Mám další prosbu ke znalcům řecké kuchyně: mezi předkrmy (mezé) jsem v Řecku jedla i malé různě pálivé papričky plněné sýrem (fetou?) a marinované v olivovém oleji. Nevíte, jak na to? Děkuji.
Marinované papriky plněné sýrem
V principu sis odpověděla ..... malé očištěné papričky se naplní slaným sýrem a nakládají asi jako náš hermelín … olej, cibulka, pepř, bazalka a nechají se tak týden uležet. Při nakládání je potřeba je hodně szlačovat, aby mezi nimi nebyl vzduch
Nebyly ty paričky opečené a teprve potom naložené v oliv. oleji jako zde
?
Můžou se jíst teplé, studené, ale lze je i ponořit do oleje a konzumovat
později.
Krkolomný překlad :
18-20 kozích rohů
1 1/3/libry z feta sýr / to bude něco přes půl kila???/
3 lžíce olivového oleje
4 vrchovaté polévkové lžíce jemně nakrájené petržele
2 malé pálivé papriky
1/2/lžička soli
1/2/lžička pepře
chléb
PŘÍPRAVA:
Předehřát troubu na 390F (200C).
Uříznout vršek paprik a vybrat semena, dávat pozor aby se parika neroztrhla.
V míse, umíchat feta sýr do hladka. Přidat olej, petržel, pálivé
papriky, sůl, a pepř a mísit dokud se vše nespojí.
Malou lžičkou naplnit sýr. hmotou pariky .
Stisknout malý kus chleba /asi střítku nebo vnitřek rohlíku/ do papriky,aby
sýrová náplň při pečení nevytekla. Papriky položíme na lehce
naolejovanou pánev a opékáme asi 20 minut nebo do okamžiku než papriky
změknou v 390F (200C) předehřáté troubě.
Alternativní: Tyto papriky s feta sýrem můžeme také grilovat.
Mně osobně by se tam líbil ještě česnek
Můj problém je právě v tom, že nevím, zda je péci (opéci, grilovat), a to zda vůbec, a když, tak před plněním sýrem nebo je opékat až s tím sýrem. Našla jsem předpis, že se zalijí olejem, dají péci do trouby, pak se nechají vystydnout a plní sýrem. Teplé dělám tak, že je naplním, dám na olej grilovat a navrch dám nakonec česnek. Ty, co jsem jedla, mi ale pečené nepřipadaly, ale nezdály se mi ani křupavé jako kdyby byly syrové. Budu asi zkoušet různé varianty. Děkuji za ten překlad z angličtiny (angličtina není mojí silnou stránkou, oplatím ráda překladem z němčiny nebo francouzštiny).
Jenofefo, videla jsem v Hypernove, maji je balene tam, kde maji chlazene lahudky a knedliky apod.
prodává je prodejna Olympia Gastro i Delvita (řecký koutek) na Budějovickém nám., ale já bych je ráda uměla udělat sama. Ale děkuji za upozornění.
tenhle mexický recept jsem na tvých stránkách viděla, ale ty řecké jsou trochu jiné. A já potřebuji ty papričky řecké národnosti…
a jsem za ně Americe vděčná, ale už emigrovaly do celého světa a domestikovaly se. A já potřebuji udělat papriky na „řecký večírek“. Ty tvoje mexické se mi moc líbily a určitě si je někdy udělám doma - třeba budu někdy potřebovat něco pro „mexický večírek“.
oba dva předpisy vypadají velmi dobře, asi si to nejdřív zkusím „nanečisto“ doma a potom se rozhodnu. To bude velmi příjemné zkoušení
mám ještě jeden recept, ve kterém se papričky dusí v oleji a potom se plní, zalijí a marinují tím olejem, ve kterém se dusily. Momentálně však musím běžet k vaření. U toho receptu s fetou, jsem připsala jeho náhrady. Mám přidat ten třetí recept, anebo čím víc možností, tím hůž se vybírá?
Pěkný večer!
Je sice pravda, že čím víc možností, tím těžší výběr, ale takový recept jsem už také někde našla a nevypadal špatně. My milujeme Řecko, papriky, sýr i olivový olej, takže to určitě nepřijde nazmar. Až budeš mít čas, nechci tě moc obtěžovat.
omlouvám se, že jsem dopsala až dnes, ale včera to jaksi nevyšlo. Přidala jsem navíc ještě jeden recept i s obrázkem z webu, ale ten není marinovaný.
Doufám, že při zkoušce všech si alespoň jeden vyberete. K tomu Vám přeji dobrou chuť. Také bych ráda znala názor marianne…
Příjemný večer!
hned v pondělí jdu nakupovat a budu zkoušet - pak podám zprávu. Určitě bude dobré všechno, jenom každé trochu jinak.
Sorry about writing in English but my czech is very bad. I am greek and we often cook this dish.
It is very easy to make. You cut the tops off some red peppers, and fill them with feta cheese and. We add some oil and put it in the oven until the peppers go soft
After that we let them down and pour some extra virgin oliive oil over
them before serve them
Very easy, very tasty. You ony need good olive oil and good feta cheese
Moje znalost angličtiny stačí na to, abych rozuměla, ale psát si netroufnu. Papričky jsem již udělala podle několika verzí, jedna byla i ta zde popsaná. Moc nám i všem ostatním chutnaly, až budu mít čas, napíši, jak jsem experimentovala. Ještě jich je mísa v lednici, jak je dojíme, budu tvorbu paprik opakovat.
na Tvůj dotaz se zde objevilo hodně receptů na sýrem plněné papričky,
možná máš ale na mysli tyto (moje nejmilejší) marinované papričky:
připravují se ze sterilovaných pálivých paprik, tj. jsou tepelně
upravené, ale pevné, se slupkou. Domácí nebo kupované sterilované
feferonky zbavené stopky a jadřince se naplní sýrovou směsí -
v originále feta a tvarohový sýr „myzithra“ - smíchanou s kořením a
bylinkami a papričky se znovu nechají marinovat několik dnů v marinádě
z kvalitního olivového oleje, vinného octa a soli. Podávají se jako
mezedes - předkrm, chuťovka.
Já jsem v Makru koupila krásné pálivé papriky z Egypta: balení 500g=
16 kusů/84 Kč, zavařila je a nyní je budu plnit na Silvestra. Protože byly
dost dlouhé, zkrátila jsem je z cca 15 cm na 6 cm a ze zbytku jsem udělala
pikantní paprikovou pastu a také zakonzervovala. V Albertovi měli bulharské
sterilované feferonky „Feferony Šipka“, sklenice 720ml/33 Kč, které
budou na přípravu těchto papriček také výborné, protože jsou cca 5 cm
dlouhé, konického tvaru - ideální jednohubka a budou se dobře plnit.
Pokusím se přidat recept. Hezký večer.
Své experimenty jsem zahájila obstaráváním potřebných surovin: papriky
jsem koupila u LIDLa (mám sice vůči nim výhrady kvůli pokáceným
stromům, ale u nás stromy za:,–(ili, a mají dobrý výběr čerstvé
zeleniny za přijatelnou cenu). Vybrala jsem co nejmenší a ukrojila jsem
špičky v délce cca 4 cm, zbytek jsem nadusila jako základ pro pozdější
lečo.
Neměla jsem čas obstarat pravou fetu a tak přišel další experiment:
balkánský sýr jsem nechala přes noc namočený v mléce, aby se odsolil (to
dělám vždycky, někdy v mléce, někdy ve vodě), rozsekala v multimixeru a
smíchala s hustým odkapaným jogurtem (choceňským).
Koupila jsem naložené feferonky (koupila jsem několik různých variant, ale
nepoužila jsem ty špičaté, ty byly příliš úzké na plnění, ale
použila jsem kulaté).
1. Část syrových „zkrácených“ paprikových špiček jsem dala do
horkého nálevu (podle kozích rohů Glaminy babičky) a nechala asi 30 minut
„táhnout“. Vychladlé jsem je nechala okapat a naplnila sýrovým krémem,
dala do skleněné dózy a zalila panenským olivovým olejem, do kterého jsem
dala trochu soli, pepře, sušeného oregána, čerstvého tymiánu.
2. Druhou část jsem dala do trouby, pokapala olivovým olejem a chvíli pekla
(mám ráda vůni pečených paprik). Změklé upečené jsem naplnila sýrovým
krémem a přidala včetně oleje, ve kterém se pekly, k předchozím
papričkám do dózy s ochuceným panenským olejem.
3. Třetí pokus: koupené feferonky jsem zbavila stopek a pálivých semínek
a opět je naplnila sýrovým krémem a přidala do misky do marinády (viz
výše). Každý typ jsem dávala do samostatného pruhu, aby se odlišily,
i když již podle vzhledu byly rozdílné.
4. Čtvrtý experiment: třetí část syrových „zkrácených“
paprikových špiček jsem naplnila sýrovým krémem (trubičkou na zdobení
dortů s dlouhou špičkou), ucpala kouskem oloupaného rajčete zbaveného
semínek, dala do pekáčku, zakapala olejem a nechala chvíli péci. Zde jsem
postupovala prakticky podle předpisu od babi „Fetou nadívané
papričky“: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
s tím, že jsem sýrový krém neochucovala, ale nechala ho přírodní.
Marinádu jsem použila přesně podle předpisu.
Tolik tedy popis mého konání. Měla by přijít pointa, které byly
nejlepší. Zde ale váhám: spoléhám na to, že v Řecku má každá oblast
svůj vlastní postup – je to vlastně znát i na těch předpisech zde na
Labužníkovi. Mně chutnaly všechny, nejvíce snad ty z marinády (včetně
feferonek) naplněné sýrovým krémem a uležené v oleji, mému muži
chutnaly ty pečené a plněné po upečení, na večírek odnesl ty čtvrté a
sklidily pochvalu, že jsou to ty správné a originální. Takže příště
budu plněné papričky určitě dělat znovu, ale které, to si netroufám
odhadnout. Děkuji za všechny rady – jak vidno, všechny byly
užitečné.
přidávám se k lydii s obdivem Tvé rozhodností dopracovat se k vyhovujícímu receptu. Vzala jsi to vyloženě studijním přístupem, včetně výzkumu dostupných ingrediencí. Jsem ráda, že jsem alespoň troškou mohla přispět. Osobně jsem však také ze všeho něco získala......vyzkoušela jsem Plněné papričky po Řecku , které jsem neznala. Musím žíct, že se dobře plnily a chutnaly nám.
Srdečně zdravím!
také se připojuji k zástupu Tvých obdivovatelů. Už jen číst Tvůj
příspěvek je požitek, opravdové paprikové hody.
My je doma děláváme, nejčastěji ty plněné (doma) zavařované pálivé
papriky, musím říct, že jsou výborné, navíc bez konzervantů (oproti
kupovaným např. z obchodu Olympia gastro apod.), ale poměrně velmi
pracné.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
