dušení před pečením

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Janelita
93 příspěvků 22.04.08 23:51
dušení před pečením

Dobrý večer vespolek, :)

už delší dobu mi vrtá hlavou jedna záhada, a tak mě tady máte.

Po mamince jsem převzala zvyk maso (kuřecí či vepřové) vždy před pečením povařit či podusit do měkka. Dvakrát jsem zkusila kuře přímo upéct, a to naporcované, ale pokaždé bylo poněkud nedopečené, ačkoli jsem ho v troubě nechala hodně přes hodinu. Kromě toho nebylo ani tak chutné jako obvykle, protože dušením se maso navíc krásně prosolí a kompletně provoní kořením, cibulí a česnekem.

Jenže ve většině receptů vidím, že ostatní kuchtíci asi rovnou pečou. A to ještě poměrně krátkou dobu, třeba tady jen 35 minut: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Já stoprocentně vím, že za 35 minut vytáhnu z trouby polokrvavé kuře. A není to otázka nějakých 5 či 10 minut. Jak jsem řekla dříve, ani dvojnásobná doba nezaručuje pořádné propečení.

Co s tím? Má moje rodina takovou smůlu na nevýkonné trouby (tím nemyslím muže :))? Maminka má už několik let elektrickou, celkem obyčejnou. Já jsem momentálně okolnostmi nucena používat docela starou, plynovou.

Předem děkuji za všechny názory.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 23.04.08 00:24
Janelita,

nevím jak velké kuře pečeš, já kupuji nejvíce tak kilo a půl.
Po hodině pečení by bylo také krvavé. Většinou ho peču dvě hodiny.

Jednoduchá zkouška zda je upečené: Vezmi nohu a zkus s ní „zacvičit“. Klade-li odpor, peč dál.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.04.08 06:05
dušení či pečení ...

Janelita a dělala jsi správně. Od dob co jsem vložila tento příspěvek, dělávám také a mohu potvrdit Tvá slova, i když nemám zcela návyk vžitý a přiznám se, že mám v kuchyni tahák i na jiné vychytávky.
tady to je

 
marmelada
1643 příspěvků 23.04.08 08:21
dušení v troubě

Já mám také od maminky převzatý zvyk dusit všechno maso v troubě. Prostě maso dost podliju, přiklopím a dusím. Až když je maso opravdu měkké, odkrývám a peču a otáčím. Peču tak nejen kuře, ale i vepřové a třeba sekanou (tu tedy bez toho otáčení).

 
kamilio
551 příspěvků 23.04.08 09:14
dušení před pečením - Janelita

Všechny masena, co se následně pečou, napřed orestuji, pak dusím 20 - 30 min přikryté na plotně a pak klasicky peču. Také je to tradice od mé mámy. Mám odzkoušené i pečení bez dušení. Ale souhlasím s tebou, že maso je lépe prosolené, provoněné a propečené až ke kostem. A vůbec nezáleží na výkonu trouby.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.04.08 10:35
tak, tak

nejdříve „peču“ pod pokličkou, tj. aspoň 30 minut. Pak teprve odkrývám. Pokud bych pekla nezakryté, budu mít kůrku jak podešev a vnitřek polosyrový. Nyní co jsem si pořídila „Pomalý hrnec“, je vše vyřešeno a masínko měkoučké a drůbež sama skáče od kosti :)

 
Janelita
93 příspěvků 24.04.08 14:51
...

Tak dík, jsem ráda, že nejsem sama. :)

Já mimochodem maso dusím v hrnci na sporáku, ne v troubě.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 24.04.08 15:37
dušení masa v troubě...

loni na jaře mne totálně zradily plotýnky a já byla nucena vymyslet způsob jak rychle a téměř bezpracně vyrobit dobrou omáčku ( neboť my jsme takříkajíc omáčkový typ) a tak jsem využila zkušeností s vařením v Pomalém hrnci a stejný postup uplatnila i při dušení v troubě - postup je téměř identický, pouze v troubě je to rychlejší. Taktéž mi odpadla práce s mícháním, hlídáním a podléváním. Dnes tak připravuji všechny dušené pokrmy i pečené maso - to pak 30 minut před koncem odkryji a dopékám do zlatavé kůrčičky.

 
jARKA77
141 příspěvků 14.05.08 11:55
Výborné je pokratí alobalem

Vlastně po celá dlouhé léta manželství používám alobal. Maso k pečení okořením apodliji vývarem a nebo horkou vodou, vložím vždy do trouby a zakryji nejméně na hodinu alobalem a vlastně dusím. Pak maso obrátím a dopeču do kůrky z obou stran už bez alobalu. Tak to dělám i při zapékání plátků se zeleninou a zapékací omáčkou. Jinak léta s výhodou a k naprosté spokojenosti používám římský hrnec.
Myslím, že troubou to jist nebude. Pečení masíšek i velkých kusů chce dlouhou dobu, a tak podle velikosti kusu volím dobu dušení a dopékání. Nikdy jsem na stůl nepodávala nedopečené maso. Myslím, že to tak dělají mnozí labužníci. Hezké jaro


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz