Chile con carne

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 10.10.04 13:28
Chile con carne

Chile con carne,Chili con carne či Chilli con carne není prý recept mexického původu,ale do Mexika ho přitáhli běloši.Prostudoval jsem spoustu odborné literatury,ale původ je nejistý.Kdo mi v tom udělá jasno?Psal jsem i na stránku Manana,ale je tam problém s odesíláním zpráv…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
hydraulik
54 příspěvků 10.10.04 15:46
Kdo ví?

To je přesně ten mezní případ.Mexičané přesně ví,že je to jejich recept a Američané zase přesně vědí,že je to jejich recept.To jako případ pizza.V Itálii pizzu dělal takřka jen chudý jih.Když to ale v Americe mělo obchodní úspěch tak se to zase vrátilo jako bumerang a najednou v Italii peče pizzu každý kdo má pec.Ne každý to totiž umí.Tak že s Chili con carne to bylo jistě podobné.Nějaký mestic uvařil co si co mělo připomínat něco ve stylu jeho mexické mámy a nasevíroval to bělochům.Ti pak,(pánč jim to zase moc nechutnalo)dochu­tili tu věc dle svých potřeb.A začal obchodní úspěch.Mexičani v tom poznali tu máminu stravu(a protože si už stejně nepamatovali tu chuť) tak začali řvát že jim amerika ukradla jejich národní pokrm a válka byla na světě.A včil babo raď !!Osobně si myslím,že to je společný a nědělitelný recept z období kdy Texas a okolní krajina ještě byla v Mexiku, ovšem příslušně lety modifikovaný a domestikovaný­.Hydraulik

 
Manana
1515 příspěvků 10.10.04 19:17
Chile con Carne

Chile con Carne, také známé jen pod jménem Chile, je původem ze Střední Ameriky, dnešního Mexika, Guatemaly, Belize, Hondurasu, Salvadoru a Nicaraguy. Je to původní recept, který se vařil ještě hluboko před Conquistou („objevením“ Ameriky). Samotný název pochází z jazykové skupiny nahua, kde „chile“ znamená papriku a „mulli“ omáčku, Chilmulli (čti čilmuji) pak znamená paprikovou omáčku, které se dnes říká Mole. Výraz pro maso „carne“ přidali španělští konkvistadoři, protože Indiáni jedli většinou jen Chile s torillami, maso byla totiž vzácnost a připravovalo se jen ve sváteční dny. Když Spojené státy zabraly třetinu bývalého Mexika, tak tam honáci (kovbojové) většinou jedli jen fazole, a aby to nebylo tak fádní, přidávali do nich různé papriky a maso. Toto jídlo se později stalo typickým pro jižní státy U.S.A., kde název poameričtili na Chili con Carne (úplnou zkomoleninu „chilli“ vynalezli Britové), a dnes se v těchto státech pořádají různé soutěže a mistrovství v přípravě tohoto pokrmu. Správné Chile má být hlavně z paprik, někteří Američani dokonce říkají, že tam ani maso, ani fazole, ani rajčata nemají co dělat. Tedy si to shrňme: Chile con Carne je původně středoamerický pokrm, ale dnes se s jeho podobou, tak jak se připravuje v jižních státech U.S.A., v Mexiku těžko setkáte. V Mexiku vám nabídnou různé Mole, které se většinou liší barvou, nebo různé Pepiány nebo Pipiány, což jsou všechno husté omáčky z paprik, zahuštěné praženými a mletými oříšky nebo různými semínky.
421 mexických receptů najdete na mé web stránce www.manana.cz

 
Bunter
457 příspěvků 10.10.04 21:27
...

Děkuji Vám za vyčerpávající odpovědi dobří mužové…

 
Manana
1515 příspěvků 11.10.04 01:55
Chile con Carne - problém se zprávami

Bunter, zkoušel jsem kontrolu s odesíláním na moji stránku Manana, ale žádný problém jsem nenašel. Podíváš-li se ještě sem, můžeš mi tvůj problém specifikovat?
Díky za porozumnění.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz