Marlenka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
hobla
1 příspěvek 21.12.04 14:35
Marlenka

Dobrý den přeji.
Chtěl bych se zeptat jestli tady někdo nevíte recept na starý myslím, že arménský zákusek Marlenka??

Reakce:
 
vencal
213 příspěvků 21.12.04 14:56
Marlenka

Asi nepotěším, ale zatím jsem našel jenom toto , ale třeba recept na požádání poskytnou.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.12.04 15:24
...

zadej si ve vyhledávači Medovník a uvidíš. Je jich tady víc než dost! A některé i s bohatou diskuzí.

 
Vali
1326 příspěvků 21.12.04 22:16
Marlenka - recept:

Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.

Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.

Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).

 
Martini.Dry
22 příspěvků 23.12.04 08:26
dotaz na Vali

Vali, to Salko se opravdu vaří 3 hodiny úplně ponořené? Vždyť je to konzerva - nebouchne to, případně nevymaluje kuchyň při otvírání?
Krásné Vánoce všem Labužníkům přeje Martini Dry

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 23.12.04 09:08
martini dry,

nemusíš mít vůbec starost, nic se nestane. Taky jsem se bála, když jsem vyráběla domácí baileys, ale žádná katastrofa se neudála. Jen obsah trochu zkaramelizuje a to je účel…

 
Vali
1326 příspěvků 23.12.04 11:22
Martini dry

nic se nestane, musí se dodržet, aby to bylo úplně ponořené a vařit na -MÍRNÉM PLAMENI.
Do jiných receptů se to vaří 2 hodiny, tady, zřejmě, aby to bylo více karamelové 3 hodiny. Otvírá se po - VYCHLADNUTÍ !!

 
Jenofefa
1315 příspěvků 19.01.05 13:53
Upekla jsem medovníček Marlenka

Podle receptu od Vali jsem upekla na Vánoce medovník a moc jsme si pochutnali - jen jsem podcenila nutnost uležení, nejlepší byl až třetí, čtvrtý den, ale to už zase skoro nebyl. Ještě jsem jednotlivé placky trochu pokropila směsí čaje a rumu, abych proležení urychlila, a celý dort zabalila do folie a zatížila hrncem naplněným vodou. Vali, asi by si zasloužil dát mezi ostatní předpisy na medovník - nevím ale, jak se od těch ostatních liší.

 
lvice
148 příspěvků 19.01.05 16:06
Marlenka

Ten krém co se tam dává používám s úspěchem na promazání piškotového dortu nebo rolády. Je moc dobrý.

 
lvice
148 příspěvků 19.01.05 16:06
Marlenka

Ten krém co se tam dává používám s úspěchem na promazání piškotového dortu nebo rolády. Je moc dobrý.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz