Druhy cibule

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sousedka
47 příspěvků 18.06.07 08:13
Druhy cibule

Koukam, kolik je druhu cibule na trhu. Bila, zluta, cervena a jeste rada dalsich. Poradte mi, jaky je v nich rozdil a na co kterou pouzit, kdyz uz ten vyber je. Diky.

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 18.06.07 12:46
Druhy cibule

jen tak v rychlosti z hlavy, nejsem botanik ani odborník na cibuli, ale:
cibule žlutá, nebo žlutozelená se používá u nás, je ostrá a štiplavá,
cibule červená je ostrá a štiplavá, používá se hlavně pro barvu, jako třeba červené zelí,
cibule bílá je jemná, ve světě se používá spolu s ostatními cibulemi tam, kde se hodí, třeba v Mexiku se vůbec nepoužívá naše žlutá cibule,
cibule šalotka je zvláštní druh jemné cibule, je menší, používá se hlavně ve Francii,
cibule sečka neboli zimní cibule je vynikající cibule na nať, kterou lze sklízet celý rok, je mrazuvzdorná, má i malé cibulky nahoře v šošolce na lodyze, ty jsou také výborné.
Víc se dozvíš v knize Ingredience, kterou tady na Šumavě nemám.
Pokud kecám, opravte mne!!

 
zlata
1200 příspěvků 18.06.07 13:29
Druhy cibule

Manano máš pravdu a hezký den na jih

 
DanaJ
1136 příspěvků 18.06.07 13:42
Souhlasím s mananou,

jen bych ještě dodala, že ta červená mi přijde taková nejostřejší a doopravdy se hlavně používá pro svou barvu a dekorativnost v jídle a nebo pro svůj říz.
Ta bílá je vynikající do salátů, protože je velice jemná na chuť a tolik za syrova nenadýmá, jako všechny ostatní. Šalotka je také dobrá do syrových pokrmů, ale nadýmá jako klasická cibule. Ostrostí bych jí zařadila mezi bílou a žlutou cibuli.
Pak ještě naši kupujou jednu cibuli, nevím jak se jmenuje, která dělá jakoby v zemi trsy vícero malých cibulek vedle sebe. ..je vynikající k nakládání. Má jemně fialovou povrch každé slupky, která je bílá. Ostrostí bych jí dala mezi žlutou a červenou cibuli.

 
Tasma
415 příspěvků 18.06.07 14:00
...

něco málo o cibuli

V Řecku jsme vždy kupovali červenou cibuli, která byla sladká a jedli jsme ji jen tak osolenou. Řekla jsem si, že tu musím mít i doma. Ale bohužel jsem nevěděla, co je to za odrůdu, tak jsem na:,–(ila Carmen, která se bohužel té dobré ,sladké ,řecké, chutí vůbec nepodobá :( Ale dělá alespoň parádu v salátech :)
Kdyby někdo věděl, co za cibuli jsem v Řecku mohla jíst, budu vděčná za název odrůdy.

 
sousedka
47 příspěvků 18.06.07 16:24
Manano diky,

ale ted jsi mi dal zase brouka do hlavy s tou knizkou. Tak a ted ji chci. Jenze Ty ji nemas na Sumave a co ja chudak v Americe? Jen me napadlo, ze sestra teb pojede brzo do Prahy, tak bych ji to mohla dat za ukol sehnat. Nevis kdo to napsal, nebo vydal? Porad, at ji mam s cim otravovat.

 
sousedka
47 příspěvků 18.06.07 16:29
Tasmo,

teda ten server cos mi poslala je neco. Koukala jsem take na recepty a ty Spenatove livanecky, a Povidlove tasticky zni bajecne. Hned to vyzkousim. Na co vecko se clovek nedostane pres cibuli. Jinak ty clanky o zelenine jsou fantasticke. Dekuji Ti moc.

 
DanaJ
1136 příspěvků 18.06.07 16:55
Jo,

tak ta na zavařování je ta perlovka.

 
Manana
1515 příspěvků 18.06.07 17:15
Ingredience

sousedko, to je umerická kniha kterou napsaly dvě umeričanky, která teď nedávno vyšla tady u nás s úpravou pro Evropu. Je to krásná barevná publikace, určitě se v originále jmenuje Ingredients, ale jak se jmenujou kdo ji tam vydal nemohu sloužit, to by snad mohl napsat někdo, kdo na ní zrovna sedí, hehe!

 
sousedka
47 příspěvků 18.06.07 17:22
Takze umericka?

No to bych to mohla sehnat a sestra by mi asi pekne nakopla, kdyby to shanela v Cechach a ono je to vlastne odsud. Diky Manano, jsi moc hodnej, zes mi zachranil pred blamazi. Ale stejne, pokud nekdo vi, jak se jmenuji ty damy co to napsaly, urcite by se mi to lip hledalo.

 
Tasma
415 příspěvků 18.06.07 18:28
...

INGREDIENCE

  • možná by to mohla být tato knížka. Manana poradí :)
 
Jenofefa
1315 příspěvků 18.06.07 19:22
Tu knížku

už doporučovala Florentýna i babi tady .

 
sousedka
47 příspěvků 18.06.07 19:59
Jenofefo, Tasmo, Manano,

moc dekuji, hned jsem vlezla na internet a knizku nasla (sice ne novou, ale to nevadi) a ted budu jenom cekat na postaka, az ji prinese. DIKY!!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz