dort "Almond"

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
airan
652 příspěvků 02.04.06 17:16
dort "Almond"

Jestli nekdo zna tento recept, nebo ma moznost ho sehnat, budu moc rada

Reakce:
penda
4752 příspěvků 02.04.06 18:06
Airan,

mrkni sem a když přeblikneš nahoře na Obrázky, uvidíš i vzhled dortů.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.04.06 19:04
dortík

Vladko, já bych si sahla po tom Sherry, ten vypadá velmi jedle, i když ostatní nejsou k zahození. bedla

penda
4752 příspěvků 03.04.06 05:46
Bedlí...

oki, už jsem našla i recept na něj, tak až vypravím malého do školy, zkusím ho přeložit a přidat mezi recepty … pěkný první pracovní aprílový den přeji ;o)))

esmeralda
4813 příspěvků 03.04.06 09:02
Dort

Almond je anglicky mandle, takže se asi bude jednat o různé dorty s obsahem mandlí.
Tady je můj oblíbený. Jsou v něm sice také s pomeranče, ale mandlí je v něm dost. Velice jednoduchý.

penda
4752 příspěvků 03.04.06 09:22
Cherry Almond Cake

Bedlí, našla jsem tři různé recepty, vkládám je zatím sem, u něčeho si nejsem jista s doslovným překladem, třeba to někdo více znalý angličtiny upřesní.

Cherry Almond Cake
2 šálky půlených kandovaných (proslazených) třešní (halved red candied cherries - nevím, zda se jedná o přímo kandované nebo jen čerstvé proslazené),
1/2 šálku loupaných plátků (lupínků) mandlí,
1/2 šálku mouky,
1 šálek změklého másla,
1 šálek cukru,
1 KL vanilkového extraktu,
1 KL mandlového extraktu,
4 vejce,
1 3/4 šálku mouky,
2 KL prášku do pečiva,
1/2 KL soli,
1/3 šálku mléka

V míse promícháme třešně, mandle a 1/2 šálku mouky tak, aby se třešně řádně „zasypaly“. V další míse smícháme 1 3/4 šálku mouky s práškem do pečiva a solí. Směs dobře promícháme. Máslo nebo margarin, cukr a extrakty ušleháme „doběla“. Postupně přidáváme vejce, každé vždy asi minutu zašleháváme do směsi nebo po přidání všech těsto vyšleháme šlehačem nastaveným na nejvyšší rychlost. Poté přimícháme střídavě moučnou směs s mlékem, přičemž moukou začínáme i končíme. Přidáme „zasypané“ ovoce s mandlemi. Řádně promíchané těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy.

Pečeme při 300 °F (150 °C) 55-65 minut, zkoušku upečení provedeme klasicky špejlí. Hotový moučník necháme 10 minut chladnout ještě ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vystydnout. Vychlazený moučník zabalíme do alobalu a uskladníme na chladném místě na několik dní, aby se uležel.

Fresh Cherry and Almond Cake (8 porcí)
1 šálek loupaných mandlí,
1 šálek + 2 PL polohrubé mouky (all-purpose),
1 KL prášku do pečiva,
1/2 KL mořské soli,
1/2 šálku (1 stick) změklého másla,
3/4 šálku + 1 KL krystalového cukru,
3 vejce pokojové teploty,
1/4 KL mandlového extraktu,
1/2 KL mandlového extraktu,
2 1/2 šálku čerstvých odpeckovaných třešní (1 pound=cca 450 g),
moučkový cukr na posypání.

Předehřejeme troubu na 350 °F. Připravíme 9ti palcovou (cca 23 cm) dortovou formu, boky vymažeme tukem a vysypeme moukou, na dno dáme pečicí papír.

Mandle hrubě nasekáme v domácím robotu a 1/4 celkového množství dáme bokem. Do robotu k nim přidáme mouku s práškem do pečiva a sůl a mixujeme tak dlouho, až jsou mandle jemně „pomleté“. Směs přesypeme do mísy.

Do robotu (mixéru) dáme máslo s 3/4 šálku cukru. Přidáme vejce jedno po druhém a po každém přidání směs řádně prošleháme. Přimícháme extrakty. Přisypeme 1/2 moučné směsi a prošleháme dohladka. Stěrkou těsto uhladíme do připravené formy a posypeme třešněmi v jedné rovné vrstvě.

Odložené mandle promícháme se lžičkou cukru and sprinkle around edge of cake … nechápu, jak mohu zasypat okraje moučníku mandlemi, když je těsto v dortové formě, jedině, že bych už formu vysypala mandlemi. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě a zkoušku pečení provedeme špejlí. Po upečení necháme moučník ještě 10 minut ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku a před podáváním pocukrujeme.

**! **Teď, podle názvu druhého receptu, bych se u té první varianty asi přikláněla k opravdu kandovaným třešním. ;o))

Cherry Almond Upside Down Cake (obrácený) (MW - 8 porcí)
2 PL margarinu,
1/4 šálku hnědého cukru,
1/4 šálku mandlových lupínků,
2 šálky mražených třešní,
1/4 šálku margarinu,
2/3 šálku cukru,
1 vejce,
1/2 KL mandlového extraktu,
1 1/4 šálku mouky,
1/2 KL prášku do pečiva,
1/2 KL soli,
2/3 šálku nízkotučného mléka (2 %).

V kulaté koláčové míse (9ti palcové) smícháme máslo s hnědým cukrem. Dáme do mikrovlnky na stupeň HIGH na 1-1 1/2 minuty (nebo dokud se máslo nerozpustí). Přidáme mandle a třešně. Vlníme nezakryté na stupni HIGH 3-4 minuty (až se začnou třešně rozpouštět - rozmrzat). Poté dáme stranou.

Máslo vlníme na stupni HIGH 30-45 s nebo dokud nezměkne. Vyšleháme ho s cukrem do pěny. Přidáme vejce mandlový extrakt a vyšleháme „doběla“. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl a mléko a vymícháme dohladka. Těsto nalijeme do mísy (přes třešně a mandle) a vlníme na středním stupni (70 %) 8-9 minut or until edges are set - až okraje „sednou“ nebo až se oddělí od okrajů mísy?, mísu otočíme (starší mikrovlnky údajně neměly „rotující talíř“) a vlníme další 3-4 minuty na stupni HIGH until center is set - až „sedne“ střed?, poté opět mísu otočíme. V troubě necháme moučník stát dalších 5 minut.

Poté moučník vyklopíme (překlopíme) na talíř (servírovací). Moučník podáváme horký i studený. Podle chuti můžeme přizdobit šlehačkou a opraženými mandlemi.

1 cup = cca 60 ml

penda
4752 příspěvků 03.04.06 09:46
Omlouvám se...

1 cup (šálek) je cca 240 ml ;o)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.04.06 09:48
Dortíky

Vladko, moc děkuji, já se s tím nějak poperu, nejsem háklivá zda tam jsou třešně nebo višně, kandovaný nebo jakékoliv. Na sladké tu mám skoro celou rodinu, já někdy ani neochutnám. Určitě dám vědět, jak jsem dopadla. Hezký den, u nás svítí od rána sluníčko. bedla

airan
652 příspěvků 03.04.06 10:06
diky,

Vladko, recept je fajnovy, kamaradka uz se na nej trese:-) Esmeralda, ten pomerancovy vypada moc dobre. Holky, dekuji moc za ochotu.

sim
293 příspěvků 03.04.06 12:29
pomoc s prekladom

podla mna
edges are set/ center is set = ked stuhnu

mandlami posypat tortu zhora po okraji dokola (nie boky)

all-purpose flour - tu nejde ani tak o preklad ako o inu muku s inymi vlastnostami - avsak ako pise Vladka, ja tiez pouzivam vzdy polohrubu a je to OK. skor pisu ludia naopak, ze z americkej muky sa nedaju piect ceske veci :-)

a este otazka: urcite ide o tortu so specifickym vlastnym menom „Almond“?? lebo asi vies, ze almond = mandla.
cize v googli najdes vsetky mozne mandlove kolace a bolo by treba viac podrobnosti aby sa identifikoval ten pravy. napr. podla dalsich surovin atd.

penda
4752 příspěvků 03.04.06 13:00
sim, děkuji

… to víš, habáně ráno nemělo čas, tak mne odbylo a protože se mi nechtělo čekat, až bude mít čas, tak jsem to riskla vložit i s nepřesnostmi - a ještě k tomu posypu mandlemi - není zbytečné sypat povrch dortu, který následně bude dnem, až se dort upeče? Jedině, že by se to nechalo jako povrch dortu, ale když se dort při pečení ošklivě vyboulí, tak to bude vypadat divně ;o)))

A k té mouce - tu americkou univerzální jsem uvedla z receptu, aby „amíci“ věděli, co bylo v receptu uvedeno, protože u nich, jak jsem vyčetla, se naše polohrubá nesežene.

A k tomu názvu receptu - máš pravdu, protože téměř každý druh moučníku má v Americe či Anglii v názvu Almond, pokud mandle obsahuje, čili ať je to bábovka, chlebíček, dort či cokoli jiného .. a navíc se na vše dá použít název Cake - což ještě zkusit hledat Almond gateau nebo flan?

penda
4752 příspěvků 03.04.06 13:04
hahaha,

to je taky blbost, musel by se hledat Gateau či Cake „Almond“, protože mandlových dortů či korpusů může být též nepřeberné množství ;o)))

airan
652 příspěvků 03.04.06 15:40
Vladko,

Neni tam taky nejaky dort s mandlovym kremem? Dorty vypadaji krasne, ale ten co hledam je udajne s kremem. Dekuji predem.

penda
4752 příspěvků 03.04.06 21:01
Airan,

oki…„krémový dort Mandle“, ale těch může být taky strašně moc…zkusím to, když něco najdu, co by stálo za zmínku, ozvu se.

penda
4752 příspěvků 03.04.06 22:15
Chocolate Almond Cake

líbí?

Mně se líbí, stojí 49,99 dolarů, jen k němu najít ten správný předpis…;o)))

penda
4752 příspěvků 03.04.06 22:22
tenhle je zase...

… velmi zajímavý , ale já už musím jít, čekají na mě ještě povinnosti…;o))

airan
652 příspěvků 04.04.06 10:43
Vladko,

libiiii…oba dotrty jsou uzasni! Jestli budes mit cas a chut prelozit, budu moc rada. Pekny den.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz