Mandle - prečo lúpať?

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
goralka
271 příspěvků 12.12.12 09:06
Mandle - prečo lúpať?

Čo zlé je na mandľovej šupke? Lúpete mandle? A prečo? Na ozdobu zákuskov a na výrobu marcipánu, /teda na zdobenie/ to chápem, ale inak? Nemám čas experimentovať a vyskúšať trebárs vanilkové rohlíčky z lúpaných a nelúpaných mandlí, ale niekedy to vyskúšam.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
casino
4473 příspěvků 12.12.12 10:57
NELOUPÁM... …až na
@goralka píše:
ozdobu zákuskov

Dokonce už ani na marcipán neloupu a už vůbec ne např. tady a zde také neééé :)
Uznávám, že LOUPAT patří k cukrářskému desateru (Alis ať se neptá na zbývajích devět :) ale proč SUCHOU jádrovinu koupat ve vařící vodě (ztráta energie), pak loupat (ztráta energie) a ještě sušit (ztráta energie) :mrgreen: Suma sumárum ztráta energie, času a v nekonečném součtu tedy i peněz 8) :mrgreen:

Nezdá se mi, že by strouhané NEloupané mandle zásadně ovlivnily chuť pečiva (asi na rozdíl od neloupaných vlašských ořechů) ;)
Dokonce ani na Macarons nepoužívám mandlí loupaných… a zdají se vám snad MAKRONKY v avataru zde zobrazeném (tedy až na tu jednu :( permanentně nafučenou škaredé? A to jste ještě neměli možnost ochutnat! Věřte, jsou lepčččí, než vypadaj :P

No, mandle blanšíruju eště na solené pražené mandličky :palec:

Hihi, položme se na otázku, co jsou to „loupané mandle“ (viz obrázek) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 12.12.12 13:10

Také mandle „neloupu“… Pouze na ozdobu či na pouťové koláče, ale jinak nee… Zjistila jsem, že na chuť to vliv nemá…
Spaření (pokud je to třeba)bohatě stačí… :kytka:
Ale je to asi věc názoru, třeba babička by mandle ve slupičce asi nepoužila… Mamča a já už bez rozmýšlení… Když chci oloupané na ozdobu, koupím si rovnou ty už nalístkované nebo půlené…

 
babi
6360 příspěvků 12.12.12 21:45

:D Na mandlove slupce neni nic spatneho… Mandle se jednoduse loupou podle toho do ktereho receptu se pridaji. Napriklad, otoustovane solene loupane mandle s lahvi vinka - klasika - chutnaji jinak, nez prazene neloupane mandle okorenene chili a smesi jineho koreni. Tak je to take napriklad u cukrovi, v nekterych receptech se pouzivaji oloupane osusene mlete mandle a v nekterych se pouzivaji neoloupane mlete. Je to poznat nejenom na barve cukrovi, ale chuti take. Navic neloupane strouhane mandle obsahuji mene tuku. Nikdo nezakazuje pouzivat neloupane mandle… pouzivam je taktez. Nekdy vsak nejsem lina a je-li to zahodno, tak mandle oloupu, tak jako trebas liskove orisky. Francouzi naprikled maji specialitu… kdyz jsou cerstve vlasske orechy, tak si je loupou a pojidaji s nejakym dobrym dzemem :palec: Takze je to nekdy osobni zalezitost 8o

 
cracker
36 příspěvků 12.12.12 21:54
@casino píše:
zdají se vám snad MAKRONKY v avataru zde zobrazeném (tedy až na tu jednu :( permanentně nafučenou škaredé? A to jste ještě neměli možnost ochutnat! Věřte, jsou lepčččí, než vypadaj :P

Hned bych je zakousla, všechny tři! Tu co se tak ksichtí jako první :mrgreen:

Hihi, položme se na otázku, co jsou to „loupané mandle“ (viz obrázek) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jasně, to je svatá pravda :potlesk:

 
casino
4473 příspěvků 13.12.12 00:21
Je čas adventní, pokusím se býti co nejméně konfrontační

Babi, (omluva: furt mi to pýýýše velké „B“ 8)
až na výjimky (marcipán, makronky a pár dalších) nejsou slupky ani opticky (v těstě se ztratí a v náplních skoro taky) na škodu a promítnou se minimálně, pominu-li jejich prospěšnost :mrgreen:
Že ovlivňují chuť? Jistě! Ale na rozdíl od loupaných oříšků pouze teoreticky. Zkuste ochutnat cukroví z mandlí loupaných a neloupaných se zavázanýma očima :)
Patrně jste to myslela jinak, ale porovnávat loupané oříšky s loupanými mandlemi (to je jako srovnávat oheň-pražení a vodu-vaření), už s ohledem na rozdíly v technologii není nejšťastnější… Toto píšu pro ty, co by chtěli blanšírovat lískáče! No, já to nezkoušel a asi to i půjde, ale oříšky se loupou kvůli chuti a ne proto, aby se odstranila slupečka :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 13.12.12 03:52

Mleté mandle na výrobu vánočních miniatur nikdy neloupu, nedělala to ani moje maminka, ani babička.
Madle se loupaly na ozdobu a loupu je i na slané zobání, pokud je chci pražit. Na druhou stranu, ideální a velmi efektní je půlku oloupat a opražit, osolit, druhou půlku neloupat a opražit, obalit v uzené paprice či koření. V mističce smíchat. Krásný black and white k Black and white :-) (ale nesmíte je vykoupat v oleji)

Letos jsem dostala poprvé kilo mletých mandlí LOUPANÝCH, je to rozdíl. V chuti cukroví se to nepozná, ale samotné jsou chuťově jiné.

Rozdíl mezi otoustovanými a praženými mandlemi je pro mě trochu překladatelský oříšek… Neloupané mandle obsahují méně tuku… Hmmm… To slyším poprvé a docela se divím. Zajímavé. Kde se ten tuk navíc, když odstraním slupku, vezme?

Zuzko - kde kupuješ NELOUPANÉ mandle na ozdobu už nalístkované či půlené? Ještě jsem v obchodě jiné, než loupané neviděla…

Casino??? Prosím o dvět dalších cukrářových přikázání :-) Ale FAKT!!!
(Klidně soukromou poštou nebo doporučeně) :-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.12.12 09:06

@Alis Alis, to je překlep :oops: To má být - oloupané… :oops:
Děkuji ti za upozornění, moje chyba - mám se naučit číst po sobě, co napíšu :oops:
Jdu to slůvko opravit a ještě jednou dík za upozornění :kytka:

 
jolana
5065 příspěvků 13.12.12 09:57

Mandle so slupkou su mandlovitejsi­e/korenistejsie kdezto bez slupky je ich chut mliecna/ decentnejsia..preto sa do niecoho odjakziva pouzivaju tak alebo inak…vsetko ma svoje opodstatnenie!­..davno lidi mali jedlo priam pozehnanie a vedeli si ho vychutnat a rozonat chute..na drobnostiach v priprave or v kuchyni sakramentsky zalezi..nie ako teraz ked je vsetkeho dostatok hocikedy a hocikolko az tak ze si neuvedomuju co vlastne pozivaju a hadze sa dokopy vselico hlava nehlava a v podstate to co chystame je ukazkou na co vsetko mame…

 
casino
4473 příspěvků 13.12.12 10:04
@Alis píše:
Casino??? Prosím o dvět dalších cukrářových přikázání :-)
Krásný black and white k Black and white :-)

Alis,
dyž sme došly ke Casinom, casino, v ruce růženec, mlátilo hlavou o monitor :zed: a prý že, proč nedrželo hubu!!!
Potom blábolilo cosi o skotské a jakýmsi kanagomu a prý temu cosi chybí k dokonalosti a že dyby prý mělo čas, taky by to slepovalo
Zdravijó MAKRONKY :)

Edit:
přidán obrázek

Příspěvek upraven 14.12.12 v 22:39

 
casino
4473 příspěvků 13.12.12 10:45
@Alis píše:
Neloupané mandle obsahují méně tuku… Hmmm… To slyším poprvé a docela se divím. Zajímavé. Kde se ten tuk navíc, když odstraním slupku, vezme?

Jj, babi má pravdu!
Předpokládejme, že ve slupkách tuk není, tak percentuálně potom v nepoupaných mandlích je tuku opravdu méně :palec: Asi je to rozdíl v řádu jednotek procent, ale je :)

 
babi
6360 příspěvků 14.12.12 02:19

Jolanko, naprosto s Tebou souhlasim :potlesk:

 
Alis
2617 příspěvků 14.12.12 06:42

Zdravím vás Makronky, vyřiďte prosím Casinovi, že jsem si myslela, že jako hráč pochopí, že nahrávky na smeč se neodmítají :-) Ale odpověď mě zas až tolik nezajímá :-)

Casino, až koupíte nový monitor, mám pro vás domácí úkol:
kolik gramů mandlí musíte přidat, chcete-li sto gramů oloupaných oproti sto gramům neoloupaných? Jestli vám vyjde odpověď v řádu JEDNOTEK procent, sním květák s kakaem :lol:

Věřím, že jsem vám poskytla docela hezký úkol na silvestrovské odpoledne :-)

 
casino
4473 příspěvků 14.12.12 22:41
Alis, s vámi mě baví svět! Přeji dobrou …

chuť :) :P :hug:
Jestli vy s tím odhadem to nemáte jako tady ta DONNE :mrgreen:
Už dlouho se nesnažím pochopit ženské myšlení…, proto se ani neptám, proč byla položena otázka, když odpověď je vám šumafuck :)
Ta mandlová slupka mě také zajímala; a protože jsem nic nedohledal, tak plním váš domácí úkol v předstihu :)
Odhadl jsem hmotnost slupky do 5% váhy mandličky. No, sekl jsem se o 0,01% ;) Mám váhu na baterky a taky tak, „na baterky“ váží, plus mínus 1g :twisted: Výsledky jsou na fotečkách
Takže, k vaší otázce:
Na 100g loupaných mandliček vemte 105,26g mandliček neloupaných (pokud nehodláte ujídat)

Mimo mísu jsem učinil objev!
Těch mandliček bylo do 100g PŘESNĚ 100 kousků. Asi dokážete spočítat, kolik tedy váží jeden kousek :mrgreen: Toto dyby věděli dysi dávno, tak se vykašlali na Svatojánský chleba a dnes bysme měli karátový briliant vážící místo 0,2g přímo 1g. A takový karátový kámen, ten už nadělá parády :P

P. S.
K MAKRONKÁM výše (níže) jsem přidal fotečku Black & White |

 
Alis
2617 příspěvků 15.12.12 17:18

Já vím, Casino, nejste jediný, koho se mnou baví svět :-) Jsem ráda, že vím, proč jsem tu :lol:
Já přece neřekla, že je mi odpověď šumafuk, zajímalo mě to… ale abyste chodil do Štěpána z rozbitou hlavou, za to mi to nestojí :-)

S těmi procenty Vám rozumím. Váš výzkum cením a už jsem napsala do Norska za vás návrh na Nobelovku pro váš neocenitelný přínos labužnické vědě :-)

Do květáku s kakaem si klidně kousnu, sázka je sázka… Ale mám ještě jednu šťouravou: v procentech tomu rozumím, ale jinak je to přece nesmysl… Když sním jednu oloupanou mandli, není přece tučnější než jedna neoloupaná???

Vy jste ty sloupnuté slupky sušil? A oloupané mandle taky?

Za black and white děkuju - tedy za obrázek… Jinak byste měl děkovat vy mně :-) každej den a v předklonu, evidentně jsem vaše vééééélká múúúúza :lol: :lol: :lol:

P. S. „asi dokážete spočítat“ - drzounku! to Vám jednou vrátím :lol: :lol: :lol:

 
casino
4473 příspěvků 16.12.12 12:07
Obsah tuku v mandlích
@Alis píše: …v procentech tomu rozumím, ale jinak je to přece nesmysl… Když sním jednu oloupanou mandli, není přece tučnější než jedna neoloupaná???
Vy jste ty sloupnuté slupky sušil? A oloupané mandle taky?

Jj, ty sloupnuté slupky a oloupané mandle jsem sušil, tzv. do konstantní váhy.

V připadku JEDNÉ mandle to tak skoro je :)
Ale pokud byste snědla NELOUPANÝCH mandlí celý metrák, tak tuku (při udávané tučnosti mandlí asi 50%) sníte asi půl centu. Pokud ale byste do sebe chtěla dostat těch 50kg mandlového oleje v LOUPANÝCH mandlích, tak vám bude stačit naládovat se pouhými 94,74kg LOUPANÝCH mandlí.
No, matematice vás učit nebudu (další v SZ), ale buďte ráda, že vás neučím hře na housle Učitel Wimmer je ve srovnání se mnou nekonečně trpělivý a milý :P :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 16.12.12 14:20
Dobrá, dobrá...

Jdu koupit květák :-) Kakao bohužel mám :-(
To je zase advent…

 
gmp
1603 příspěvků 16.12.12 19:15
+-

Osobně si nedovedu představit ve vánočce neloupaný mandle. Ale s mletejma - tak to žádný štráchy. Ze zkušenosti - nějakou tu mandličku už sem tu a tam přeci jen ztrestal - loupaný, tim že laply nějakou tu vodu při spařovnání, jsou lepší na skus i chuťově. Co se nejlepší chuti mandlí týče tak jsem dlouhým sebeobětováním zjistil, že nejlepší chuti mandle dosáhne zapečením ve vánočce nebo mazanci. Navíc při vydloubávání z těsta se v těle zvyšuje adrenalin. Při konzumaci suchých, neloupaných jde člověku pouze chrup.

 
pekarka
410 příspěvků 11.02.14 19:06
@gmp píše:
Osobně si nedovedu představit ve vánočce neloupaný mandle. Ale s mletejma - tak to žádný štráchy. Ze zkušenosti - nějakou tu mandličku už sem tu a tam přeci jen ztrestal - loupaný, tim že laply nějakou tu vodu při spařovnání, jsou lepší na skus i chuťově. Co se nejlepší chuti mandlí týče tak jsem dlouhým sebeobětováním zjistil, že nejlepší chuti mandle dosáhne zapečením ve vánočce nebo mazanci. Navíc při vydloubávání z těsta se v těle zvyšuje adrenalin. Při konzumaci suchých, neloupaných jde člověku pouze chrup.
Ahá, tak teď to teprve chápu, proč jsi ty mandle vydlabal. Mne si tím adrenalin zvedl dokonale teda :D
 
cooky
37 příspěvků 11.02.14 19:51

…mandle se loupou proto, protože ta slupka obsahuje látku, která je pro nás jedovatá. Jasně, když sníme jednu, tak nám nic nebude, ale větší množství… :lol:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz