Vojenský guláš - prosím o recept!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník kenny02
21 příspěvků 16.6.07 00:26
Vojenský guláš - prosím o recept!

Ahoj,
po celém internetu nemůžu nikde sehnat recept na PRAVÝ NEFALŠOVANÝ VOJENSKÝ GULÁŠ - takový ten, co se vařil za komunistů. Můžete mi, prosím, někdo napsat recept?
Díky!

Reakce:
Mrákula
1 příspěvek 13.8.19 15:01
Guláš který jsme vařili příchozím brancům a taky při přísaze..

Guláš 548 (Těžkých vojenských dní!)

1000 g hovězí kližka
120 g špek
120 g škvařené vepřové sádlo
600 g oloupané cibule
200 g paprika čerstvá
sáček mletá paprika
rajčatový protlak
lžíce kmínu, černý pepř
1 stroužek česneku / 1kg masa
1200 voda nebo vývar podle potřeby
hladká mouka
majoránka
sůl

(Při menších množstvích guláše se dává více cibule a čerstvé papriky)

Říká se kolik masa, tolik cibule. Ale pozor. Ne na váhu, ale objemem!

Když maso nakrájíte na celkem velké kousky asi kolem 25g, pak očkem poměříte hromadu a podobnou (menší) hromadu dáte cibule, 1/3 tohoto objemu cibule nahradíme hromádkou najemno nakrájené PAPRIKY. Nakrájená paprika se smaží v základu, přidána spolu s kmínem při zrůžovění cibule. Postupně se v guláši úplně rozdusí, bude úplně neviditelná, jen skvělá chuť guláše dá vytušit..

Na hodně sádla a špeku se udělá tmavý cibulový základ. (Kousek slaniny nakrájené na malé kostičky, orestované v základu a rozvařené v omáčce dodá guláši něco neuvěřitelného) Přidá se paprika sladká (na kilo masa jistě jedna velká polévková lžíce), pálivá (to podle chuti) a trochu protlaku a vše se nechá chviličku orestovat.

Pak se rychle přidá maso, na drobno nakrájený česnek, pořádně se to osolí a opepří - a restuje se.

Správně připravovaný guláš nemá mít po restování žádnou šťávu, jelikož se nám maso zavřelo a tak je třeba guláš trochu podlít. NE však moc, maso má být potopeno sotva ze dvou třetin.

Guláš se přikryje poklicí a dusí se.

Když je maso zpola měkké vybere se drátěnou naběračkou, kterou klepeme o stěny kastrolu, abychom
maso zbavili kousků cibule (všechnu cibuli stejně neoklepeme) a šťáva se nechá vydusit na tuk.
V kastrolu nám zůstal tuk, napolo rozvařená cibule a sražené bílkoviny, protože se maso dušením otevřelo.
Tuto šťávu zasypeme hladkou moukou (jedna rovná polévková lžíce na porci) a restujeme. Chce to trpělivost a malý příkon tepla. Kovovou špachtlí stále oddělujeme připékající se hmotu ode dna.

Když jsme přesvědčeni, že máme orestováno a to zabere tak deset minut, zalijeme hmotu studenou vodou, nebo vývarem.

Zvýšíme příkon tepla, kovovou špachtlí stále hmotu oddělujeme ode dna a metlou šleháme do hladké omáčky.

Omáčka nám začíná houstnout, ale ředíme jí s rozumem. - Máme na paměti, že vzápětí do omáčky vrátíme spoustu masa, které je nacucáno tekutinou a omáčku rozředí. Omáčku za stálého odškrabávání dna povaříme asi deset minut na malém plameni.

(Za hodinku se nám odpaří značná část tekutiny a tak pracujeme s poklicí abychom dosáhli kýžené hustoty. Tu poklici odkryjeme, tu poklici přikryjeme.)

Gulášek se nám pomalu provařuje a tuk se začíná objevovat. Za půl hodiny máme všechen tuk „po restování“ nahoře a je na nás, jestli ho budeme konzumovat či nikoliv. Já osobně upřednostňuji na základ hodně tuku, aby cibule plavala a mouka se hezky v tuku restovala, ale před jídlem část tuku sbírám. Staré pravidlo praví - vezmete omáčce tuk, vezmete jí duši.

Když si myslíme, že je hustota omáčky dostačující, přidáme trochu pepře, drceného česneku a trochu rozdrcené majoránky. Vše vhodíme do guláše a chvilku povaříme.

Příprava guláše se zdá velmi komplikovaná, ale opak je pravdou. Za tři hodiny máte ten pravý guláš, který můžete servírovat králům.

S knedlíkem, nebo jen tak s houskou a se sklenicí piva je to nejlepší jídlo které znám.

(Těstoviny, nebo rýži bych ke gulášům nedoporučoval, protože jalová příloha zredukuje chuť guláše až příliš)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz