konzervovanie slaniny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
alena45
588 příspěvků 15.06.09 20:06
konzervovanie slaniny

Milí labužníci, sestra odchádza dlhodobo do zahraničia a chcela by si zakonzervovať slaninu. Niekde počula, že sa pokrájajú kocky slaniny do pohára a ten sa dá sterilizovať. Na nete sme nič podobné nenašli a tak Vás prosím, nepoznáte nejaký spôsob konzerovania slaniny?

Reakce:
marmelada
1643 příspěvků 15.06.09 23:05
Klobásy

Slyšela jsem o podobném způsobu sterilizace klobás, myslím, že by se tak dala zavařit i slanina. Našla jsem tohle:

Sterilizace klobás
klobásy dle potřeby
voda
zavařovací sklenice s víčky
1. Čerstvé klobásy narovnáme vedle sebe na stojato do sklenic (klobásy by měly sahat 3 cm pod okraj sklenice)
2. Na dno sklenice nalijeme na 1 cm vody
3. Sklenice uzavřeme
5. Postavíme do vlažné vody a sterilujeme 1 hodinu
6. Druhý den sterilujeme další 1 hodinu.

alena45
588 příspěvků 16.06.09 08:49
...

Ďakujem, myslím, že by to mohlo vyjsť. Alena

marmelada
1643 příspěvků 16.06.09 21:29
Jestli to vyzkoušíš,

nezapomeň informovat o výsledku .

alena45
588 příspěvků 17.06.09 17:15
...

to zistím až v auguste (srpnu). Ďakujem.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 19.06.09 07:25
Ale pozor,

stejně jako u klobás i u slaniny je nutné, aby se víčka dokonale chytla. Botulin je botulin.

alena45
588 příspěvků 21.06.09 15:18
...

jéj botulin, to by sa mi zišlo…

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.06.09 10:03
?

tak neviem. Slanina bola pred stáročiami vymyslená práve ako spôsob konzervovania potravy (kombinácia solenie - sušenie - údenie). To už nás priemyselné produkty fakt nadobro zmagoreli, keď potrbujeme konzervovať slaninu…
Skúsil by som spôsob stáročiami overený - použiť skutočnú slaninu.
A ak takej niet, tak možno kupovanú opätovne nasucho nasoliť, soľ „vrajbovať“ a nechať pri občasnom otočení v chlade do 7-8 °C (lepšie do 4 - 5 °C) jeden až dva týždne a potom dobre preúdiť v studenom (maximálne mierne teplom - do 60 °C) dyme.

alena45
588 příspěvků 24.06.09 17:44
...

Kltko, problém. Slaninu mala sestra domácu z Komárna, vynikajúcu, ale jej 14 ročný syn 190 cm, s nohou č. 46 ju behom 10 dní zúžitkoval, takže nemá čo zavárať. Budeme musieť objednať novú, ak ešte teraz v lete budú mať. Smola, ale Vaše rady si tu vždy nájdem.

esmeralda
4813 příspěvků 24.06.09 21:51
Konzervování slaniny

Kusy domácí vyuzené slaniny zabalím do hliníkové fólie, vložím do mikrotenového pytlíku a zmrazím.
Není ani třeba rozmrazovat. Dá se krájet přímo z mrazáku.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.06.09 10:09
alena

hehe, synovec má druhé meno kyselinka? alebo kontajnerík? :o)))

alena45
588 příspěvků 25.06.09 22:00
...

Ja neviem, kde sa tie velké deti berú. Čo dávajú do tých potravín ? Sestra sa niekedy smeje, že sa bojí, že z nej začne po nociach odkusovať.

anickav
2904 příspěvků 28.06.09 21:05
Alenka 45,

ja mám skvelú knihu o konzervovaní od Balaštíka a tam popisuje: slaninu umyť, pokrájať na väčšie kusy, zaliať čistou vodou do výšky 2-3 cm od dna pohára. Sterilizovať 1 hod. pri 100 stupňoch. O 24 až 48 hod. opakovať. Údené klobásy som zvykla na dovolenku takto konzervovať, slaninu nemám odskúšanú, tú iba zamrazujem. Pekný zvyšok dňa!
 A.

Alis
2617 příspěvků 30.06.09 11:47
Loni v létě...

jsme cestovali autem po Evropě, bez lednice… slaninu jsme dali do alobalu a vydržela bez konzervace (klasický v soli naložený a dobře vyuzený český špek).
S konzervací zkušenosti nemám, ale myslím, že se v horké vodě musí dost rozpustit?

Alis
2617 příspěvků 30.06.09 11:49
a ještě dodatek...

pokud potom tuto konzervovanou slaninu použiješ, asi musí na pánvi společně s vodou dost prskat?

anickav
2904 příspěvků 30.06.09 14:55
Aliska,

v podstate tá slanina po otvorení pohára sa dá utrieť, aby neprskala. A tej vody je tam 2-3 cm. Keď som zavárala klobásy, pribudla šťava a tuk. Používala som ich pri varení v kempe, už iba prehriať aj so šťavou a ochuteným tukom, napr. do kapustnice. Jasné, že po ochutnaní otvoreného pohára sa nedala čakať chuť nesterilizovanej klobásy. Jednoducho bola už varená. Predpokladám, že údená slanina po sterilizácii bude podobná.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz