Česnekové klíčky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bunter
457 příspěvků 25.06.09 23:51
Česnekové klíčky

Ahoj Labužníci co furt máte s těmi česnekovými klíčky? Četl jsem to jak tady, tak i jinde, že se má česnekový klíček odstranit, ale nevím proč. Je snad jedovatý? Dále jsem si přečetl v jednom receptu tady na bramboráky, že se má česnek krájet zvláštním způsobem a že potom neškodí?! Má se krájet po a přes vlákna…a co my co česnek pasírujeme? My ho vůbec nekrájíme tak kde je logika? Jasně, že se rád poučím a nerad bych do sebe pral nezdravě pokrájený česnek a to nemluvím o špatně pokrájené cibuli..... Moje maminka vždy česnek oloupala, na dřevěné prkýnko ( tenkrát žádná umělá hmota neexistovala) si dala špetku soli aby jí stroužek neujížděl a ostrým nožem začala stroužek ničit až do pasty, kterou ještě nožem párkrát se solí přehodila a bylo hotovo. A tak se ptám. Dělám něco špatně? Česnek jím a dost často, vědom si mého vysokého krevního tlaku, vysokého stupně cholestrolu a jiných vysokých hodnot vyplývajících z chorob civilizačních a jím ho s vědomím, že jsem za vodou. Nerad bych totiž zjistil, že mi špatně nakrájený česnek škodí a urychluje odchod z tohoto světa. Vo tom to teda asi není a rád bych se také zbavil zápachu, který zapříčiňuje špatně nakrájený česnek a tím občasné výtky sousedů, které potkávám ve výtahu. Naše česká rodina se věnuje konzumaci česneku v Norsku o víkendech již od roku 1982 jelikož si to nemůžeme přes týden dovolit a hledáme cesty jak se toho odéru zbavit. Možná toto je řešení.

Reakce:
bocianka
528 příspěvků 26.06.09 04:34
Buntere,

slyšela jsem, že v těch klíčkách je něco, co škodí žlučníku. Když klíček vyndáš, není česnek tak agresívní. Ovšem česnekový odér to neodstraní. Sousedi ať si zvykají, nevědí totiž, co je dobré. Já můžu česnek i „do buchet“. Hlavně že nám chutná. Tak dobrou chuť!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.06.09 11:34
Tome,

mám vyzkoušeno, že když česnek netřu a nedrtím, nýbrž nadrobounko pokrájím, můj žlučník i já jsme spokojeni. Tím třením a lisováním či drcením se snad víc uvolňují ty silice, které naše útroby nesnáší.
O škodlivosti maléhe zeleného klíčku nic nevím a zatím jsem se s žádným názorem na to nesetkala.

DanaJ
1136 příspěvků 26.06.09 12:57
Ten česnek, to není žádná sranda.

Česnek je dobrej na snižování krevního tlaku. Celkově i ohřívá organizmus, takže je fajn na nemoc, ale i díky jeho silnému desinfekčnímu účinku. Česnek je problém spolužijící jej nekonzumující, páč nejen z úst je cítit, ale i jako cibule jeho odér přechází do tekutin tělesných a tím je jeho vůně/puch vylučována po čase i potem. Jeho vůně se odstranit nedá. Jedinou možností jsou nějaké tablety s jeho výtažkem, ale o to nám Labužníkům nejde.
S těma klíčkama bych to snad odvodila jen teoreticky (nevím): Stroužek by mohl s jarem do toho klíčku dát co nejvíce těch látek, které vadí těm přecitlivělým lidičkám, kteří ho nedokážou dobře trávit (žlučník).
Jinak pro citlivé jedince je dobré ho spíš pokrájet (jedno jak) než lisovat. Taky tepelnou úpravou se jeho účinky zmírní.

Jinak nevím proč jsem si po česnekovými klíčky představila prvně květy. Tak ty květy než vykvetou z česneku olámu, pokrájím do mrazáčku a v zimě je dávám nejraději do číny. ..babička vždycky říká, že ty fazolky byly dobrý.

noskovice
1322 příspěvků 26.06.09 14:53
... klíčky,

žádné jedy, jenom je česnek špatně stravitelný, když tam necháš klíčky. Prostě „česnek vleze do výtahu“ a máš ho zpět v krku.
Někomu to dělá česnek, někomu cibule a jiným zase třeba paprika. Ale jedy to nejsou.

Česnek má chutnat jako česnek. To je to samé, když si lidí nakládají na nevím jak dlouho zvěřinu (třeba kančí), aby to nebylo cítit. Když mi to vadí, tak si raději koupím hovězí, nebo krůtu, ale divočina má chutnat jako divočina.

lydia
1227 příspěvků 27.06.09 17:42
Tome,

Klíček prý se má proto odstranit, protože je hořký a není tak dobře stravitelný. Ale není rozhodně jedovatý. Co se týče způsobu krájení nebo mačkání nebo pasírovaní. Jde jenom o intenzitu česnekového aroma. Tak jak to dělávaly maminky, nebo pasírovaný česnek je nejintenzivnější, ostrý a možná proto méně stravitelný, proto používat česneku méně. Stejné množství česneku nakrájeného na plátky není tak intenzivní. Když dáváš česnek na pečené maso, nebo chceš osmahnout na pánvi, tak raději nakrájet na plátky, nebo nechat česnek v celku. Nespálí se tak rychle jako česnek mačkaný a není tak ostrý. Ale odéru se nezbavíš ani tak nebo tak. Když jíte česnek všichni, tak to nepoznáte a co řeknou sousedi, z toho si nic nedělej.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz