Narozeniny v parku

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
esmeralda
4813 příspěvků 15.06.07 00:49
Narozeniny v parku

První narozeniny mé druhé vnučky se budou slavit v parku.

Ve chvilce nerozvážnosti jsem se nabídla že také něco udělám.
Jelikož mého syna a snachu postihly záplavy a neví kde jim hlava stojí, moje nabídka byla vřele přivítána.

Je tam ale několik háčků:

1 - Nejsem si jistá zda bude cokoliv možné ohřát, neboť zmíněný park neznám. Preferovala bych tedy přivézt něco studeného.

2 - Nejraději bych to přivezla už z domu na tácech. Musí to být schopné přežít 130km cestu.

3 - Bude tam cca 20 dětí a 50 dospělých. (Děti tam budou mít asi pokrmů dost, takže myslím spíše na dospělé).

No…a teď Labužníčci raďte. Za každý návrh budu nesmírně vděčná.

Reakce:
Eleeen
1127 příspěvků 15.06.07 07:53
Tak to je teda úúúkol!!!!

Já, dříve „postižená“ tupperware jsem se naučila docela dobré recepty. Mezi ně patří (nejen) zelné rohlíčky a pikantní šnečky. Recepty mám někde napsané, pokud bys chtěla, písnu ti je. Rohlíčků je z 1/2 kg mouky 48 ks, u těch šnečků to neodhadnu. Abys měla představu, tak z vykynutého těsta uděláš 6 bochánků, každý rozválíš na kulatou placku a rozkrájíš na 8 dílů, jako pizzu - de facto na trojúhelníky. Na tu nejširší stranu dáš náplň - kolečko salámu+zelí, kousek šunky+sýr+pórek, lžičku podušené masové směsi atd. (už jsem dělala i na sladko s nektarinkama anebo tvarohem). Pak to zamotáš do malého rohlíčku, jde to velmi rychle. A upečeš. Šneky: z 1/2 kg mouky uděláš 3 bochany, rozválíš na obdélník. Na delší stranu dáš řádek salámu (trvanlivý, měkký nebo anglické, pršutu…), zbytek posypeš zelím+sýrem (místo zelí dávám i pórek)a okořeníš nějakou pikantní směsí (s paprikou je nejlepší) smotáš to do rolády (začneš u salámu) a pak krájíš na 1,5 cm široké „řezy“, které z 1 strany zmáčkneš, abys jednu stranu uzavřela, touto stranou položíš na plech a máš něco mezi šnečkem a růžičkou. Velikost po upečení je jako kolečko rohlíku. Tyhle recepty se právě hodí pro cestování - nikde nic nepadá, dáš to rychle do pusy, je to tepelně upravené, takže to dlouho vydrží a nepotřebuje to chlazení. Náplní je moc, záleží na Tvé fantazii - a co vím, tak to u Tebe není problém.
Ze sladkého bych preferovala nějaké ovocné koláče, nebo tvarohové, pokud máš nějaké termo-mísy, pak bych přidala saláty - zeleninové, těstovinové, ovocnou mísu.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.06.07 09:00
...

urob mäsovú roládu (hovädzie, plnka vajíčko+pečivo+hrá­šok…), alebo klasickú sekanú, nastudeno, to kiwi nepoznajú. Ľahko sa to preváža aj vo veľkom množstve, na plátky nakrájaš na mieste, k tomu čerstvú/nakladanú zeleninu, horčicu, omáčky, chlieb/pečivo.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.06.07 08:48
kousek sladkého

určitě přijde vhod.
Jsou to české suroviny, ale ty si, Esme určitě poradíš
Dělám podle kamarádky naprosto úžasnou střechu z Be Be sušenek. Jsou to obyčejné dost suché světlé a tmavé obdélníkové křehké sušenky.
Na alobalu poskládáš 3 řady po 7 kusech světlých a tmavých sušenek které skládáš jako šachovnici
IIIIIII
IIIIIII
IIIIIII
Umícháš 2 tvarohy (- u nás v Česku ty, které jsou balené jako máslo, ne ve vaničce(ty jsou moc řídké)), 1 celé máslo 250g (200g ale stačí) a cukr moučku podle chuti, cca 150g. Pro dospělé se přidává ještě opravý český Tuzemský rum. (rumu není nikdy dost)
Půl krému rozprostřeš na sušenky.
Naskládáš 2. vrstvu sušenek - šachovnici obrátíš - na světlou přijde tmavá sušenka.
Pokladeš 2. polovinou krému.
na prostřední řadu sušenek naskládáš nadlouho dva banány, nebo poskládáš za sebou jahody nebo jiné ovoce dle chuti.
Krajní řady sušenek zvedneš alobalem proti sobě (podle mého vzorečku je to ta horní a dolní řada)
Přitiskneš lehce k sobě. Máš dlouhý trojůhelník, jako např. tvar čokolády Toblerone.
Potřeš nejlépe čokoládovou polevou a necháš vychladit.
A pak už krájíš na krásné trojúhelníky s ovocným střede,
Je to strašně dekorativní, strašně jednoduché a opravdu strašně, strašně moc dobré!!!! A dětem se to bude moc líbit, zvláště, budou-li uvnitř jahody. Mám to mockrát vyzkoušené a vždycky je to takový malý zlatý hřebíček!
Velmi vřele ti to doporučuji!
A převezeš to jednoduše na tácu.
Užijte si oslavu!!!

tea63
935 příspěvků 15.06.07 10:01
Jen doufám,

že to nebudeš pro 70 lidí dělat sama! To bych si neuměla ani představit!:-)
Asi bych také upekla sekanou, vepřovou roládu např. s houskovou nádivkou, takovou, jako třeba ke kuřeti.To se mi osvědčilo na studeno.
Rýžový salát s kousky vařeného kuřete, někdy tady u nás dávám krabí tyčinky(jsou dostupnější než krevetky nebo krab) se zeleninou(paprika, jarní cibulka, brokolice, žampiony..) a ochutím jen bylinkovou solí, vinným octem s troškou cukru a olivovým olejem. Podávám na listech nějakého salátu.
To samé můžeš udělat s těstovinami místo rýže.
Různé slané pečivo - preclíky, sýroví šneci - teď nevím,jaký je to recept ,ale je to skvělé. Najdu:-)
Luštěninové saláty.
To všechno přežije 130 km!
Tak ať se to všechno podaří! Ahoj

tea63
935 příspěvků 15.06.07 10:25
Tak

už jsem to našla, jsou to opravdu " Sýroví šneci". Esmeraldo hodně zdaru!! :-)

Jenofefa
1315 příspěvků 15.06.07 11:30
Doporučuji

Marinované kuře , pokud tedy máš možnost to uchovat během transportu v chladu. Pochopitelně dávky přizpůsobit počtu hostů, jde ale připravit dopředu.

buraci
1136 příspěvků 15.06.07 11:41
Kuskus

Esme, ja bych ti poradila, abys vyzkousela kuskus, z jednoho pytliku toho za chvili clovek navari kotel a jidlo prezije bez problemu delsi cestu. Muzes zkusit klasicky taboulleh, ale je tu dost i jinych salatu. Dobre jsou i salaty z cizrny (muj oblibeny je cizrna, rajcata, feta, mata, hladkolista petrzel, citronova stava, olivovy olej). Zalivky pripadne muzes pripravit zvlast do sklenicky a salaty zalit az na miste.

Eja
3839 příspěvků 15.06.07 13:08
Slané záviny,

třeba můj oblíbený a vyzkoušený - listový špenát, plátky žampionů, olivy, balkánský sýr. Nejrůznější plněné taštičky. Z hotových plátů listového těsta nebo plátů kynutého na pizzu je to šup šup. Chlazení netřeba.
Slané dorty - tenoučké palačinky skládat na sebe a mezi dle chuti -ricotta, podüšený listový špenát, strouhaný parmezán, možností je spousta. Důkladně zabalit do folie, nakrájet pak jako dort.
Tmavý toastový chleba, tři na sebe a mezi zase různé náplně, krájet na trojúhelníky.
Pro tolik lidí Ti to fakt nezávidím

Sylvie
2302 příspěvků 15.06.07 21:50
...

Já bych Ti Esme poradila se taky hodit „marod“.
Taková chřipka v posteli s knížkou v ruce, moooc dobré.
Nebo anginka pěkně zabalená do šátku, taky podávaná s knížkou(čti­vou!!!!). To bych si uvařila já.
Lenivka Sylvie

zlata
1200 příspěvků 15.06.07 23:13
A co takhle

nadělat kuřecí rolády, můžeš udělat s různými náplněmi. Já dělávám klasiku. Vykoštěné kuře pokladu plátky šunky a na to smaženná vajíčka s červenou paprikou nebo zase šunku na to nivu nebo šunku a kysané zelí s ananasem. Můžeš to podávat teplé i studené

sousedka
47 příspěvků 16.06.07 01:12
Mexicky Dip

Tenhle recept ma tu vyhodu, ze se da servirovat studeny i teply. Je nesmirne jednoduchy a nenarocny na pripravu. 2 (17oz) konzervy Refried Beans, 1 cup jemne nakrajene cibule 1 - 2 konzervy sekanych green chilli papricek, cervena Taco sauce, 1 cup syra (sharp) Cheddar, 1 cup syra Monterey Jack. Vse dame do zapekaci nadoby (pouzivam PYREX pekacek) presne v poradi jak je v recepyu a dame na 20 minut zapect do trouby (400F/200C). Po zapeceni naneseme silnou vrstvu souer cream (nesetrim) a oklo celeho pekace (asi 1 inch od okraje) ozdobime sekanymi cernymi olivami. K tomu pytel tortilla chips a je to. Muzes si to pripravit hodne dopredu a pred odjezdem zapect a ozdobit, zabalit do alobalu a silne uterky nebo rucniku a ver, ze i po 130 km to bude jeste trochu teple. Ale je vyborny i studeny.

lydia
1227 příspěvků 16.06.07 10:49
Esme,

já bych také uděla nudlové saláty, něco zvláštního je např. Tortellinový salát. Koupíš hotové a připravíš jako nudlový salát, podle své fantazie, nebo couscous salát, rýžový salát. Nebo mleté maso smíchat se sýrem, paprikou nakrájenou na kousky, orestovanou slaninou,cibulí, česnekem, žemlemi a vejcem, mletou paprikou. Udělat kynuté těsto, polovinou vyložit dortovou formu, potřít nádivkou z mletého masa, položit druhý plát těsta, propíchat a péct asi 40 min při 200°C. Nebo roládu, jak navrhuje kltko, ale udělat jí v chlebíčkové formě, smíchat , šunkou, žampiony, sýrem. Nevím jestli dostaneš něco jako prejt, u nás tomu říkají Bratwurst, také přimíchat. Na labu je recept na mleté maso s paštikou, tak místo prejtu přidat játrovou paštiku. Nebo proložit vejci, parkem a okurkou a upéct v chlebíčkové formě. Je to nejen dobré, ale i vzhledné pro oko. Nebo různé druhy štrůdlů, plněné mletým masem, špenátem a ovčím sýrem. Mám recept na tzv. vrstvené maso, které se může 2 dny předem připravit, ale na to je potřeba oheň na ohřátí . Nebo bílou veku vydlabat, vnitřek smíchat s tvarohem,trochou majonézy, různou zeleninou a šunkou, dochutit. Dá se odvést v celku, potom jenom nakrájet. Jsou to jídla jednoduchá, ale efektivní. Přeji hodně pomocníků při přípravě a pěkné počasí na party. Oslavenci samozřejmě všechno nejlepší

lydia
1227 příspěvků 16.06.07 12:58
ještě něco..

můžeš udělat plněnou bramborovou roládu, nebo masovou, na labu jsou recepty. Mám ještě recept na bramborový salát s tuňákem, nebo na bramborový dort se zeleninou, sýrem, šunkou atd… jestli budeš mít zájem, napíšu.

esmeralda
4813 příspěvků 16.06.07 13:08
Labužníci, díky vám všem....

teď už se opravdu nemám na co vymlouvat…

Eleen - moc se mi líbil nápad těch šnečků. Musí to vypadat pěkně barevně. Budu se muset ozbrojit trpělivostí které bohužel nemám zdaleka jako ty.

Kltko - sekaná je senzační nápad. A to je něco co umím celkem dobře. Proložit jí něčím barevným a hned to vypadá slavnostně.

Glamo - o sladkosti se tentokrát nestarám. Ty přijdou na řadu příští měsíc kdy mi bylo uloženo upéct dort na křtiny. Tvůj recept přijde vhod. Už teď kvůli tomu nespím, doufám že nade mnou bude stát anděl strážný.

Tea - roláda také není špatný nápad. Teď jsi mne inspirovala. Před lety jsem dělala vepřovou s meruňkami. Vím že jsme ji dojídali studenou a byla velice dobrá.

Jeno - tvoje marinované kuře mě inspirovalo a vzpoměla jsem si na Buffalo křídla. I zde na Labu je někde na ně recept.
S uchováním v chladu si v Oz v červnu nemusím dělat starosti. Červen= prosinec. Brrrrrr…

Buráci - kuskus i saláty jako je tabouleh přímo miluji, ale asi jsem zapomněla napsat, že většina dospělých budou buď Irové (příbuzenstvo), nebo odchovanci McDonald's (spolužáci mého synka - otce oslavenkyně). Co se jídla týče, moc smyslu pro dobrodružství asi mít nebudou. Aby se toho nebáli…ha ha.

Ejo - záviny zní výborně, nevím zda ale najdu odvahu. Já jsem totiž už zkazila mnoho věcí které se ostatním zkazit nepodařilo.
Ten tmavý toastový chleba vypadá dobře.

Sylvie - ani tvůj nápad není marný. Ale svědomí by mi to nedovolilo. Oni mají dost starostí, nemůžu je v tom nechat.

Zlato - vykostěné kuře s nádivkou má každý moc rád. Je to sice piplačka, ale výsledek je velice efektivní a dá se to udělat pár dní dopředu.

Sousedko - Mexický dip který popisuješ jsem už někde jedla. Bylo to moc dobré dokonce studené. O Monterey Jack jsem bohužel jenom četla (pochopitelně samou chválu) ale starosti mi to nedělá. Máme tu, zvláště z Tasmánie, hodně dobrých sýrů. Jistě si nějaký vyberu.

Lydia - nudlový nebo rýžový salát (nebo oba) by také nebyl marný.
Bratwurst se tu prodává, ale nemám s tím zkušenosti.

Ještě jednou vám všem děkuji. Držte mi palce.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.06.07 14:22
...

esmeraldo - v pohode, do sekanej sa celkom hodia natvrdo varené vajcia, keď ju robíš v srčom chrbte alebo ako valec v alobale, nemal by byť problém. A na reze robia krásny kontrast. Prípadne pásiky paprikovej klobásky (musí byť hodne červená, pikantná len podľa chuti, opäť hlavne na vzhľad, prípadne kyslá uhorka (máte to na juhu?) a keď nie, určite sa nájde zelený hrášok (sterilovaný, alebo trochu podusený čerstvý / mrazený), takisto v sekanej pekne vyniknú.

A ak máš žravcov odchovaných na Mc'neviemčom, sekanú si zamilujú :o)))

esmeralda
4813 příspěvků 18.06.07 07:21
Sousedko, rychle, než půjdu na nákup....

Z Google jsem vyčetla že Monterey Jack se podobá čedaru. Ty ale ve svém receptu používáš jak čedar (asi ostřejší verzi) tak Monterey Jack.
Prosím, napiš jaký je rozdíl, eventuelně co místo MJ použít. Díky.

sousedka
47 příspěvků 18.06.07 07:50
Esmeraldo

Chedar by mel byt ten ostrejsi (je zluty). Monterey Jack je bily a neni moc chutovy. Myslim, ze je to nakonec skoro jedno. Hlavne aby to byl syr, ktery se dobre rozpeka. Jednou jsem tento dip delala narychlo a mela jsem doma jenom chedar a vubec nic moc se nestalo. Hlavne opatrne s Taco sauce. Maji ruzne ostre. Vetsinou, davam medium. Preju hodne stesti a at se party vydari.

esmeralda
4813 příspěvků 18.06.07 07:57
Sousedko, dík,

jdu na nákup.

sousedka
47 příspěvků 18.06.07 08:02
Napis nam

jaka byla party. Jiste budes fotit, tak na nas nezapomen. Ahoj

esmeralda
4813 příspěvků 15.07.07 23:54
Narozaniny v parku

se vyvedly. Zima byla jako na Sibiři (co jiného se tady v Austrálii může očekávat ;-)). Oslavenkyně z toho rozruchu nakonec usnula.
Díky radám vás Labužníků jídlo dopadlo také dobře. Největší úspěch měl Mexický dip podle sousedky (Sousedko, měla bys napsat recept na Lab).
Na obrázkovou dokumentaci se můžete podívat do mého deníčku.

sousedka
47 příspěvků 16.07.07 08:07
Esmeraldo

mas kouzelnou holcicku. Jsem rada, ze dip chutnal. Recept neni z me hlavy a vubec nevim jeho puvod, ponevadz jsem ho dostala uz pred lety od jedne americke pritelkyne . Tak pokud budes chtit muzes ho vlozit do Labuznika Ty. Koukam, ze uz jsi napsala radu receptu, zatim co ja si na to netroufam.

Sylvie
2302 příspěvků 16.07.07 08:38
...

Esme, to je fajn, že jsi to zvládla. Jídlo vypadá bezva, ale nejhezčí je samozřejmě holčička. Já jsem sice nepřispěla žádnou radou, nejsem tak zkušená, ale držela jsem pěsti.
Lidi tady na Labu jsou moc prima.

tea63
935 příspěvků 16.07.07 10:27
Krásné fotky,

krásné holky, od nejmenší až po největší. Asi musela být opravdu zima, všimla jsem si zimní šály…Jídlo vypadá úžasně, hlavně ta kuřecí roláda s pistáciemi je na gastronomického Oskara. Ať se všem daří…Ahojky. Tea.

Eleeen
1127 příspěvků 16.07.07 11:16
Esme,

smekám před Tebou a Tvým kuchařským uměním, mohla by sis z fleku založit cateringovou firmu!!!
Vyšlo Vám krásné počasí, to je dobře a vnučka je božská, Tvé komentáře taktéž!

Kely
186 příspěvků 16.07.07 14:00
...

Esmeraldo, krásné fotky, jsi opravdu šikovná, co jsi všechno zvládla připravit!! Krásná vnučka.

karminek
757 příspěvků 16.07.07 16:28
oslava

se určitě vydařila a to papů -proatě papů.Gratuluju vypadá to skvěle.

esmeralda
4813 příspěvků 17.07.07 12:41
Moji milí Labužníci,

určitě by se to tak nevydařilo nebýt vás.
Však já vás netajím, ba naopak, se s vámi vytahuju.
Díky moc za všechny pochvaly které si zdaleka nezasloužím.

Sousedko, ten dip bych na Lab s tvým svolením napsala, jenom mě napadlo zda jsou v ČR k mání refried beans? A jestli jsou, jak se to jmenuje česky? Labužníci, dejte vědět.

Sylvie, jsem si jistá že i to držení palců pomohlo.

Teo, zima opravdu byla. Pro ty co si myslí že jsme tu v tropech…tak tedy omyl. Dnes v sedm ráno jsme měla na trávě šediváka a teploměr ukazoval přesně NULU. Brrrrrrrr…
Vykostit kuře na tu roládu je dost piplačka, ale zbytek už je jednoduchý.

Eleeen, pochvala od tebe, takové odbornice, je jako dostat zlatou medajli. Však jsem se patřičně nafoukla. ;-))
S tou cateringovou firmou si nejsem jistá. Aby mi klienti neumřeli hlady.

Kely, naštěstí jsem na to měla dost času.

I tobě Karmínku děkuji za pochvalu.

buraci
1136 příspěvků 17.07.07 12:50
Refried Beans

… u nas k dostani vetsinou jsou (mivaji je hlavne v hypermarketech).

tea63
935 příspěvků 17.07.07 12:54
Mexický dip

také prosím o recept. Ty fazole snad někde seženu. Pořád bádám, co to vlastně na té míse je. Nahoře to vypadá na nějaký jogurt, smetanu apod., ale co je pod tím?:-)))) Díky a zdravím. T.

esmeralda
4813 příspěvků 17.07.07 22:54
Teo,

jsem teď zavalená prací, jen co dopracuju, přidám Sousedčin recept na Lab. Slibuju!!!!

Buráci, díky za info. Předpokládám že se to tedy nazývá stejně: Refried Beans.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz