Chile con carne,Chili con carne či Chilli con carne není prý recept mexického původu,ale do Mexika ho přitáhli běloši.Prostudoval jsem spoustu odborné literatury,ale původ je nejistý.Kdo mi v tom udělá jasno?Psal jsem i na stránku Manana,ale je tam problém s odesíláním zpráv…
Chile con carne
To je přesně ten mezní případ.Mexičané přesně ví,že je to jejich recept a Američané zase přesně vědí,že je to jejich recept.To jako případ pizza.V Itálii pizzu dělal takřka jen chudý jih.Když to ale v Americe mělo obchodní úspěch tak se to zase vrátilo jako bumerang a najednou v Italii peče pizzu každý kdo má pec.Ne každý to totiž umí.Tak že s Chili con carne to bylo jistě podobné.Nějaký mestic uvařil co si co mělo připomínat něco ve stylu jeho mexické mámy a nasevíroval to bělochům.Ti pak,(pánč jim to zase moc nechutnalo)dochutili tu věc dle svých potřeb.A začal obchodní úspěch.Mexičani v tom poznali tu máminu stravu(a protože si už stejně nepamatovali tu chuť) tak začali řvát že jim amerika ukradla jejich národní pokrm a válka byla na světě.A včil babo raď !!Osobně si myslím,že to je společný a nědělitelný recept z období kdy Texas a okolní krajina ještě byla v Mexiku, ovšem příslušně lety modifikovaný a domestikovaný.Hydraulik
Chile con Carne, také známé jen pod jménem Chile, je původem ze
Střední Ameriky, dnešního Mexika, Guatemaly, Belize, Hondurasu, Salvadoru a
Nicaraguy. Je to původní recept, který se vařil ještě hluboko před
Conquistou („objevením“ Ameriky). Samotný název pochází z jazykové
skupiny nahua, kde „chile“ znamená papriku a „mulli“ omáčku,
Chilmulli (čti čilmuji) pak znamená paprikovou omáčku, které se dnes
říká Mole. Výraz pro maso „carne“ přidali španělští konkvistadoři,
protože Indiáni jedli většinou jen Chile s torillami, maso byla totiž
vzácnost a připravovalo se jen ve sváteční dny. Když Spojené státy
zabraly třetinu bývalého Mexika, tak tam honáci (kovbojové) většinou
jedli jen fazole, a aby to nebylo tak fádní, přidávali do nich různé
papriky a maso. Toto jídlo se později stalo typickým pro jižní státy
U.S.A., kde název poameričtili na Chili con Carne (úplnou zkomoleninu
„chilli“ vynalezli Britové), a dnes se v těchto státech pořádají
různé soutěže a mistrovství v přípravě tohoto pokrmu. Správné Chile
má být hlavně z paprik, někteří Američani dokonce říkají, že tam ani
maso, ani fazole, ani rajčata nemají co dělat. Tedy si to shrňme: Chile con
Carne je původně středoamerický pokrm, ale dnes se s jeho podobou, tak jak
se připravuje v jižních státech U.S.A., v Mexiku těžko setkáte.
V Mexiku vám nabídnou různé Mole, které se většinou liší barvou, nebo
různé Pepiány nebo Pipiány, což jsou všechno husté omáčky z paprik,
zahuštěné praženými a mletými oříšky nebo různými semínky.
421 mexických receptů najdete na mé web stránce www.manana.cz
Bunter, zkoušel jsem kontrolu s odesíláním na moji stránku Manana, ale
žádný problém jsem nenašel. Podíváš-li se ještě sem, můžeš mi tvůj
problém specifikovat?
Díky za porozumnění.