknu a pořád dokola, až se to všechno hezky spojí v úhlednou kuličku a provzdušní. ..mno a to už mám vytahaný ruce jak opice a kuličku položím úhlednou stranou nahoru do nějaké mísy ke kynutí a jdu odpočívat.
ale tou vařečkou točíš jedním směrem - do tě doby, než těsto vyhodíš na vál a dohňácáš ho rukama - tím mám jako na mysli, že pohyb ruky, která drží vařečku, jde ve směru hodinových ručiček, u leváků většinou naopak, a v tom moje babička viděla ten fígl … a nakonec pro mě a za mě, hňácejte si těsto tak, jak jste zvyklé a jak Vám vyhovuje, já Vám do toho nemíním kecat, já pouze a toliko našla „moudrost“ v knize, tak jsem jí zveřejnila, protože jsem věděla, že mi to říkávala i babička, příště Vám nic neřeknu, abyste věděli … hahahahaa ;o)))
… a kecám a kecám… vždyť ty to stejně nevydržíš…
Já raději těsto svěřím domácí pekárně, tam si to ty metličky zahňoucají podle svého a těsto je z ní pak jedna báseň…
tak já to hňácám rukama rovnou a to bys koukala, jak s nima šermuju a
pokaždý úplně jináč podle hustoty a těsto se vždycky povede. ..mno
určitě už lepší bejt nemůže..
Ale určitě v tom nějaký opakující se systém bude.
Já si teda myslím, že směr hňácání, obzvlášť u kynutého těsta,
nemá vliv na jeho kvalitu. Jednak to dělám asi čtyřicet let různými
směry ručně a je dobré.
A další moje zkušenost s kynutým těstem je taková, že když zapnete
hnětač, který to kvedlá všelijak a zapomenete ho včas vypnout, je těsto
tím lepší, čím se déle zpracovává.
Ale pozor! Platí jen pro kynutá těsta!
Tuto zkušenost mám potvrzenou i písemně z nějakého článku o učních,
kteří nevypnuli hnětač s kynutým těstem.
Jiná těsta tak nefungují, křehké se potrhá, piškotové
nenaskočí a.t.d.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz