Horká cibula

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
EsterH
53 příspěvků 04.03.13 12:19
Horka cibula

Minule sa mi stala taka vec: potrebovala som vacsie mnozstvo cibule a tak som poprosila manzela, nech mi ju nakraja na drobno. Nuz pocuvol ma doslova a nakrajal na naozaj drobno. Dala som ju na olej poprazit, priebezne miesala a ked sa sa mi zdala byt hotova, ochutnala som ju a bola HNUSNA horka. V momente som si spomenula na mamku, ktora mi onehdy hovorievala, ze „ nerez tu cibulu na drobno a uz vobec nestruhaj, lebo zhorkne“. Bezne krajam cibulu na jemno (sice nie az tak na drobno ako manzel – lebo to uz bolo naozaj skoro struhanie alebo rozbijanie atomu…) ale toto bolo naozaj nejedle. Struhat – to som ani neskusala, to skor pomliet. Surova cibula bola OK. Viete o tom nieco, preco sa to deje?
:think:

Reakce:
 
Zuzka1973
2242 příspěvků 04.03.13 15:57

Já si od babičky pamatuju jen to, že když leží cibule déle nakájená, že pak při tepelném zpracování hořkne, pak delším smažením prý taky hořkne… nevím, ještě jsem to „nezkoušela“ :)
Když nechám někdy ležet pokrájenou, tak ji nechám do salátu nebo pomazánky… Takže netuším, jak je to doopravdy…
Takže mne docela zajímá, jestli někdo odpoví… to je pomalu otázka na nějakého chemika :think: :D nebo alchymistu ;) :D

 
 
EsterH
53 příspěvků 05.03.13 15:05

Dakujem. Veda zdovodnila skusenost :o) Naozaj sa mi to s mladou cibulkou este nestalo. A so starou budem opatrna.
Teraz som si pomenula: v zaciatocnickych casoch som varila plnene kapustove (zeli) listy - tzv. Holubky a spolu s masom som pomlela aj cibulu. Ved s cibulou sa predsa neda nic pokazit… A dalo sa. Holubky boli nejedle - s hnusnou pachutou. Ked som patrala po pricine, mamina prva otazka bola, ci som tam namlela cibulu a ze TO SA PREDSA NEROBI. Nuz mala pravdu. Odvtedy sa fiasko nezopakovalo.
Teraz uz viem preco. Sira, potvora.

 
kandík
8 příspěvků 06.03.13 19:58
Horka cibula

Možná, že se tě Ester( mimochodem nádherné jméno) dotknu, tak se předem omlouvám, ale myslím si, že tohle si každá kuchařka ohlídá. Měly by se tu řešit trochu náročnější problémy samozřejmě labužnické.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.03.13 00:36

Kandík, možná by stálo za to si přečíst jak se nazývá tato Diskusní kategorie.

Ester, i já jsem si všimla že nastrouhaná cibule je hořká.
Učené stránky tvrdí, že čím jemněji nastrouhaná cibule, tím více uvolní vody, která urychlí oxidaci a uvolní hořké látky.
Jedna čtenářka radila cibuli před zpracováním blanšírovat. Nezkoušela jsem.
Cibuli není těžké nakrájet. Tajemství spočívá v opravdu ostrém noži.

 
EsterH
53 příspěvků 07.03.13 08:24

Kandik,
dakujem za kompliment :o) Mas pravdu, nie je to svetoborny problem, len zdielanie skusenosti a mozno male upozornenie pre tych, ktorym sa to este nestalo, ze aj s takou „banalitou“ sa da pokazit jedlo…:o)

 
EsterH
53 příspěvků 07.03.13 08:31

Mila esmeralda,

myslis cibulu blansirovat v kuse a potom nakrajat? Teoreticky to moze to fungovat. Len ktovie, ci tym cibula nestrati na charakteristickej chuti a chrumkavosti.
A este postreh - s cervenou cibulou sa mi doteraz nic podobne nestalo.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz