Švej-ču-žou z dob budování........

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 30.03.06 12:12
Švej-ču-žou z dob budování........

Někdy v roce 1982 (nebo tak nějak) zde běžel velký šlágr - Švej-ču-žou po česku. Co si pamatuji, tak se vepřové naložilo do vajíčka se škrobem, smíchalo se maggi s worcesterem a hlavně se k tomu nakrouhalo půl hlávky zelí. A pak se to všechno nějak zpracovalo. Nepamatujete si někdo na tento typ úpravy? Nějak se mi myšlenky zatoulaly do minulosti a zastesklo se mi po tomto pokrmu. Dík, Ivo.





Reakce:
 
Tasma
415 příspěvků 30.03.06 12:33
...

Byl to jeden z prvních receptů, který jsem si před 22 lety napsala do svého tehdy nového kuchařského deníčku.
Jmenovalo se to - Hlávkové zelí s masem
pro 2 osoby:
100g libového vepřového masa, asi 1/2 menší hlávky zelí, 1 pórek, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička vegety, asi 1 lžička soli, 2 lžíce osta, olej na smažení.
Na obalení masa : 1 bílek, 1 lžička Solamylu, voda.
Zelí nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na pánvi.Zpočátku osolíme, aby změklo. Smažíme do polosyrova. Na druhé pánvi osmažíme nakrájené maso obalené v Solamylu a bílku, dokud nezbělí. Poté obsahy obou pánví smícháme , přidáme pórek, koření a nakonec pro zvýraznění chuti ocet.
Tak to je zápisek z mých pubertálních let, kdy mi tento recept připadal nepředstavitelně složitý

 
Ivo
1045 příspěvků 30.03.06 12:52
Ha...

…jestli tys měla pubertu před 22 roky, tak to jsi dnes mladé sympatické perspektivní děvče…hihi…ale abychom neodbíhali od tématu - z 95% to bude ono - jen se mi tam někde vytratilo to maggi s tím worcesterem. Ale byla to tehdy bomba…:-))))

 
Tasma
415 příspěvků 30.03.06 13:01
...

To maggi s worcestrem asi nahrazovalo sojovou omáčku, která se tehdy asi nedala tak lehce sehnat.
Ještě jsem vyhrabala jeden velmi podobný recept:
100g vepř. masa /podle mě to je pro dvě osoby málo/,1 talíř nakrájeného pekingského zelí,1 PL sojovky/ jestli chceš tak maggi s worcestrem/, pálivá paprika.
Na omáčku:
1/8 l vody, 1 1/2 lžíce sojové omáčky, 1 1/2 lžičky cukru, 1 1/2 lžičky Solamylu 1 lžíce octa.
Maso smícháme se sojovkou , posypeme pál. paprikou, necháme asi 15 min. odležet poté prudce osmažíme. Přidáme nakrájené zelí a ještě asi 6 minut smažíme. Směs v pánvi zalijeme vodou, v níž jsme rozmíchali sojovku, cukr, Solamyl a ocet. Rychle mícháme a když začne omáčka houstnout, odstavíme. Jídlo má pálivě nakyslou chuť.
Teď koukám, že tam není sůl - asi to osolí ta sojovka.
Tohle jsem si opsala od mamky, která nám to občas dělala jako obrovskou exotickou vzácnost. Ještě to dělala úplne stejně s květákem rozebraným na pidi růžičky.
Kde jsou ty časy.....

 
Tasma
415 příspěvků 30.03.06 13:31
...

Tak jsi mě donutil listovat v mém rozpadeném sešitě, až jsem možná našla, tu maggovou příšeru :/ je to ale recept bez zelí, které si tam ovšem můžeš přimíchat/.
asi 300g vepř masa nakrájené na nudličky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce maggi, 2 lžíce worchestru, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička sl. papriky, 1 lž. soli, 1 lž kari, 1 lž pepře, 2 celá vejce - vše rozmíchat , vložit maso a nechat uležet.

 
Manana
1515 příspěvků 30.03.06 17:12
Ivo

už ten recept přidávám, je od AFTICA.

 
Ivo
1045 příspěvků 31.03.06 07:43
Tak Vám velmi děkuji za navigaci...

…víkend je přede dveřmi, asi ho pojmu ve stylu retro. Zavzpomínám na zlaté časy, kdy jsme předstírali, že pracujeme a stát předstíral, že nás za to platí, pokusím se vyrobit tuto improvizovanou „asii“ a pak si pustím některý z Třiceti případů mjr. Zemana (třeba ten s tou studnou - „Toho dne byl tatínek nějaký neklidný…“)......



 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz