Někdy v roce 1982 (nebo tak nějak) zde běžel velký šlágr - Švej-ču-žou po česku. Co si pamatuji, tak se vepřové naložilo do vajíčka se škrobem, smíchalo se maggi s worcesterem a hlavně se k tomu nakrouhalo půl hlávky zelí. A pak se to všechno nějak zpracovalo. Nepamatujete si někdo na tento typ úpravy? Nějak se mi myšlenky zatoulaly do minulosti a zastesklo se mi po tomto pokrmu. Dík, Ivo.
Švej-ču-žou z dob budování........
Byl to jeden z prvních receptů, který jsem si před 22 lety napsala do
svého tehdy nového kuchařského deníčku.
Jmenovalo se to - Hlávkové zelí s masem
pro 2 osoby:
100g libového vepřového masa, asi 1/2 menší hlávky zelí, 1 pórek,
1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička vegety,
asi 1 lžička soli, 2 lžíce osta, olej na smažení.
Na obalení masa : 1 bílek, 1 lžička Solamylu, voda.
Zelí nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na pánvi.Zpočátku
osolíme, aby změklo. Smažíme do polosyrova. Na druhé pánvi osmažíme
nakrájené maso obalené v Solamylu a bílku, dokud nezbělí. Poté obsahy
obou pánví smícháme , přidáme pórek, koření a nakonec pro zvýraznění
chuti ocet.
Tak to je zápisek z mých pubertálních let, kdy mi tento recept připadal
nepředstavitelně složitý
…jestli tys měla pubertu před 22 roky, tak to jsi dnes mladé sympatické perspektivní děvče…hihi…ale abychom neodbíhali od tématu - z 95% to bude ono - jen se mi tam někde vytratilo to maggi s tím worcesterem. Ale byla to tehdy bomba…:-))))
To maggi s worcestrem asi nahrazovalo sojovou omáčku, která se tehdy asi
nedala tak lehce sehnat.
Ještě jsem vyhrabala jeden velmi podobný recept:
100g vepř. masa /podle mě to je pro dvě osoby málo/,1 talíř nakrájeného
pekingského zelí,1 PL sojovky/ jestli chceš tak maggi s worcestrem/,
pálivá paprika.
Na omáčku:
1/8 l vody, 1 1/2 lžíce sojové omáčky, 1 1/2 lžičky cukru, 1 1/2 lžičky
Solamylu 1 lžíce octa.
Maso smícháme se sojovkou , posypeme pál. paprikou, necháme asi 15 min.
odležet poté prudce osmažíme. Přidáme nakrájené zelí a ještě asi
6 minut smažíme. Směs v pánvi zalijeme vodou, v níž jsme rozmíchali
sojovku, cukr, Solamyl a ocet. Rychle mícháme a když začne omáčka
houstnout, odstavíme. Jídlo má pálivě nakyslou chuť.
Teď koukám, že tam není sůl - asi to osolí ta sojovka.
Tohle jsem si opsala od mamky, která nám to občas dělala jako obrovskou
exotickou vzácnost. Ještě to dělala úplne stejně s květákem rozebraným
na pidi růžičky.
Kde jsou ty časy.....
Tak jsi mě donutil listovat v mém rozpadeném sešitě, až jsem možná
našla, tu maggovou příšeru :/ je to ale recept bez zelí, které si tam
ovšem můžeš přimíchat/.
asi 300g vepř masa nakrájené na nudličky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce
maggi, 2 lžíce worchestru, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička sl.
papriky, 1 lž. soli, 1 lž kari, 1 lž pepře, 2 celá vejce - vše
rozmíchat , vložit maso a nechat uležet.
…víkend je přede dveřmi, asi ho pojmu ve stylu retro. Zavzpomínám na zlaté časy, kdy jsme předstírali, že pracujeme a stát předstíral, že nás za to platí, pokusím se vyrobit tuto improvizovanou „asii“ a pak si pustím některý z Třiceti případů mjr. Zemana (třeba ten s tou studnou - „Toho dne byl tatínek nějaký neklidný…“)......