Labužničení

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bali
1254 příspěvků 11.12.06 11:25
Labužničení

zajímalo by mne, jak labužníci labuzničí o svátcích. Určitě všichni nejíme JEN kapra a salát (už se na něj moc těším), ale mnoho z nás si určitě přilepšuje něčím méně obvyklým. Nechte nás ostatní taky namlsat a popište co papáte vy


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Bali
1254 příspěvků 12.12.06 03:08
Papajo,

tak zacni ty.

 
glama  12.12.06 03:27
Papaje nezačala...

zkusím tedy já…
K večeři vždy a jedině knejůžasnější jogurtové řízky. Salát dělá manžel. Brambory, a zeleninu drobně nakrájí, kyselé okurky, vejce. Bez salámu, nekyselí! dochutí solí a pepřem a na závěr přelije a zamíchá 1 šlehačkou. Salát je pak krásně hladký a není překyselený.
Druhý den u babči máme pečenou kachnu a hlavně její naprosto úžasný kaldoun - polévku z kachních a drůbežích drobu, s knedlíčky, drobně nakrájenou zeleninkou, zahuštěno jíškou. Tuhle polévku fakt miluju a strašně se na ní těším a šťastná si ji vezu ještě dom.
S cderami je to jednoduché - vegani dostanou remoskové pečené brambory a k tomu upravené tofu. A hromadu zeleniny.
A večery trávíme s přáteli a každý udělá něco malého (ale hodně) na zub.
A tak sedíme, povídáme, mlsáme, hrajeme a zpíváme.
krásné Vánoce všem!

 
Bali
1254 příspěvků 12.12.06 03:37
Kaldoun,

to dela perfektne moje kamoska. Je to fakt moc dobre.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 12.12.06 03:43
Glamo

i já do salátu dávám šlehačku a je to božské. Ten salát je takový jemnější.

 
iva  12.12.06 11:28
Tak se tedy přidám,

na Štědrý večer se u nás jí Kapr po židovsku, tchýně a syn kvůli kostem budou mít sumečka žraločího , a všichni s bramborovou kaší. Na Hod boží jedeme k mým rodičům a máme k obědu ty nejúžasnější karbanátky s bramborovým salátem. Tam si také dopřejeme vosí hnízda, plněné ořechy a kokosové hříbky, které nedělám. Pak odfuníme domů a máme dietku do Štěpána, kdy odpoledne slavíme narozeniny švagřiny maminky, a tam se dorazíme dobrotami všeho druhu. A už se těšíme do práce, že nám do Silvestra vytráví. Na poslední večer roku dělám šunkové závitky s vaječnou pěnou, jednohubky s křenovým tvarohem, třenou Nivou a řecké sýrové trojhránky. Na Nový rok večer jdeme přát tchýni k narozeninám, dojídáme zbytky a litujeme, že jdeme 2.1. do práce…

 
jolana
5064 příspěvků 12.12.06 13:00
Ked uz...

…o salate tak okrem slahacky, davame aj nakrajane jablcka a tie daju uzasnu chut …

 
Papaja  13.12.06 03:12
Bali...

… jsem na drátě až teď
Tebe namlsaly moje jídelní lístky? :-) Neboj, už je hotov další! S přítelem si vymýšlíme různé dobrotky a obměňujeme, někdy to ani není nic od ryby, protože je v podstatě jíme dost často.
Moji rodiče jsou dost konzervativní, takže u nich „to jistí“ o Štědrý večer tátův výborný bramborový salát (brambory, cibule, vejce natvrdo, salám, mrkev-hrášek-kukuřice, kyselé okurky, 1/2 salátová majonéza + 1/2 bílý jogurt Hollandia, dochutit lžící hořčice a lákem z kyselých okurek, pepř, podravka). Salát je ve velkém a moc dobrý, díky Vac-Sy i vydrží, jinak s tou cibulí není tak trvanlivý.
K tomu bývá smažený kapr (ale toho já snad jako jedinou rybu a navíc na tento způsob nejím), tak i kuřecí řízečky. Na další den většinou pro všechny svíčkovou.
Na cukroví moc nejsem, tak si chodím s malým talířkem na čerstý vychlazený salát a k tomu čerstvou vychlazenou plzničku
Na Silvestra: U rodičů tradičně ovar s křenem a hořčicí a opečené vinné klobásy.
U nás (pokud jsme doma) švestky ve slanině, toustíky s kaviárem, tatarák a tak různě

 
Papaja  13.12.06 03:22
...se mi to nenapsalo celé

…letos budeme na Silvestra na horách, takže to necháme na tamním kuchaři…

A svíčkovou budu nakládat už 22.12 - to je moje záležitost a chlouba!

 
glama  13.12.06 12:05
A zapoměla jsem...

A zapoměla jsem…


že Silvestra slavíme 30. to se tradične chodí k Davídkovům, protože Blanka M. z Velvar je senzašní kuchařka a její muž David je naprosto excelentníí kuchař zvěřinář a rybař. Ze zvěřina a reyb vaří na všech oslavách, dočesných, dolovných apod v širokém okolí.
Zvláště to oceňuji já, jelikož ryby ani kančí nejím. A oni mi, bestie, vždy vykládají, jak kvůli mně stáli frontu na telecí a bestiálně mi podstrčí zvěřinu. Srnce a laň ocením, divočáky bezpečně a s odporem poznám. A kolem je tolika a tolik jiných dobrot, že se srdce směje. Třeba chlebíčky s candáty, různé druhy rybích salátů, tousty ze zvěřinových jater, srncí na smetaně a.....a.....A ža­ludek pláče a váha úpí…
Blanka skvěle peče a letos mi výhrůžně varovala, že jsem ji pěkně nas…, jelikož budu ,
mít 11 druhů cukroví a ona plánovala letos jen 10, a že tedy, kvůli mně musí nejméně dvoje přidělat… Naivka. Budu mít 12!
A tak oslavíme Davídkův svátek, Blanky svátek, kolaudací jejich přestavby, nová kamna (mimochodem, naprosto úžasná krbpvá kamna!!!!) a vůbec všechno, co nás napadne. A to bude náš Silvestr, a takových máme 50 do roka.
A 31. si budemě dělat v klidu pěknou pohodu, jelikož na Silvestra se umí slavit každý blbec…
No, tak takhle to bude u nás

 
Bali
1254 příspěvků 14.12.06 09:34
Papajo,

tak jsem koukla do denicku a FAKT mnam!!

 
Bali
1254 příspěvků 30.12.06 10:24
a co vy ostatni???

zadne specialitky nepapate???

 
manek  30.12.06 11:02
Bali,

naprostý stereotyp. Jediné vytržení z reality byla lanýžová lahůdka od Flo. Sakra, udělal jsem toho jenom půl kila a přibral tři…

 
heja
312 příspěvků 30.12.06 13:45
Manku,

jsem ráda, že nejsem sama, kdo zcela propadl čokoládovým lanýžům Florentýnky. Já je dělala třikrát v tmavé verzi a jednou ve světlé.

 
penda
4752 příspěvků 01.01.07 06:38
U Habanů ;o)

Štědrý večer klasika, Silvestr obohacený o arménské sladkosti díky „nastávajícímu“ mé skorodcery - mám slíbené i recepty, tak až budou, ráda se o ně podělím … a novoroční oběd byl laskominou ze všech největší. Začal chvíli po deváté a vyvrcholil při novoročním projevu pana prezidenta. A o tom, že probíhal v posteli a intimně ve dvou, se nemusím určitě vůbec zmiňovat. Jojo, jak na Nový rok, tak po celý rok … čeká mě „bájo“ 365 dní ;o))

 
Bali
1254 příspěvků 01.01.07 07:10
...

a co se papalo???

 
kamilio
548 příspěvků 01.01.07 16:10
...představte si co jsem měl k obědu...

Nový rok: vepřo-brabor.knedlo-zelo. Silvestr: zapečené kotlety se sýrem a sněhem, brambor.kaše. Štědrý den: oběd - čočka s volským okem, chléb; večeře - gril.losos, brambor.salát. Labužnicky zajímavý je brambor.salát. Suroviny tradiční, ale nakrájená cibule se blanšíruje, scedí, ve stejné vodě se povaří kořenová zelenina, scedí a na závěr do stejné vody se namočí horké, oloupané vařené brambory a nechají se za občasného promíchání v tomto nálevu zchladnout. Žádný ocet, majonéza jogurtová, dokyselení jen okurkovou vodou.

 
Bali
1254 příspěvků 02.01.07 02:24
kamilio

kotlety zapecene snehem??? No, u nas zadny snih nebyl, neni a asi ani nebude.

 
buraci
1136 příspěvků 02.01.07 06:00
Skoro tradicne

Bali, u nas na Stedry den k snidani vanocka (domaci), k obedu kuba se salatem s kysaneho zeli, k veceri predkrm z lososa a nebo prazske sunky, pastika , smazeny kapr a kureci rizky s bramborovym salatem. Na Silvestra marinovana grilovana zelenina, hummus, cibulacka (nase oblibena od babi), stredomorska kolinka od toasta, kamaradka prinesla nalozene hermeliny a utopence a taky cerstve upecene povidlove buchty (to bylo k novorocni snidani. Nase labuzniceni pak spocivalo predevsim ve vyjimecnych syrech a vinech.

 
kamilio
548 příspěvků 02.01.07 15:19
Bali

ten sníh je slaný bílkový, leží na strouhaném sýru, který leží na kotletách. Jinak u nás na Moravě se nám o sněhu venkovním sněhovém jenom zdá.

 
karminek
757 příspěvků 02.01.07 15:53
kamilio

ne jenom u vás na moravě

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.02.07 02:27
Manek, Heja

Ako tak patram po tych cokoladovych lanyzok od Flo, nie a nie ich najst. Mohli by ste mi preposlat receptik. Ja som totiz uplne zavisla od cokoladky, takze som neodolala, ked tvrdite, ze su super :)
Dakujeeem.

 
babi
6360 příspěvků 15.02.07 06:02
gabu,

můžeš se podívat na Labu, kde najdeš nějaké recepty na Lanýže z čokolády.

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.02.07 06:37
babi

dakujem za link, ja som lanyze nasla aj predtym, ale hladala som konkretne od Florentynky, pretoze su dvakrat spomenute v diskusii a chvalene :)) Takze som ich chcela skusit :)) No nevadi, skusim nejake ine, vsetky vyzeraju super.

 
babi
6360 příspěvků 15.02.07 07:07
gabu,

zde je máš přímo z Bistro Florentyna a jak vidíš, ty z Labu jsou dosti podobné …

Čokoládové lanýže
(zhruba 50 kousků)
70g smetany ke šlehání
100g másla
60g cukru (může být i méně)
200g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru dle vlastní volby
kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.02.07 07:29
babi

Velmi pekne Ti dakujem za pomoc, si zlata.

 
babi
6360 příspěvků 15.02.07 07:59
gabu,

vždyť není zač rádo se stalo…


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz