čistý vývar

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
salgo
146 příspěvků 31.01.05 11:30
čistý vývar

Poradíte někdo jak vyčistit vývar, aniž by člověk musel použít 6 bílků, půl kila mletého kuřecího masa a nějakou zeleninu, jak to sice krásně, ale příliš draze na můj vkus předváděli v minulém Apetitu???


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eleeen
1127 příspěvků 31.01.05 11:58
Moje rady

masový vývar (cca 3 l) vařím vždy s kouskem kapusty, 2 stroužky oloupaného česneku a jakmile voda začne vařit, sbírám sraženou pěnu lžící.
Taky musíš vařit z čerstvého masa, ne z mraženého (a rozmraženého).
první rada je po tatínkovi, druhá od mé babičky a třetí od babičky mého přítele. Používám pro jistotu vždy všechny tři a z 90 % se podaří. Těch 10 % - to vždy říkám: Je něco mezi nebem a zemí…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 31.01.05 16:11
Vývar čistím jenom bílkem

Bílek lehce rozšlehám s vodou (na třílitrový hrnec polévky dávám asi 2 bílky a zhruba stejné množství vody), vliji do vlahého vývaru, rozmíchám a hrnec dám na sporák. Nechám bílek vysrážet a vývar nechám trochu vystydnout. Vezmu druhý hrnec, na něj dám cedník, který vyložím namočenou utěrkou (čistou plenou apod.) a vývar se sraženými bílky do něj vliji. Někdy je třeba první přefiltrovaný vývar ještě vrátit. Poté svážu cípy tkaniny a zavěsím na vařečku nebo nějakou jinou tyčku nad hrnec tak, aby se raneček vznášel nad hrncem a nechávám pomalu vykapat. Ty bílky zpravidla v lednici najdu vždycky, toho masa by mi na čištění vývaru bylo líto.

 
kamilio
548 příspěvků 31.01.05 17:16
čistý vývar

Používám postup podle Jenoféfy, který funguje spolehlivě. Metoda dle APETITu je pro mě nová a tudíž nevyzkoušená. Ale asi bude fungovat také (ale ze mnohem větší peníze).

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.02.05 09:13
čistý vývar v papiňáku...

dělala jsem vývar z MRAŽENÝCH krůtích skeletů (krk a „biskup“) v 5 l papiňáku a je tak čistý, že to až hezké není.
Můj postup: kosti, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 4 růžičkové kapusty, 4 kuličky pepře, 4 kousek celeru, 3 cm kousek pórku jsem přivedla v otevřeném papiňáku k varu, sebrala co nejvíc „šumu“, papiňák uzavřela a vařila 45 minut.
Po otevření papiňáku jsem vybrala ingredience, dle potřeby nakrájela, dala do čistého hrnce a vývar jsem zcedila přes jemné síto.
A to je vše, přátelé… stačí přivařit nudle či svítek a přiložit.

 
kamilio
548 příspěvků 04.02.05 10:57
čisté vývary

Eleeen, nevím proč, ale podle mých zkušeností to tak nějak funguje. Vývar v normálním nerez hrnci je zakalenější a totéž v hrnci pana Papina je čistější. Nám ale chutná spíše vývar z normálního hrnce i když je zakalený.
Jo a moc děkuji, že jsi mě před celou labužnickou veřejností nazvala chlapem, to už se mi dlouho nestalo.

 
Eleeen
1127 příspěvků 04.02.05 12:06
kamilio,

řekni mi, kde bydlíš a já ti litr toho mého vývaru dnes odpoledne donesu, ať máš pro celou rodinu po talířku - z papiňáku, čirý až hrůůůza.
prostě mě asi někdo zaklel nebo co, ale u mě tyto mé fígle fungují. Dál už se teda nebudu „vnucovat“ s babskými radami, no.

 
salgo
146 příspěvků 07.02.05 08:17
Díky

za všechny rady, příště to zkusím podle Eleen, ale v normálním nerez hrnci. Je to na závadu??? Pro mě je asi největší pohroma, že to musí být z čerstvého (nemraženého) masa. Obchod daleko, cestou z práce, ani ze školky se nedá jen tak „odskočit“, týdenní nákupy v Tescu jsou pravidlem. Jestli je to ten problém, budu mít čistý vývar jen o svátcích. Ale až to zkusím, dám vědět jak jsem dopadla!!!

 
salgo
146 příspěvků 10.02.05 09:06
to Jenoféfa

Zkusila jsem, viděla a vyhrála. Se dvěma bílky jsem z vývaru z mraženého kuřete udělala nádheru. Uvařila jsem kotel polévky a syn to všechno zbaštil. Mám slabost pro „průsvitné“ polévky, a tahle ho holt překonala.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 10.02.05 11:26
Jsem ráda,

že se to povedlo. Já vývar čistím jen když se chci vytáhnout nebo když z něj dělám aspik nebo něco podobného. Jinak ani nesbírám šum z polévky (pěnu), protože jedna teorie praví, že ten šum právě na sebě nachytá ty nečistoty a pak se se vším scedí. Na tohle jsou dva protichůdné názory, jeden říká SBÍRAT, druhý říká NESBÍRAT. Protože to druhé je jedodušší, tak se tím řídím a nesbírám. Vařím ale polévky pomalu a dlouho v nerez papiňáku.

 
Alu
147 příspěvků 22.02.05 19:14
čistý vývar - Jeno

Jeno díky. Ten postup s bílky jsem neznala a opravdu to naprosto bezvadně funguje. Přesně kvůli podobným fíglům se „potloukám“ po Labužníku. Zdravím


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz