Dobrý den přeji.
Chtěl bych se zeptat jestli tady někdo nevíte recept na starý myslím, že
arménský zákusek Marlenka??
Marlenka
Asi nepotěším, ale zatím jsem našel jenom toto , ale třeba recept na požádání poskytnou.
zadej si ve vyhledávači Medovník a uvidíš. Je jich tady víc než dost! A některé i s bohatou diskuzí.
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje
ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad
z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.
Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.
Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).
Vali, to Salko se opravdu vaří 3 hodiny úplně ponořené? Vždyť je to
konzerva - nebouchne to, případně nevymaluje kuchyň při otvírání?
Krásné Vánoce všem Labužníkům přeje Martini Dry
nemusíš mít vůbec starost, nic se nestane. Taky jsem se bála, když jsem vyráběla domácí baileys, ale žádná katastrofa se neudála. Jen obsah trochu zkaramelizuje a to je účel…
nic se nestane, musí se dodržet, aby to bylo úplně ponořené a vařit na
-MÍRNÉM PLAMENI.
Do jiných receptů se to vaří 2 hodiny, tady, zřejmě, aby to bylo více
karamelové 3 hodiny. Otvírá se po - VYCHLADNUTÍ !!
Podle receptu od Vali jsem upekla na Vánoce medovník a moc jsme si pochutnali - jen jsem podcenila nutnost uležení, nejlepší byl až třetí, čtvrtý den, ale to už zase skoro nebyl. Ještě jsem jednotlivé placky trochu pokropila směsí čaje a rumu, abych proležení urychlila, a celý dort zabalila do folie a zatížila hrncem naplněným vodou. Vali, asi by si zasloužil dát mezi ostatní předpisy na medovník - nevím ale, jak se od těch ostatních liší.
Ten krém co se tam dává používám s úspěchem na promazání piškotového dortu nebo rolády. Je moc dobrý.
Ten krém co se tam dává používám s úspěchem na promazání piškotového dortu nebo rolády. Je moc dobrý.