Ne že bych sladkosti nikdá nedělal, i když je nejim. Ke kynutým
těstům nikoho nepustím, leč víc jak třicet let vedu se svou ženou,
nejlepší ze všech, spor o cukr. Zá:,–(ně do všeho dává moučku.
A já si dobře pamatuji, že maminka do všeho dávala „pískovej“. Já to
tak nenáviděl, musel jsem míchat. Mamí, už je to hotový, můžu už ven a
maminka přejela vařečkou po míse a když to skřípalo, tak nikam. Moučku
používala taky ale jenom snad na posejpku. Nabrala cukr do cedníku, cvrnkla
nad vánočkou a vánočka byla jak zasněžená krajina. Já to zkusil nad
Valiným tvarohovým mazancem a z trikolorního bígla byl rázem běloučký
pudlíček, o Pípě nemluvím, ale už dva dny nelítá, je pořádná, šla
se vykoupat.
Tak kdo má pravdu, moučka nebo písekMiloš
cukr, písek nebo moučka
Moje maminka používala moučku jen na tzv. linecká těsta, která se zadělávala na válu. Pak taky samozřejmě na „zasněžování beránků a jiných moučníků“. Na vše ostatní dávala krupici - krystal. Ten vyžadovala hlavně na všechna třená těsta. Já už tak důsledná nejsem, občas i na piškotová těsta používám moučku s takovou lehce provinilou myšlenkou, že maminka je 100 km daleko a nevidí to. Je pravda, že moučka těsto tak trochu splácne do sebe, tak asi měla maminka pravdu.
jak na co. Moučku dávám do těst na cukroví. Do třených a kynutých krupici, do piškotu a do pusinek to míchám půl na půl. Vlastně ani nevím proč. Dělala to tak moje babička, teta, já a moje dcery, když pečou, dělají to taky tak
Přesně tak. Já taky na jak co. Do piškotových těst radši krupici, do třených jak kdy, do kynutých moučku a na svoje oblíbené perníčky přeci moučkový cukřík, krupice by mi tam dělala paseku!!!
ale dělala jsem to tak, jako moje maminka. Skoro všude písek (= krupice, jemný krystal), cukr moučku tam, kde to bylo výslovně uvedeno, a na cukrování hotového moučníku smíchaný s vanilkovým cukrem. Tenhle dotaz mne donutil to dohledat, co říkají knihy učené. Obecně jsem našla, že cukr písek se dává tam, kde se přidává i nějaká tekutina, jinak že se dává cukr moučka. Podstata je v tom, aby se cukr rychle rozpustil. Takže pokud dělám klasický šlehaný piškot, dávám moučku, pokud dělám piškot nastavovaný horkou vodou mohu dát písek. Když dělám křehké těsto, dávám moučku (teda měla bych dávat moučku, já dávala do teďka písek). Ale musím říci, že ani zkušené autorky kuchařských knih tuto zá:,–(u evidentně nedodržují - probrala jsem dost velký kus své sbírky. Takže asi rozhodnutí o absolutní pravdě ani tady nebude - všechno je relativní.
Já zase vezmu kilo krystalového cukru a nasypu ho do mixeru. Zapnu ho na nejvyšší obrátky a mixuji tak 5 - 7 minut. Vznikne mi něco co už není krystal, ale ještě není moučka, tak něco na půl cesty. Tento vzniklý cukr nasypu do dozy a používám do všech druhů moučníků bez rozdílu, včetně cukroví. Klasický moučkový cukr používám pouze na posyp nebo do krémů.
Také to moc neřeším, recept někdy dodržím, někdy sáhnu po jiném cukru, než je v předpise uvedeno (většinou, když ten druhý není „na skladě“), jen se držím zá:,–(y, že moučka je sladší … a ani vlastně nevím proč. Jsem přesvědčena, že jsem to buď někde četla nebo mi to někdo řekl … cukru dávám normálně míň než uvádí recept a když dávám moučku místo krupice, dám tuplem menší množství …
kup si, Miloši, přímo cukr na pečení - vyrábí ho Moravskoslezské
cukrovary pod názvem Korunní cukr na pečení. )
nepřikládala bych tomu tolik důležitosti. Z domova jsem naučená
šlehat na piškot napřed bílek, po chvilce přidám tolik lžic cukru, kolik
použiju vajec. Do tuhého sladkého sněhu zašlehám žloutky a na konec
vmíchám mouku - zase ji počítám na lžíce.
Cukr používám nejčastěji pískový, ale výsledek je stejný s krystalem,
jako s moučkou - mám to odzkoušeno. Třené těsto za mně zpracovává
robot a tak je mi fuk, jestli to trvá chvíli dýl a klidně dám krupici,
mletý jen když spěchám. Do kynutého krystal, nebo krupici. Mám
sestřenici, která i na linecké používá krupicový. Těsto si připraví
den předem a tvrdí, že cukr se v něm krásně rozpustí. Já jsem nikdy
neměla odvahu to vyzkoušet.
Mám doma letitý recept na super bábovku, který vyžaduje použití
práškového cukru a cukru krupice. Proč tomu tak je, doposud nevím. Jen jsem
mnohokrát vyzkoušela, že nedodržení této podmínky, vždy dopadlo
špatně. Bábovka je dlouho vláčná, tedy pokud ji rodina nezlikviduje.
Budu vděčná všem labuž. odborníkům za vysvětlení. V případě zájmu
mohu recept zájemcům předat v původním znění.
Hezký den přeje Jarka
Jarko, určitě nemusíš recept předávat jen zájemcům, ale určitě ho můžeš přidat pro všechny. Tedy jestli to není největší tajem. Už se těším, bábovky mi rádi.
moučkový cukr se kdysi zval tlučený, protože se tloukl z homolového který byl nejtvrdší a používal se většinou jen na prášení,takže se mu říkalo také pudr.Jinak se používal na jemná pečiva krémy rettiska
Recept na tuto bábovku, není skutečně tajemstvím-Marmeládě.
Já zde také nabírám denně moudra a tak ráda z archívu recept dodám.
Budu ráda, když se všem podaří.
Záleží jak na co. Většinou do pečení dávám pískový a stejně jako Gmp moučkovým sypu. Ale v tom pečení jsou výjimky … do listového těsta, například na závin dávám moučkový - to, co to má udělat by asi s jiným ani nešlo